Διαφωνίες θεσμών σε βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής

Η πορεία της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα αρχίσει στις 10.00 μεταξύ της ελληνικής πλευράς  και των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν να πείσουν για την ομαλή εξέλιξη των δημοσιονομκών μεγεθών και την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Στο μεταξύ κατά τις χτεσινές επαφές καταγράφηκε αρκετή απόσταση στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά και στα εργασιακά, που αποτελούν και σημαίες της κυβερνητικής πολιτικής.

Έτσι στην αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν για ένα απόλυτα προστατευμένο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα, υπήρξε η κάθετη διαφωνία των θεσμών. Οι τελευταίοι επιθυμούν ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός να δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο. Κάτι που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν ενώπιον ξαφνικού θανάτου καθώς όλες οι εισπράξεις τους αν δεν μπουν σε διαδικασία συμφωνίας με τους πιστωτές θα βρεθούν χωρίς διαθέσιμα έσοδα.

Στο άλλο μέτωπο  ο  υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη διερευνητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ερωτηθείς για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία». Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, επισημαίνοντας πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά. Από την πλευρά τους οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!