αγκάθια-πριν-την-τελική-συμφωνία-γι-84110
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.10.2016 | 13:17

«Αγκάθια» πριν την τελική συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μπορεί επί της αρχής να έχουν συγκλίνει οι απόψεις Θεσμών και κυβέρνησης για το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ωστόσο σε επιμέρους λεπτομέρειες καταγράφονται έντονες διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας των δυο πλευρών, τα οποία όμως είναι κομβικά για την λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνούν ως προς τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Έτσι, σύμφωνα με το σενάριο των θεσμών που περιορίζει την ισχύ των διατάξεων, πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανό να τεθούν εκτός συμφωνίας.

Έτσι διαφωνία υπάρχει στα κριτήρια με τα οποία μπορεί να κριθεί βιώσιμη μια επιχείρηση και να κάνει χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Οι διάφορες αφορούν τόσο τις ομάδες των επιχειρήσεων όσο και τα επιμέρους κριτήρια που θα εφαρμόζονται στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων. «Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει» ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας χτες μετά την λήξη της διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον αντιρρήσεις εκφράζουν οι θεσμοί στο να εξαιρούνται κουρέματος φόροι προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Συμφωνούν μεν ότι στη διαγραφή θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές, όμως αναφορικά με το θέμα του κουρέματος μέρους της κύριας οφειλής που μπορεί να προέρχεται π.χ από φόρο εισοδήματος και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση με τους θεσμούς να βλέπουν θετικά διαγραφές αυτής της μορφής. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση να ισχύει ανάλογη μεταχείριση σε περίπτωση κουρέματος του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων με τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές. Κάτι τέτοιο προβλέπεται στις τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, οι θεσμοί εκφράζουν διαφωνία στο ότι πρέπει να υπάρχει προστασία 2 έως 4 μηνών της επιχείρησης που συμμετέχει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό από αναγκαστικά μέτρα που μπορεί να της επιβάλλουν τρίτοι (προμηθευτές, πιστωτές, εργαζόμενοι κτλ).

Επιπλέον η ελληνική πλευρά έχει αφήσει να διαφανεί ότι η πρόταση της είναι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού να έχουν διάρκεια  δυο ετών. Όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει την  αντίθεση τους εκτιμώντας ότι  η διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη.

Τα ζητήματα αυτά τίθενται επί τάπητος εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια των δυο πλευρών θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν μέχρι τότε τις διαφορές που υπάρχουν ώστε να πάρει η ελληνική πλευρά το πράσινο φως για την νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.