Γεωργιάδης: Μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας (βίντεο)

«Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας δεν θα είναι μέχρι τις 6 Απριλίου. Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Έως ότου μας πουν οι λοιμωξιολόγοι ότι νικήσαμε τον ιό. Εχθές βγήκε υπουργική απόφαση για την παράταση απαγόρευσης στις πλαζ και τα ΚΤΕΟ, τη Δευτέρα θα βγει απόφαση για τα καταστήματα και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι οι λοιμωξιολόγοι να μας πουν ότι τα μέτρα μπορούν να αρθούν».

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας σε εκπομπή του OPEN TV, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ΦΕΚ οι νέες αλλαγές -Τι ισχύει για τα οχήματα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 18 ερωτήσεις & απαντήσεις -Τα έντυπα για τις μετακινήσεις (έγγραφα+βίντεο)

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Αναφερόμενος στα αντισηπτικά, σημείωσε ότι σύντομα θα λυθεί η κατάσταση με αυτά και τόνισε ότι θα γίνουν τα πάντα για να υπάρχουν και μάσκες στην αγορά.

«Η αισχροκέρδεια είναι κάτι ανήθικο. Γι’ αυτό και επέβαλα πρόστιμο 50.000 ευρώ σε συγκεκριμένα εταιρεία. Θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι την εντολή για απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου είχε ανακοινώσει με διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Σάββατο 28 Μαρτίου, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» και την  δημοσιογράφο, κ. Φαίη Μαυραγάνη, στο OPEN TV, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για την κατάσταση στα αντισηπτικά και τις μάσκες:

«Η κατάσταση στα αντισηπτικά θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο τις επόμενες ημέρες μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα προχθές. Με αυτή την τροπολογία ήδη μια μεγάλη βιομηχανία πήρε άδεια παραγωγής αυτόματα και έχει καταθέσει στον ΕΟΦ αίτημα αδείας διάθεσης αντισηπτικών – αρχές της εβδομάδας πιστεύω ότι θα έχει δοθεί η σχετική άδεια. Έτσι θα προστεθεί την ημέρα μια παραγωγή της τάξης των 200.000 τεμαχίων.  Και άλλες δύο μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν την ίδια διαδικασία».

«Δύο μεγάλες αλυσίδες έχουν κάνει σημαντικές εισαγωγές μασκών. Η μία εκ των δύο παρέλαβε χθες μισό εκατομμύριο μάσκες. Άρα θα αρχίσει και αυτή η αγορά να βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωρίζουμε ακριβώς τα αποθέματα που έχουμε σε μάσκες. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια διαθέσιμες μάσκες».

Για την επάρκεια τροφίμων:

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα. Οι εισαγωγές δεν έχουν καθόλου σταματήσει, συνεχίζουν εντελώς απρόσκοπτα. Αν σταματούσαν οι εισαγωγές θα είχαμε πλήρη επάρκεια στα σουπερμάρκετ, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, για 3 μήνες».

Για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των παραγωγών:

«Οι παραγωγοί μπορούν αυτό το διάστημα -καταλαβαίνω με ζημία δική τους- να  στείλουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα και να τα πουλήσουν σε εμπόρους. Δεν μπορούν, όμως, να έρχονται οι ίδιοι. Στα πλαίσια της γενικής καραντίνας κρίθηκε ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό  στην Ελλάδα με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο ιός».

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας:

«Η αισχροκέρδεια είναι γενικά κακό πράγμα. Όμως σε τέτοιες εποχές, σε εποχές μεγάλης ανάγκης, γίνεται βαθιά ανήθικο. Για αυτό και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν χθες».

Για τις αντιδράσεις σχετικά με το voucher εκπαίδευσης των 600 ευρώ:

«Πρόθεσή μας δεν ήταν ούτε να τους προσβάλλουμε ούτε να δείξουμε ότι δεν τους σεβόμαστε. Αντιθέτως ήταν ένας τρόπος να απαντήσουμε ταυτόχρονα στο επιχείρημα ότι υπάρχουν άνθρωποι από αυτούς τους κλάδους που πράγματι τα χρειάζονται και στο επιχείρημα ότι πρέπει να προσέξουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί η σκέψη να ήταν λανθασμένη. Ακούμε τις αντιδράσεις του κόσμου».

Για τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας:

«Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας δεν θα είναι μέχρι τις 6 Απριλίου. Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Έως ότου μας πουν οι λοιμωξιολόγοι ότι νικήσαμε τον ιό. Εχθές βγήκε υπουργική απόφαση για την παράταση απαγόρευσης στις πλαζ και τα ΚΤΕΟ, τη Δευτέρα θα βγει απόφαση για τα καταστήματα και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι οι λοιμωξιολόγοι να μας πουν ότι τα μέτρα μπορούν να αρθούν».

Για τη στάση της Ε.Ε. στην παρούσα κρίση:

«Η κρίση για την Ευρώπη έχει υπαρξιακό χαρακτήρα. Μέχρι τώρα η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε. Θα θέλαμε πολύ περισσότερα πράγματα. Φανταστείτε όμως να μην ήμασταν στην Ε.Ε. και να ήμασταν μόνοι μας».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

Να σημειωθεί ότι δύο έντυπα για την μετακίνηση των εργαζόμενων και των πολιτών μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι τα εξής. Παράλληλα καταγράφονται και οι εναλλακτικοί τρόπο με το χειρόγραφο και το sms.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΟΛΙΤΕΣ

 ANAΛΥΤΙΚΑ: 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Ο/Η εργαζόμενος/η ________________________________________
του                                   ________________________________________
της εταιρείας/φορέα ________________________________________
με αριθμό ταυτότητας        ________________________________________

είναι απαραίτητο να μετακινείται εντός των ορίων
της Περιφέρειας                ________________________________________

για λόγους εργασίας που αφορούν στην:

[         ]         ίδια εταιρεία / φορεά [         ]         άλλη εταιρεία / φορέα με:

Επωνυμία: ________________________________________
Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου: ________________________________________
Τηλέφωνο υπεύθυνου: ________________________________________

Μεταξύ των ωρών:

_____ π.μ.    και      _____ π.μ.
_____ μ.μ.    και      _____ μ.μ.

Η ταυτοπροσωπία του ανωτέρου εργαζομένου/ης θα γίνεται με την επίδειξη της ταυτότητας του/της.

Υπογραφή

 

 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΜΕΡΟΣ Α’

Ο/Η υπογράφων-ούσα:     ________________________________________
Ημ/νία γέννησης:               ________________________________________
Διεύθυνση κατοικίας:         ________________________________________

Ώρα μετακίνησης:             ________________________________________

Δηλώνω ότι η μετακίνηση μου σχετίζεται με τον ακόλουθο λόγο:
(Σημειώστε Χ στο αντίστοιχο πλαίσιο του Μέρους Β’.)

ΜΕΡΟΣ Β’

Β1      Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2      Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3      Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Β4      Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Β5      Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

B6      Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου.

Τόπος                              _________________________                        Υπογραφή

Ημερομηνία           _________________________

Ο/Η Δηλών-ούσα   _________________________

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

  1. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις; Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, PROTEINOMENA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!