διαφυγή-από-το-τρίπτυχο-του-διαβόλου-58694
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.02.2017 | 15:48

Διαφυγή από το «τρίπτυχο του διαβόλου» μπλοκάκια, ΕΦΚΑ, προληπτικά μέτρα αναζητά η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύκλο αρνητικής δημοσιότητας βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω αφενός του αλλαλούμ με τον ΕΦΚΑ και τα μπλοκάκια αλλά και των αναμενόμενων μέτρων που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση.

Ήδη προσπαθώντας να «ξορκίσει» το Μέγαρο Μαξίμου το «κακό» έσπευσε να κάνει λόγο αμέσως μετά το Eurogroup για «τέλος της λιτότητας» και για μέτρα «μηδενικού δημοσιονομικού» αποτελέσματος μένοντας. Ωστόσο ακόμη και αυτή η πρόχειρη προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία καθώς το μήνυμά της είναι θολό και με πολλούς αστερίσκους. Επίσης δεν υποστηρίχθηκε από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπ. Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι τώρα, αλλά και είναι στην γνωστή τροχιά της αρνητικής ρητορικής των τελευταίων χρόνων. Αυτή αντί να κινείται στην ανάδειξη μιας εναλλακτικής οδού για την νέα πορεία της χώρας αναλίσκεται σε συνεχείς αμυντικές δικαιολογίες για τη «συνθηκολόγηση» σε μέτρα που η ίδια η πολιτική τάξη δεν πιστεύει.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πηγαδάκι της Βουλής πολλά λέγονται για τις επικοινωνιακές επιδόσεις της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να φτιάχνει ψεύτικες εικόνες, αλλά να περιγράφει με ακρίβεια και ειλικρίνεια όσα κάνει, να επικοινωνεί γρήγορα, καθαρά, με απλό και εύληπτο τρόπο και κωδικοποιημένα όλες της τις υλοποιήσεις, ώστε να καταλαβαίνει και ο κόσμος ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής, πέραν του μνημονιακού πλαισίου» αναφέρει στο Reporter.gr κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης ενός θετικού αφηγήματος.

Πάντως ήδη από χτες απόγευμα στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφηκε έντονη ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις των μέτρων που θα κληθεί να υποστηρίξει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, έκρουσε χθες κώδωνα κινδύνου για το τι θα προκύψει στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια από πλευράς ΔΝΤ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει.

Στη «ρουφήχτρα» της ακατάσχετης μετρολογίας

Και πάλι βέβαια η κυβέρνηση βρίσκεται στη «ρουφήχτρα» της ακατάσχετης μετρολογίας εγκλωβισμένη στο πώς θα περισώσει πλούτο και όχι το πώς θα δημιουργήσει υπεραξίες στην οικονομία με αφετηρία την σταθεροποίηση της οικονομίας, έστω και με ένα άκρως προβληματικό πρόγραμμα έξωθεν επιβληθέν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από οικονομικούς παράγοντες η συνεχής συζήτηση για μέτρα δεν ωφελεί καθώς βυθίζει την αγορά, εντείνει την ανασφάλεια και δημιουργεί μια συνεχή ομφαλοσκοπία.

Είναι προφανές ότι αντί η κυβέρνηση να επενδύσει στο πώς θα δημιουργηθεί αναπτυξιακό σπιράλ από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκφράζεται αμυντικά για τα μέτρα και δίνει τροφή έτσι στην συλλογική απογοήτευση που υπάρχει. Άλλωστε η συμφωνία προβλέπει ιδανικές καταστάσεις, Δηλαδή μόνο όταν το πρωτογενές πλεόνασμα θα προβλέπεται θα φθάσει 3,5% του ΑΕΠ χωρίς κανένα νέο μέτρο τότε θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα «καλά» και τα «κακά» μέτρα κι έτσι πράγματι το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Αν, όμως, προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υστερεί έναντι του στόχου, π.χ. κατά 1% του ΑΕΠ, τότε τα «κακά» μέτρα θα εφαρμόζονται στο σύνολό τους και τα «καλά» μειωμένα κατά 1% του ΑΕΠ, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι και πάλι 3,5% του ΑΕΠ. Και στο σενάριο αυτό το δόγμα του «δημοσιονομικά ισοδύναμου πακέτου» μετατρέπεται σε κενό γράμμα.

Την ίδια ώρα στοιχίζει πολιτικά τα μεγάλα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ήδη καταγράφονται προβλήματα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, που όπως γίνεται αντιληπτό κοστίζουν και πολιτικά. Εγγράφονται δε στα όσα αρνητικά έχουν ακουστεί για τα μπλοκάκια. Σημειώνεται ότι η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στο Ταμείο (ΠΟΠΟΚΠ) και η ομοσπονδία υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), που προχωρούν την Πέμπτη 2 Μαρτίου σε προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του υπερταμείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν καταστάσεις εκτός ελέγχου, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν στο απόλυτο χάος.

πηγή: reporter.gr