Γεωργιάδης για 4ήμερη εργασία: «Τρεχαγυρευόπουλος η πρόταση του ΠΑΣΟΚ»
Ανεφάρμοστη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 4ήμερη εργασία χωρίς όμως μείωση μισθών.
«Δεν είναι ακριβώς πρόταση του ΠΑΣΟΚ, είπε ανοίγουμε τη συζήτηση, δηλαδή τρεχαγυρευόπουλος. Είναι κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όχι με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα κρατών που ακολουθούν παρόμοια πολιτική. «Στην Ολλανδία δεν υπάρχει νόμος, αλλά έχουν κάνει συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι σε ορισμένους κλάδους, με τη συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων και με μείωση μισθού, όχι χωρίς μείωση. Η Ισπανία που έβαλε επιδότηση για αυτό, έχει πολύ μικρή συμμετοχή, ελάχιστη», υπογράμμισε.
«Δεν έχει πουθενά μεγάλη διάδοση τελικά, ενώ όταν ξεκίνησαν αυτά τα προγράμματα, είχαν διαφημιστεί ως το μέλλον. Τελικά και αυτοί που τα ξεκίνησαν σιγά-σιγά τα παίρνουν πίσω. Δεν είναι τόσο εύκολο».
«Τα προγράμματα αυτά έχουν ένα δομικό πρόβλημα, δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Γιατί και εκεί που εφαρμόζονται, δεν εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους. Εφαρμόζονται σε ορισμένους κλάδους, κυρίως σε δουλειές γραφείου. Στην ουσία δημιουργείται μια νομενκλατούρα υπαλλήλων πολύ ευνοημένων έναντι των υπολοίπων που δουλεύουν πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφορικά με την ειδικευόμενη γιατρό στη Σάμο που κατέρρευσε μετά από 5 ημέρες συνεχόμενης εφημερίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η συγκεκριμένη γυναίκα έκανε χρήση ενός νόμου που της επέτρεψε να πραγματοποιήσει το αγροτικό της στην Αττική, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν είχε αναφέρει ζήτημα υγείας που την αφορά, καθώς – όπως είπε – «δεν μου αρέσει να κάνω τέτοιες αποκαλύψεις», σε αντίθεση με τον Παύλο Πολάκη που το δημοσιοποίησε, σχολιάζοντας μάλιστα αιχμηρά ότι «τόσο καταλαβαίνει και τόσες ευαισθησίες έχει».
Εξήγησε ότι το σχετικό νομικό πλαίσιο προβλέπει πως, ακόμη και αν κάποιος επιλέξει να κάνει αγροτικό στην Αττική, υπάρχει πρόβλεψη που επιτρέπει στο σύστημα να τον μετακινήσει προσωρινά σε άλλη περιοχή για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Όπως είπε, αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μετακίνηση στη Σάμο, όπου – σύμφωνα με τον ίδιο και όσα άκουσε από το νοσοκομείο – η ίδια ήταν «πολύ ευχαριστημένη», δεν διαμαρτυρήθηκε και εργάστηκε χωρίς υπερβολική επιβάρυνση για τα δεδομένα του ΕΣΥ.
Διευκρίνισε ακόμη ότι οι εφημερίες που έκανε ήταν 5 ημέρες «on call», δηλαδή από το σπίτι, με την υποχρέωση να ανταποκριθεί αν χρειαστεί, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν χτύπησε τελικά το τηλέφωνο», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια ψυχολογική πίεση από την αναμονή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ίδια απέσυρε την αρχική της ανάρτηση, όχι λόγω πιέσεων, αλλά παραδεχόμενη – όπως είπε – ότι «υπερέβαλε».
Παραδέχτηκε την ίδια στιγμή ότι στο ΕΣΥ υπάρχει πράγματι μεγάλη επιβάρυνση, επισημαίνοντας πως «ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως νοσηλευτές αλλά και γιατροί σε κάποιες περιπτώσεις, εργάζονται ιδιαίτερα εντατικά».
Προτεινόμενα άρθρα
13.06.2026 | 21:01
13.06.2026 | 17:22






