κόντρα-βούτση-ντ-μπακογιάννη-για-την-ε-556275
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.07.2019 | 23:28

Κόντρα Βούτση-Ντ. Μπακογιάννη για την επιστολή Καραμανλή σε Μπους

Το θέμα της επιστολής Καραμανλή το 2005 στον Τζορτζ Μπους και ο χρόνος που αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα αποτέλεσε πεδίο οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Νίκο Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ντόρα Μπακογιάννη από τη Ν.Δ.

Σε συνέντευξή τους στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκριτική στάση στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας και υποστήριξε ότι καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε άλλη γραμμή από την εθνική θέση. «Συμπεριφερθήκατε υποκριτικά στο θέμα, δεν κάνατε καμία συζήτηση για το Σύνταγμα. Η θέση της κ. Μπακογιάννη δεν έχει καμία σχέση με την άποψη του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά και την πίεση που αφήσατε να ασκηθεί στην κυβέρνηση για να διχαστεί ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Βούτσης.

Σχετικά με την επιστολή Καραμανλή, ο κ. Βούτσης τόνισε πως σε αυτή δεν έμπαινε καν στη συζήτηση η ταυτότητα, η εθνότητα και γλώσσα, ενώ η επιστολή αυτή πυροδότησε μια μεγάλη δυσκολία στη διαπραγμάτευση, αφού κ. Ζάεφ την ανέσυρε συνεχώς.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, γιατί ήταν αντιπαράθεση με όλο το κόμμα της Ν.Δ., ωστόσο τώρα που ο κ. Καραμανλής βγήκε δημόσια και είπε ότι είναι μια λάθος συμφωνία η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σωστό καθένας να πάρει τις ευθύνες του. «Με τη Ν.Δ. είναι η αντιπαράθεση αυτή, όχι με τον Κώστα Καραμανλή» είπε ο Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η επιστολή αυτή είναι γνωστή, «την ήξεραν άπαντες» και ήταν μια δημοσιευμένη επιστολή, ενώ επί της ουσίας της υπόθεσης είπε ότι η λογική της επιστολής Καραμανλή εκείνη την εποχή ήταν να συναινέσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κι αυτό έκανε. «Η επιστολή μιλά για βάση συζήτησης και όλοι ξέρουμε ότι τα διπλωματικά κείμενα έχουν τη σημασία τους» είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Εγώ έκανα τη διαπραγμάτευση και, παρ’ όλη την επιμέλεια του κ. Κοτζιά να μου βρει κάτι, τελικά αυτό που βρήκε είναι την περίφημη συζήτηση Γκρουέφσκι-Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, όπου ο Αμερικανός πρέσβης λέει ότι ο Γκρουέφσκι είπε πως η Μπακογιάννη δεν του δίνει εθνότητα και γλώσσα. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes ήταν η θέση της Ελλάδος και δεν το έκρυψα ποτέ» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

«Στη Βουλή είπαμε ότι όταν έχεις δώσει γλώσσα και εθνότητα, η σύνθετη ονομασία πάει στράφι και σας είπαμε ότι το μεγάλο λάθος είναι η εθνότητα και η γλώσσα» είπε επίσης κι αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα περί υποκρισίας ανέφερε ο κ. Βούτσης. Επισήμανε δε ότι ουδέποτε σε αυτά τα δύο χρόνια που η ίδια διαπραγματεύθηκε της μίλησε κάποιος γι αυτή την επιστολή.

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο λόγος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μια «δημοσιευμένη – γνωστή επιστολή» είναι γιατί μέχρι τέλους προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλάκια του να πει στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει μια υπόγεια συμφωνία με τον Καραμανλή. Όταν, όμως, ο Καραμανλής έπεσε στη μάχη και εκ των πραγμάτων διέψευσε όλα αυτά, εκνευρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε να βγάλει “ένα ξαναζεσταμένο φαγητό” στην επικαιρότητα».

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο, ενώ επισήμανε ότι οι εθνικές είναι άλλες εκλογές και δε μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «θέση της κοινής λογικής» τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή εντολή στη Ν.Δ.