Εμβολιασμοί: Επίθεση Σκέρτσου σε αρθρογράφο της "Καθημερινής" -Η "πληρωμένη" απάντηση - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
16
Νοέμβριος
Back

Εμβολιασμοί: Επίθεση Σκέρτσου σε αρθρογράφο της “Καθημερινής” -Η “πληρωμένη” απάντηση

Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην «Καθημερινή» με το οποίο ασκείται σκληρή κριτική στις εμβολιαστικές επιδόσεις της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την «χρέωση» στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, να απαντήσει προσωπικά στον Παντελή Μπουκάλα

Με άρθρο του επίσης στην «Καθημερινή» ο Ά. Σκέρτσος καταλογίζει «μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση» στον Μπουκάλα, καθώς και «αντιπολιτευτικό fake news». Να σημειωθεί ότι ο Άκης Σκέρτσος δέχτηκε έντονη κριτική πρόσφατα και από τον αρθρογράφο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργο Παπαχρήστο, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως πολυπράγμονα και άτυπο υπουργό Υγείας, καταλογίζοντάς του ευθύνες για το ανεπιτυχές εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο άρθρο του στην Καθημερινή δίνει τη δική του απάντηση στον αρθρογράφο της εφημερίδα Παντελή Μπουκάλα. Ο κ. Σκέρτσος παραθέτει τα στοιχεία των εμβολιασμών και τονίζει πως σύμφωνα με αυτά 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκ. πολιτών άνω των 12 ετών) έχουν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο και όχι 1 στους 2 όπως επικαλείται στο άρθρο του ο κ. Μπουκάλας.

Το άρθρο του Ακη Σκέρτσου

Διάβασα με έκπληξη στη χθεσινή Καθημερινή ένα πλήρως απαξιωτικό κείμενο για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού που περιείχε δυστυχώς και αρκετές -ελπίζω όχι σκόπιμες- ανακρίβειες από τον αρθρογράφο κ. Μπουκάλα. Αναγκάζομαι λοιπόν να παραθέσω συγκεκριμένα στοιχεία προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την Επιχείρηση «Ελευθερία».

Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 6,4 εκ πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο και να αποκτήσουν ανοσία. Αυτό σημαίνει 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκ. πολιτών άνω των 12 ετών) και όχι 1 στους 2 όπως επικαλείται ο κ. Μπουκάλας.
Καθώς όμως ο αριθμός των πολιτών που έχουν φυσική ανοσία επηρεάζει και τον στόχο του εμβολιασμού, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ακόμη ένα στοιχείο. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα -διότι πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ. Άρα ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία είτε δια του εμβολίου είτε δια της φυσικής νόσησης υπολογίζεται στους 7,5 εκ. πολίτες δηλαδή 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Ας προχωρήσουμε όμως και λίγο παρακάτω για να δούμε ποιος είναι τελικά ο πληθυσμός χωρίς ανοσία.

Αν από το συνολικό πληθυσμό της χώρας εξαιρέσουμε τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο (δηλαδή 1,2 εκατομμύρια), τότε ο πραγματικός πληθυσμός που απομένει και μπορεί να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκ πολίτες άνω των 12 ετών (ο ακριβής πληθυσμός ανά ηλικιακή ομάδα θα προκύψει από την επικείμενη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ). Από αυτό τον αριθμό περίπου 560.000 είναι ανήλικοι που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Για να το πούμε συνεπώς καθαρά, αυτή τη στιγμή μόλις ένα 10 έως 15% του συνολικού ενηλίκου πληθυσμού της χώρας που μπορεί να κάνει το εμβόλιο, δεν διαθέτει αντισώματα. Και από αυτούς η ομάδα που πρέπει να μας ανησυχεί είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών (περίπου 5,5% του πληθυσμού) καθώς αυτοί κινδυνεύουν έως 20 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν από covid.

Πως ακριβώς απέτυχε, λοιπόν, η εμβολιαστική εκστρατεία όταν πετύχαμε ακριβώς το στόχο που είχαμε θέσει στις αρχές του 2021, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο σχεδόν το 70% του πληθυσμού που μπορεί να κάνει το εμβόλιο; Κι αυτό μάλιστα κόντρα στη συστηματική στήριξη των αντιεμβολιαστών από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μόνο όψιμα αποφάσισαν τελικά να εμβολιαστούν. Για την ιστορία επίσης επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος: Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το Υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι γνωρίζαμε πως δεν υπήρχαν τα διαθέσιμα εμβόλια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για να συμβεί αυτό.

Μπαίνω σε αυτή την λεπτομέρεια διότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστος και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της εμβολιαστικής εκστρατείας το επόμενο διάστημα. Αλλά και για έναν ίσως ακόμη πιο σημαντικό λόγο: διότι η μεμψιμοιρία και η πολιτική τύφλωση αποτελούν δυστυχώς εθνικές ασθένειες που έχουν οδηγήσει σκοπίμως ή αθέλητα στο παρελθόν σε απαξίωση πολλές φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έχει υπάρξει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και έχει πετύχει. Πρέπει να διαφυλαχθεί ως κεκτημένο από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες για να αποτελέσει το παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Διότι αυτό ακριβώς το κράτος της επιχείρησης «Ελευθερία» θέλουμε κ. Μπουκάλα.

Πάντως, στον υπουργό Επικρατείας, ο Π. Μπουκάλας απάντησε ως εξής:

«Υπουργικές παραναγνώσεις

Διάβασα με έκπληξη στη χθεσινή “Κ”» (της Τετάρτης, 23.9) ένα πλήρως απαξιωτικό άρθρο για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, που περιείχε δυστυχώς και αρκετές –ελπίζω όχι σκόπιμες– ανακρίβειες από τον αρθρογράφο κ. Μπουκάλα». Αυτή ήταν η πρώτη φράση μιας «Αποψης» που δημοσιεύτηκε στην «Κ» στις 23.9. Με έκπληξη, λοιπόν, είδα κι εγώ ότι αυτός που μου έκανε την τιμή να απαντήσει στο άρθρο μου δεν ήταν ο υπουργός Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός ή ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

Δεν μπορούσα βλέπετε να γνωρίζω την Τρίτη, όταν έγραφα το άρθρο μου, όσα θα δημοσίευε την Πέμπτη στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος. Οτι ο κ. Σκέρτσος «είναι άτυπος υπουργός Υγείας». Μα τότε ποιος ο ρόλος του λαμπρού κ. Πλεύρη;

Η δεύτερη έκπληξή μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη: Διαπίστωσα ότι ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων. Εγραφα λοιπόν: «Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν “ευκολάκι” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι».

Τι κατάλαβε ο κ. Σκέρτσος; Κάτι που δεν το έγραψα ποτέ. Ιδού τι μου καταλογίζει: «Για την ιστορία, επίσης επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος. Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο». Επειδή δεν κατάλαβε το απλούστατο, ότι το “τέλη Μαΐου” αναφέρεται στον χρόνο των πρωθυπουργικών δηλώσεων, όχι της επίτευξης του 70%, διακινεί την ψευδή είδηση ότι διακινώ ψευδείς ειδήσεις.

Μου καταλογίζει επίσης “μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση”. Ο λόγος; Εγραψα ότι “έχουμε καθηλωθεί στο ανεπαρκέστατο 56,7%”. Δεν επινόησα εγώ το ποσοστό. Το ανέφερε ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στις 20.9: “Περισσότεροι από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμού”.

Δεν επινόησα επίσης την 21η θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό κάλυψης με μία τουλάχιστον δόση. Ο μεμψίμοιρος ECDC το ανακοίνωσε. Ο,τι και να γράψω, είναι βέβαιο, δεν θα κλονιστεί η πεποίθηση του υπουργού πως η κυβέρνηση αριστεύει και εμβολιαστικά. Θυμίζω ωστόσο τον “μεμψίμοιρο” και “πολιτικά τυφλό” πρωτοσέλιδο τίτλο της “Κ” στις 16.9: “Επικίνδυνο τέλμα στους εμβολιασμούς”».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!