Κυβέρνηση-δανειστές: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες –Οι 3+1 διαφωνίες

Mε πρόοδο σε επιμέρους θέματα αλλά και τρεις βασικές διαφωνίες έληξαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, οι οποίοι αναχωρούν αύριο από την Αθήνα, καθώς ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος των συνομιλιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαφωνίες παραμένουν:

Πρώτον, στο μέγεθος του πακέτου με τους δανειστές να επιμένουν σε μέτρα 3,6 δισ.

Δεύτερον, στο ποια θα είναι τα αντιμέτρα και

Τρίτον, στο μεγάλο αγκάθι, τα εργασιακά όπου το ΔΝΤ επιμένει σε αυξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% αλλά και στο λοκ άουτ.

Τέλος, αναφορικά με το ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί ζητούν οι περικοπές να γίνουν σε μία χρονιά (είτε το 2019 είτε το 2020), ενώ η ελληνική κυβέρνηση σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Πιο αναλυτικά, ανοικτά παραμένουν τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης μετά από ένα δεκαήμερο περίπου εκ του σύνεγγυς συζητήσεων. Εκεί όπου καταγράφεται έντονο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον κι από τις δύο πλευρές υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά αν γίνει ειδικά σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, έτσι, με την πολιτική συζήτηση έχει προγραμματιστεί σειρά τηλεδιασκέψεων για επόμενη εβδομάδα ώστε να εξαντληθούν οι δυνατότητες εν όψει του Eurogroup στις 20/3.

Εργασιακά και ΔΕΗ τα αγκάθια

«Είναι μικρός ο αριθμός πραγμάτων που μένουν ανοιχτά» ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο μια σειρά από κομβικά ζητήματα παραμένουν. Η ενέργεια και η θέση της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά παραμένει αγκάθι, έστω κι αν το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα σε τεχνική μόνο διάσταση μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ καιτ ην Πρωινή Γραμμή. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.

Το τελευταίο είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τους Θεσμούς, καθώς άπτεται της εφαρμογής μια κεντρικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ «καίει» τη Γερμανία. Ωστόσο η εκκρεμότητα με τις έρευνες του κοινοτικών αρχών (DG Com όπως παραδέχτηκε και το απόγευμα της Πέμπτης κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος) αλλά και της ΡΑΕ περιπλέκει την κατάσταση ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πίεση για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Παράλληλα το θέμα των εργασιακών που αποτελεί συμβολικής πολιτικής σημασία για την κυβέρνησης παραμένει μπλεγμένο. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος το απόγευμα της Πέμπτης «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2019 – 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Συμφωνίες και κόντρες για τα μέτρα του 2019

Παράλληλα διαφωνίες παραμένουν στο μέτωπο των μέτρων και αντιμέτρων παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί μια σχετική πρόοδος. Η βάση συζήτησης παραμένει η λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) που επιμερίζεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020. Ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι θα έχει υπεραποδόσεις εσόδων θεωρεί ότι αφενός οι περικοπές στις συντάξεις, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να καθυστερήσουν, αλλά και θα πρέπει να υπάρξουν σε περίπτωση υπερβάσεων μειώσεις φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο οι δανειστές απορρίπτουν την μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που δίνει μια ισχυρή δημοσιονομική βάση και προτάσσουν μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Πάντως στο δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα όπως ο εξωδικαστικός έχει καταγραφεί πρόοδος. Μάλιστα οι θεσμοί δέχονται κάποιες προτάσεις της Αθήνας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο πακέτο μετά το πρόγραμμα και  σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα» ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος το απόγευμα της Πέμπτης. Ήδη το EWG εξετάζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων για να τα μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία ενώ αναμένεται γύρος συζητήσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια λείανσης των αντιθέσεων και διαμόρφωσης μιας συμφωνίας πλαισίου που θα δίνει το πράσινο φως στις εκταμιεύσεις δόσεων. Πάντως λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων η «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης έστω κι αν δε βολεύει την Ελληνική πλευρά καθώς διατηρεί τις εκκρεμότητες και το καθεστώς πιέσεων προτάσσεται και πάλι ως μίνιμουμ διεξόδου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, 3+1


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!