o-γ-βαρουφάκης-ξανακλείνει-την-πόρτα-τ-1135188
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.02.2023 | 17:20

O Γ. Βαρουφάκης (ξανα)κλείνει την πόρτα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Από TVXS

Χωρίς καμία προφανή αφορμή και χωρίς να ρωτηθεί, ο Γ. Βαρουφάκης αποφάσισε να δηλώσει ότι δεν είναι πια σε ισχύ η πρόταση του για προεκλογικό προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όλα τα προοδευτικά κόμματα, προκειμένου να δρομολογηθεί μετεκλογική συνεργασία.

Έτσι κι αλλιώς, είχε ξεκαθαρίσει ότι, στη δική του αντίληψη, η συμφωνία για προοδευτική διακυβέρνηση, στη βάση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδίου, πρέπει να γίνει πριν από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διαμηνύοντας ότι η προθεσμία που είχε, ατύπως, θέσει για να γίνει αυτή η συζήτηση, εξέπνευσε.

Κατηγόρησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει επιλέξει ως συνομιλητή το “διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ” και ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται στο “αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς”.

Είναι ήδη γνωστό ότι το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται κοντά με τη Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά του Δημήτρη Στρατούλη που απομακρύνθηκε από το κόμμα του Π. Λαφαζάνη.

Το ΜέΡΑ 25 έχει χάσει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του δύναμης με την αποχώρηση τριών βουλευτριών (οι οποίες διατύπωσαν βαριές κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας για αυταρχισμό, οικογενειοκρατική κουλτούρα και σεξισμό), ενώ έχουν αποχωρήσει από το κόμμα και μεσαία στελέχη.

Προφανώς θεωρούν ανταγωνιστικό πολιτικό χώρο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπάρχει βαθιά δυσπιστία για τις προθέσεις του σε όλα τα επίπεδα και προφανώς η καχυποψία του Γ. Βαρουφάκη για τα πολιτικά σχέδια του Αλ. Τσίπρα είναι στο ζενίθ.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, ο Γ. Βαρουφάκης καίει γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εμφανίζει ως ταυτισμένο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη μέρα που τα δύο κόμματα πήραν διαφορετική θέση στη Βουλή για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

Μπροστά στην ζοφερή προοπτική της επιδείνωσης της κρίσης και της διαχείρισης των τραγικών επιπτώσεων της  από μία νέα Κυβέρνηση της ολιγαρχίας που θα συνεχίσει τη λεηλασία της πλειοψηφίας της κοινωνίας, το ΜέΡΑ25 πρότεινε έναν διάλογο με όσους, κατά δήλωσή τους, αυτοχαρακτηρίζονται ως “προοδευτικοί”.

Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν τους το προτείναμε, βέβαια, επειδή τους έχουμε εμπιστοσύνη. Τους το προτείναμε από σεβασμό στους προοδευτικούς ανθρώπους που εξακολουθούν να τους ακολουθούν. Εκείνοι επέλεξαν να κλείσουν την πόρτα σε αυτόν το διάλογο, παραπέμποντας μας για μετά τις εκλογές, δηλαδή, όταν μόνο τις “καρεκλίτσες” και τα αυτοκίνητα μπορούμε να μοιράσουμε, κάτι που, βέβαια, δεν μας ενδιαφέρει.

Απλό το μήνυμά μας προς τους προοδευτικούς ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ηγεσία σας επέλεξε ως μοναδικό συνομιλητή σας το διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που θεωρεί κατόρθωμα του και προσφορά μεγάλη, μεγίστη, στη χώρα, ότι μας έβαλε αλυσοδεμένους στο πρώτο μνημόνιο. Ένα κόμμα για το οποίο ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ντρεπόταν σήμερα, όχι βέβαια όσο ντρέπεται αυτό το κόμμα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μήνυμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια του ΚΚΕ (το οποίο πασχίζει να μας δαιμονοποιεί παρουσιάζοντας μας ως “ανάχωμα του συστήματος”) ελήφθη. Εμείς προχωρήσαμε το διάλογο με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς που δεν το βάζει κάτω, με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους, με πατριώτες που δεν αντέχουν να βλέπουν τη δέσμια Ελλάδα σε αυτή τη δέσμια Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από TVXS