μπουρλότο-το-πολιτικό-σκηνικό-φου-505288
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.07.2018 | 12:33

«Μπουρλότο» το πολιτικό σκηνικό -«Φουντώνουν» τα σενάρια του ανασχηματισμού

Μετά το τριήμερο πένθος για την τραγωδία και τη σχετική ανακωχή μεταξύ των κομμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεσπάσει πολιτικός πόλεμος με φόντο την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.

Όπως καταφαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις και τα δείγματα γραφής η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα θέτοντας στο στόχαστρο υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το μέγεθος της πύρινης καταστροφής, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και την απόδοση ποινικών ευθυνών στο πολιτικό προσωπικό.

Χθες ο βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης σήκωσε τους τόνους καθώς ο ίδιος εκπροσωπεί την Περιφέρεια Αττικής στη Βουλή. «Θα μιλήσουμε αύριο ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους» είπε στη Βουλή χτες ο κ. Βορίδης, προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος Σπύρου Λυκούδη, που του καταλόγισε ότι «ξέφυγε» με αυτή τη φράση.

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι η κριτική της Ν.Δ. δεν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά προσωπικό. «Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις» ξεκαθάρισε και επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν τη Ν.Δ. να αναζητεί και ποινικές ευθύνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας» ανέφερε.

Την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση μέσω παραιτήσεων ζήτησε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. «Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καιρός

Πάντως χτες τρεις υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που έδωσε το παρών αλλά δεν μίλησε, και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές απέδωσαν το σύνολο της καταστροφής στον «στρατηγό» άνεμο.

Πάντως, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για συνειδησιακούς λόγους, χωρίς να γίνει δεκτή. Τόνισε, πάντως, ότι «σε επιχειρησιακό επίπεδο» δεν μπορεί να βρει «μεγάλα λάθη» φωτογραφίζοντας εμπρησμό.

Ευθύνες στο χτες

«Στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτήρια ακριβώς δίπλα στην παραλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Έγκλημα του παρελθόντος Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε «έγκλημα του παρελθόντος» την άναρχη δόμηση στο Μάτι. «Σε αυτή την ακτογραμμή της Αττικής, οι κατοικίες στην πλειονότητά τους έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Έπειτα από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» δήλωσε.

Ως γραμμή άμυνας το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει τα θέματα πολεοδομίας. Ήδη ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προανήγγειλε την έναρξη έρευνας για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής με έμφαση στα οικοδομήματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία.

Το «αντίδοτο» του ανασχηματισμού

Πάντως πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού καθώς η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης είναι δύσκολη (ΠΓΔΜ, Συντάξεις κτλ).

Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές, θεωρούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι άμεσες και θα γίνουν εντός του Καλοκαιριού.  υπουργούς που πιθανά θα μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο ή θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Υποψήφιοι για την αλλαγή χαρτοφυλακίου ή ακόμα και για έξοδο από την κυβέρνηση είναι όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα με το γεγονότα της πύρινης καταστροφής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τσόσκας και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, έχουν δεχτεί ήδη αρκετά «πυρά» εντός και εκτός της κυβέρνησης, αφού θεωρείται ότι δεν απέδωσαν οι σχεδιασμοί τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πιθανή θεωρείται και η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, χωρίς να αποκλείεται το συγκεκριμένο δίδυμο να «αλλάξει» χαρτοφυλάκια.

Δεδομένη ωστόσο θεωρείται η παραμονή του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, ενώ αντίθετα μετακίνηση μπορεί να υπάρξει για την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Σε κάθε περίπτωση οι τελικοί σχεδιασμοί ανήκουν στον πρωθυπουργό όπως και η απόφαση για την ανακοίνωση ενός πιθανού ανασχηματισμού, που θα χρησιμοποιηθεί και ως «αντίδοτο» για την αντιμετώπιση της κρίσης.