Ρ.Σβίγκου: Αναδιανομή του πλούτου και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Για ένα συνολικό σχέδιο με άξονες τη δίκαιη ανάπτυξη, τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος έκανε λόγο η Ράνια Σβίγκου, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης της επόμενης περιόδου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ανοίγουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες για τη χώρα που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο του ’19 και υπάρχει και μια δεδομένη ελευθερία κινήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο» και επισήμανε ότι «τους βασικούς άξονες αυτού του προγράμματος θα τους παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία που έχουν και «οι συλλογικές επεξεργασίες του κόμματος και οι συλλογικές αποφάσεις για τη συγκρότηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα», κάτι που δεν εξαντλείται μόνο στο οικονομικό επίπεδο και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά αφορά «ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας, στο οποίο βέβαια έχουν τεράστιο βάρος τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές παρεμβάσεις».

Σε ερώτηση για τα ζητήματα των φοροελαφρύνσεων και των συντάξεων, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος γύρω στα 750 εκατ. για την επόμενη χρονιά, ο οποίος θα αποτυπωθεί με μόνιμες παρεμβάσεις και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

«Θα υπάρξουν συσκέψεις και του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή κατανομή αυτού του δημοσιονομικού χώρου» σημείωσε. «Πρόκειται» τόνισε «για ένα συνολικό σχέδιο, στο οποίο το πρώτο σκέλος είναι η δίκαιη ανάπτυξη και η αναδιανομή του πλούτου» και το δεύτερο είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης».

Υπενθύμισε ότι έχει ψηφιστεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ότι μπαίνει σε τροχιά η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Το τρίτο βασικό στοιχείο είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς» συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ «η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», όπως εκτίμησε. Με αφορμή τη στάση της και ως προς το θέμα της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, σχολίασε ότι «μετά τον τραγέλαφο στις συντάξεις δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί» και προσπαθεί τώρα να επιτεθεί στην κυβέρνηση επειδή τελικά θα ανασταλεί ο ΦΠΑ και δεν θα γίνει αυτό για το οποίο μιλούσε όλη την προηγούμενη περίοδο η ΝΔ.

Σημείωσε ότι και η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μνημονιακή επιτροπεία: «δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, δεν θα υπάρχουν εκταμιεύσεις δόσεων, δεν θα υπάρχουν όλες αυτές οι δύσκολες και οι άσχημες καταστάσεις που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο για τη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου του 3,5%, σημειώνοντας ότι «είναι άλλο πράγμα να τηρείς τους στόχους και είναι άλλο την ίδια στιγμή να έχεις ελευθερία στα μέσα επίτευξης των στόχων». Εξήγησε ότι σε αυτό εδράζεται η αναγκαιότητα ενός συγκροτημένου σχεδίου για την επόμενη μέρα και πως «θα έπρεπε και η ΝΔ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, αντί να συνεχίζουν την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «συγκρούονται δυο διαφορετικά σχέδια και θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να τοποθετηθούν», θέτοντας επί παραδείγματι το ερώτημα αναφορικά με τα εργασιακά, αν θέλουν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενίσχυσή τους ή αν θεωρούν ότι «το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο και ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια ιδεοληψία, όπως λέει η ΝΔ». Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, σχολιάζοντας ότι «την προηγούμενη περίοδο η μνημονιακή επιτροπεία ήταν άλλοθι και οι δεσμεύσεις ήταν άλλοθι για την επεξεργασία ενός κρυφού προγράμματος από τη ΝΔ».

«Όπου μιλούσε, βέβαια, του ξέφευγαν πράγματα ιδιαίτερα για εργασιακά, αλλά την ίδια στιγμή τώρα είναι υποχρεωμένος να το αποκαλύψει όλο και να τοποθετηθεί πάνω στα επίδικα της επόμενης περιόδου» συμπλήρωσε.

Η κ. Σβίγκου κατέρριψε τη μιντιακή εικόνα ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και να συζητήσουν με τον κόσμο λόγω κάποιου «κύματος οργής»». «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν» υποστήριξε, επισημαίνοντας εκδηλώσεις που όχι μόνο σχεδιάζονται για την επόμενη περίοδο αναφορικά με το μεταμνημονιακό πλαίσιο, αλλά και εκδηλώσεις που έγιναν όλη την προηγούμενη περίοδο από τον Σεπτέμβρη του ’15 και μετά, «όπου σε όλες τις φάσεις της κυβερνητικής πορείας υπήρξε και ενημέρωση του κόσμου και συζήτηση των βασικών αξόνων της ασκούμενης πολιτικής». «Δεν υπάρχει άλλο κόμμα το οποίο να κάνει τόσες πολλές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα» υποστήριξε η κ. Σβίγκου.

Σχολίασε πως «την τελευταία περίοδο αυτό που είχαμε ήταν σε μια σειρά περιοχών, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, μια μειοψηφία ακραίων στοιχείων με την κάλυψη και την ανοχή της Ν.Δ. να προσπαθεί να διαστρεβλώσει το νόημα που αυτές έδιναν».

Επιπλέον, είπε ότι «υπήρχε μια υπερκάλυψη και μια διαστρέβλωση του τι συνέβη σε αυτές τις εκδηλώσεις από μεγάλο τμήμα της Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δηλαδή, οι διαμαρτυρίες ελάχιστων ανθρώπων τις παρουσίασαν ως μαζικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών».

Σημείωσε ότι αυτό «δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα» και πως «αυτό το γνωρίζουν πολύ καλύτερα». Πρόσθεσε ότι βέβαια και οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες μπορεί να έχουν και διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και αγωνία για την επόμενη μέρα, «θέλουν όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία και να ενημερωθούν και να συζητήσουν. Και όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται ακόμα πιο ορατό».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΡΑΝΙΑ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!