Ο «στρατηγός άνεμος» Βύρωνας κάνει σεμινάριο για τους Σαμουράι

Το 1995 είχε μεταφράσει τον κώδικα των Σαμουράι, Μπουσίντο («Bushido»). Σήμερα δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος για να μιλήσει για την τάξη των  ατρόμητων πολεμιστών που κυριάρχησε στην Ιαπωνία για περισσότερα από 600 χρόνια.

Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα που θα είναι ο βασικός εισηγητής σε διάλεξη με θέμα «Σαμουράι-Οι αξιωματικοί της τιμής της Ιαπωνίας-Μια ιστορική προσέγγιση», την οποία διοργανώνει το Ελληνοϊαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 19:00.

Στην έξοχη μετάφρασή του για τον κώδικα των Σαμουράι (εκδόσεις Καστανιώτη), ο Βύρων Πολύδωρας μας εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέμα του Μπουσίντο. Το Μπουσίντο (ή Οδός του Σαμουράι) ως άγραφος κώδικας της ηθικής και της εκπαίδευσης των μπουσί (πολεμιστών) αναπτύχθηκε την εποχή του φεουδαλισμού στην Ιαπωνία ενώ μαίνονταν οι πόλεμοι ανάμεσα στους ισχυρούς φεουδάρχες, οι οποίοι είχαν την εξουσία των επαρχιών της χώρας.

polidwras

Εντονα διαποτισμένο από την αυστηρή ηθική διδασκαλία του Κομφούκιου και το πνεύμα του Ζεν, το Μπουσίντο περιλαμβάνει έννοιες όπως: η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία, η αφοβία απέναντι στο θάνατο.

Περισσότερα για τους Σαμουράι, μπορείτε να μάθετε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό στη διάλεξη της 17ης Ιανουαρίου στην Αργυρούπολη:

proskkk

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, ΣΑΜΟΥΡΑΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!