χατζηδάκης-στις-αρχές-της-εβδομάδας-ο-1610848
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.07.2026 | 17:01

Χατζηδάκης: Στις αρχές της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τη μείωση στα καύσιμα

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις αρχές της νέας εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης στις τιμές των καυσίμων, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι απομένει η διευθέτηση ορισμένων διαδικαστικών ζητημάτων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το μέτρο, το οποίο προβλέπεται να παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Αυγούστου.

Όπως υπογράμμισε, η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Παρότι μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή υποχώρησε η τιμή του Brent, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ παρέμειναν υψηλές λόγω των ζημιών που υπέστησαν διυλιστήρια στον Κόλπο, αλλά και στη Ρωσία, η οποία περιόρισε τις εξαγωγές ντίζελ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση με τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, υπήρξε χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για τη μείωση των τιμών.

«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτή την προσφορά ώστε να υπάρξει μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 λεπτών στο ντίζελ», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τιμές θα είναι χαμηλότερες κατά αυτά τα ποσά σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφώνονταν χωρίς την παρέμβαση.

Τι είπε για την υπόθεση της Marfin και τα σενάρια περί εκλογών

Μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις συλλήψεις για την υπόθεση της Marfin αλλά και για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι οι εξελίξεις συνδέονται με εκλογικούς σχεδιασμούς.

Όπως είπε, ακούστηκαν σενάρια ότι η μείωση στις τιμές των καυσίμων, οι συλλήψεις για την υπόθεση της Θεσσαλονίκης και οι εξελίξεις στην υπόθεση της Marfin έγιναν την ίδια περίοδο επειδή η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές.

«Δεν βγάζεις άκρη. Πραγματικά δεν βγάζεις άκρη», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενεργεί όταν υπάρχουν αποτελέσματα και όχι με βάση πολιτικές σκοπιμότητες.

Για την υπόθεση της Βάγιας Νέστορα σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η ΕΛ.ΑΣ. θα κατέληγε σύντομα στους δράστες, καθώς υπήρχαν ήδη στοιχεία που αξιοποιήθηκαν στην πορεία της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά τη Marfin, αναγνώρισε ότι τα 16 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τις συλλήψεις είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι και η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» χρειάστηκε πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ επισήμανε πως το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει πλέον, με την επιφύλαξη των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, μια απάντηση στη δολοφονία των τριών εργαζομένων της Marfin.

«Οι δικαστές αποφασίζουν όπως νομίζουν. Εκείνο που μπορώ να πω, και θα το πω όπως το αισθάνομαι, είναι ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει ένας υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής. Αυτός ήταν όταν προχώρησε το θέμα και εξιχνιάστηκε με τη 17 Νοέμβρη», όπως δήλωσε.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.