αποστόλου-η-ν-δ-φοβάται-τη-συζήτηση-σε-181292
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.09.2019 | 12:37

Αποστόλου: Η Ν.Δ. φοβάται τη συζήτηση σε βάθος του Σκανδάλου Novartis

O βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου κατά την παρουσία του στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” στο κανάλι Κόντρα, με τους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή και Γιώργο Σιαδήμα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, τοποθετήθηκε για ζητήματα της επικαιρότητας όπως το σκάνδαλο Novartis, την απλή αναλογική και τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και τη στάση της Ν.Δ.

Φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν αρκείται στο πραγματικό σκάνδαλο Novartis, γιατί υπάρχει σκάνδαλο και από την παγκόσμια εικόνα και από την πλευρά της δικαιοσύνης η οποία ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά έρχεται τώρα και επιχειρεί να στήσει ένα δεύτερο σκάνδαλο, του ρεβανσισμού θα έλεγα, απέναντι σ αυτούς οι οποίοι, ως όφειλαν ανέδειξαν το σκάνδαλο.

Και πως αναδείχθηκε στη βουλή το σκάνδαλο; Ήρθε από πλευράς της δικαιοσύνης μια συγκεκριμένη αλληλογραφία η οποία ζητούσε από τη βουλή να πάρει θέση πάνω σε συγκεκριμένα ονόματα, για τα οποία μαρτυρίες, καταθέσεις, πληροφορίες, που η ίδια η δικαιοσύνη συνέλεξε, υπήρχε η υπόνοια ότι μπορεί να έχουν σχέση με το συγκεκριμένο υπαρκτό σκάνδαλο. Η βουλή, ως οφείλαμε, γιατί εγώ θεωρώ ότι οφείλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ασχοληθεί περαιτέρω, για όλα τα ονόματα, για τα οποία ζητάει , τα στέλνουμε για να ασχοληθεί και να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Ερευνώντας η δικαιοσύνη την υπόθεση αρχίζει και για συγκεκριμένα πρόσωπα ,όντως αναφέρει,ότι απαλάσσονται.

Πριν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, έρχονται όχι από  άλλες πηγές, αλλά μέσα από το πολιτικό σκηνικό, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Αβραμόπουλος, που είχαν κάποια σχέση και ζητούν από τη δικαιοσύνη να ασχοληθεί με πρωην αναπληρωτή Υπουργό, ταυτόχρονα με τον πρώην Πρωθυπουργό για να δημιουργηθεί μια εικόνα ευρύτερη.

Γι αυτό έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει τι θέλετε προανακριτική, δικαστήρια όλα ότι θέλετε, εμείς είμαστε εδώ, αν έχετε τα κότσια να προχωρήσετε. Κι επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει από μια πλευρά την πίεση του “σαμαρικού μπλόκ” της Ν.Δ.και  από την άλλη πλευρά κατάλαβε ότι αν παραπέμψει τον Τσίπρα θα βγει όχι απλά ισχυρότερος αλλά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα για τη Ν.Δ., κράτησε πάλι μια πονηρή στάση, που δείχνει ότι φοβάται η Ν.Δ., γιατί μέσα από αυτή τη συζήτηση θα φανεί ποίοι κάνανε τις τιμολογήσεις, ποιοί είχαν συνεργασία με τη Novartis. Εδώ φτάσανε μέχρι το σημείο  να έχουν πληροφόρηση για τα ομόλογα τότε κι ενώ όλοι υπέστησαν ζημιές 20%, αυτοί δεν υπέστησαν  πάνω από το 2%. Το καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό είναι αυτό, σε ποιό σημείο είχαμε φτάσει; Δεν πρέπει γι αυτό το σκάνδαλο να πληροφορηθεί όλος ο ελληνικός λαός;

Σχετικά με  την απλή αναλογική;

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως θέλουν να απαλλαγούν από την απλή αναλογική που σημαίνει οποιαδήποτε συζήτηση με εμάς πάνω αυτό το θέμα δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν αν είναι πρόταση και θέση του ΚΙΝΑΛ ας το  κουβεντιάζουν με τη Ν.Δ.. Και αφού μπαίνει το θέμα της απλής αναλογικής αυτόματα ακολουθεί  και το θέμα της εκλογής του Προέδρου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθεί ως θέμα από την θέση που θα έχουν για τον εκλογικό νόμο.

Εμείς θέλουμε να μην αλλάξει η απλή αναλογική και βεβαίως όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου, είπαμε κι εμείς  να μην έχει σχέση με την προκήρυξη εκλογών. Να πάμε σε μια διαδικασία τέτοια όπου σε ένα βάθος χρόνου σύντομο, να μπορέσουμε, όχι μέσα σε 3 ψηφοφορίες και σε λίγες μέρες ουσιαστικά να βγει ενας Πρόεδρος με 151 που έτσι όπως είναι τα πράγματα με καταργούμενη και την απλή αναλογική, θα βγει ουσιαστικά ένας κομματικός Πρόεδρος. Είπαμε αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι τους 6 μήνες, πράγμα απίθανο, τότε μπορούμε να πάμε και στην εκλογή από τον λαό.

Απ’ ότι φαίνεται για να το ακούει και ο ελληνικός λαός η Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ τα έχουν ήδη βρει στα συγκεκριμένα θέματα.

Κύριε Αποστόλου βλέπω έχετε γκρίνιες εκεί πέρα.Γιατί χάσατε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Που θα πάτε, σε μετασχηματισμό;

Εσείς το λέτε γκρίνιες, εμείς το λέμε διάλογο. Έχοντας υπηρετήσει ένα χώρο εδώ και πολλά χρόνια, οι διαδικασίες του διαλόγου ήταν πάντα κυρίαρχες. Δεν υπήρξε θέμα εκλογής του Προέδρου από τη βάση. Είμαστε αριστερό κόμμα και τα κομματικά όργανα στην αριστερά είναι αυτά που λειτουργούν. Μη θεωρείτε μείον τη δημοκρατική συγκρότηση των κομμάτων;

Τα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ γιατί χάσαμε. Εγώ πιστεύω ότι έχοντας υποχρεώσεις μνημονιακές πάρα πολύ δύσκολες, αυτό είχε επιπτώσεις. Από την άλλη μπορεί μερικά θέματα να μην τα επικοινωνήσαμε όπως έπρεπε, αλλά αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμείς είχαμε απώλειες τέτοιες , όπως λέγανε ότι θα διαλυθούμε, δεν έγινε. Πήραμε ένα ποσοστό 32%, που εμείς τώρα θέλουμε αυτό τον κόσμο, ένα μέρος αυτού του κόσμου, να ενταχθεί στις κομματικές διαδικασίες. Είναι ένας πλούτος ο κόσμος ο οποίος θα έρθει. Να υπάρξει μια μετεξέλιξη, να ακούσουμε τις απόψεις του, να υπάρξει μια σχετική ζύμωση… Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, όπου είμαστε ένας από τους πόλους εξουσίας;

Πρσωπικά δεν είμαι υπερ της εκλογής του προέδρου του κόμματος από το λαό. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιοι θέμα. Καταλαβαίνετε ότι για ένα κόσμο που υπηρετεί την αριστερά, τις κομματικές διαδικασίες, τα όργανα κ.τ.λ., δεν είναι τόσο εύκολο αυτό.

Η προσέγγιση μας σε όλα τα θέματα είναι με δημοκρατικές διαδικασίες, με συζητήσεις. Αυτή την περίοδο γίνονται προσυνεδριακές συζητήσεις, αλλεπάλληλες συναντήσεις, διαδικασίες που ταιριάζουν στον αριστερό χώρο. Διαδικασίες του να περνάει ο άλλος απ έξω και να λέμε έλα κι εσύ να ψηφίσεις, δεν υπάρχουν σε εμάς. Το έκανε και το ΚΙΝΑΛ, έβγαλαν την κα Γεννηματά και την επόμενη μέρα την αμφισβητούσαν, το ίδιο έκανε και η Ν.Δ. με τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με τη δική μας αριστερή καταγωγή.

Υπήρξαν συνεργασίες, όπως με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε συγκεκριμένες συγκυρίες, που όντως ήταν δύσκολες. Εκ του συνολικού αποτελέσματος έχω την πεποίθηση ότι ωφέλησαν την ελληνική κοινωνία.

Είπατε πριν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτά δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουν γίνει προεργασίες από εμάς και για τα 200.000 και με όλα τα σχετικά, εδώ και πολύ καιρό για να φτάσει  η ευρωπαϊκή επιτροπή να έχει αυτές τις αποφάσεις.

Για να φτάσουμε σήμερα η χώρα μας να δανείζεται το δεκαετές ομόλογο με 1,5%, έγιναν πολλές προσπάθειες από μέρους μας. Εδώ αφήσαμε μια ρευστότητα 37 δις , ενώ όταν αναλάβαμε εμείς τρέχαμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Άρα λοιπόν ότι η σημερινή Κυβέρνηση βρήκε ρευστότητα και μπορείτε και κάνει παροχές, το κάνει γιατί βρήκε μια χώρα που έχει μπει σε κανονικότητα. Κι αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει σ΄ εμάς.