κκε-ερώτηση-για-τη-μη-διαγραφή-προστίμ-35356
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.06.2017 | 21:06

ΚΚΕ: Ερώτηση για τη μη διαγραφή προστίμων σε δημοτικούς συνδυασμούς

Ερώτηση για τη μη εφαρμογή του άρθρου 42, του νόμου 4447/2016, το οποίο ορίζει ρητά τη διαγραφή προστίμων από χρηματικούς καταλόγους που είχαν επιβληθεί σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς, κατά τις τελευταίες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014 κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Με βάση διατάξεις του ν. 3870/2010 (“Καλλικράτης”), πριν τη διενέργεια των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών συστήνεται από τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε Περιφέρειας, Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, η οποία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκλογικών δαπανών και τα δημοσιοποιεί στη κεντρική βάση δεδομένων. Αν προκύψουν παραβάσεις ή ελλιπή στοιχεία σε δημοτικούς – περιφερειακούς συνδυασμούς, επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις – πρόστιμα.

Τέτοιες περιπτώσεις επιβολής υπέρογκων προστίμων έχουν προκύψει για αρκετούς συνδυασμούς ανά τη χώρα (π.χ. σε έξι συνδυασμούς τριών δήμων του Νομού Χανίων), με αποτέλεσμα σε πολλούς συμπολίτες μας (υποψήφιοι δήμαρχοι και μέλη συνδυασμών) να έχουν δεσμευτεί χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή από επιστροφές φόρων. Επίσης, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, ενώ προστίθενται και τόκοι υπερημερίας, δημιουργώντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τον περασμένο Δεκέμβρη στο Νόμο 4447/2016 με τίτλο: “Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις” ψηφίστηκε διάταξη (άρθρο 42), η οποία ορίζει : “Διαγράφονται από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αφορούν πρόστιμα που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων των άρθρων 9, 10 και 11 του ν. 3870/2010, συνυπολογιζόμενων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ν. 4147/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 72 του ν. 4257/2014”.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν εφαρμόζεται. Η αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αρνείται παρανόμως την εφαρμογή της, επικαλούμενη τη λήξη της θητείας της Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, κάτι που δεν ισχύει, αφού της δίνεται η δυνατότητα να συστήνει νέα Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς της.

Οι όποιες, μέχρι σήμερα, προσπάθειες, οχλήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Οικονομικών) για το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων, την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και αντίστοιχα στη ΔΟΥ Χανίων -μέσω του υπουργείου Οικονομικών- προκειμένου να καταστεί άμεσα εφαρμοστέα η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 42 του ν. 4447/2016), έπεσαν στο κενό. Το ένα υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στο άλλο, υπόσχονται λύση, χωρίς όμως να τη δίνουν.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός τι προτίθεται να κάνει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ το άρθρο 42 του ν. 4447/2016 και επιτέλους να απαλλαγούν οι συμπολίτες μας από τα άδικα χρέη που φορτώθηκαν στην πλάτη τους, καθώς επίσης να επιστραφούν τα παρακρατημένα ποσά σε όσους έχουν παρακρατηθεί από τις αντίστοιχες ΔΟΥ».