Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια

Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν την Τετάρτη 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωποι ξένων κερδοσκοπικών funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών» με σκοπό την εξαγορά «κόκκινων» δανείων σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την επερώτηση τους προς τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη ζητούν απάντηση σε τρία ερωτήματα:

1)      Πρόκειται να άρουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και, αν ναι, πότε;

2)      Αν ναι, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο καθιστά τα κόκκινα δάνεια πολύ πιο ελκυστική και κερδοφόρο επένδυση για τα distress funds, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τους «αετονύχηδες» εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;

3)      Έχουν ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια πώλησης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds; Ποιες τράπεζες πρόκειται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές και σε τι ποσοστό;

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «όταν ένα fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο, θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης».

Τέλος όπως τονίζουν σήμερα καθίσταται πιο επίκαιρο παρά ποτέ το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα, που συν τοις άλλοις θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια με κοινωνικά και όχι με αμιγώς κερδοσκοπικά κριτήρια. Εν τω μεταξύ, η πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds τη στιγμή που επίκειται άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παραδίδει χιλιάδες μικροδανειολήπτες στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά και συστηματικά το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και της μαζικής φτωχοποίησης της κοινωνίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση