ΚΕΔΕ: Οι «Άγριες Μέλισσες» βγάζουν νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Οι «Άγριες Μέλισσες» βγάζουν νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση, ήταν φυσικό το θέμα αυτό να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν για το θέμα ήταν και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η απλή αναλογική στους δήμους και ο δήμαρχος να εκλέγεται εμμέσως από το δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι, βρήκε την ευκαιρία ο α΄ αντιπρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, να απαντήσει φέρνοντας τις (δημοφιλείς) «Άγριες Μέλισσες» στη συζήτηση.

Όπως είπε:

«Τον κουρέα ψήφισαν στο Διαφάνι αλλά μετά την παρέμβαση παραγόντων που εξαγόρασαν τους δημοτικούς συμβούλους βγήκε άλλος δήμαρχος», είπε χαρακτηριστικά.

Πού αναφέρεται ο κ. Κυρίζογλου:

Σε όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν το τέλος του πρώτου κύκλου της δημοφιλούς σειράς του ΑΝΤ1. Όταν ο κοινοτάρχης Περικλής Τόλλιας απέκτησε αντίπαλο στη μάχη για την επανεκλογή του, τον Προκόπη τον κουρέα (φωτο), ενώ στην κούρσα συμμετείχε και τρίτος υποψήφιος, ο Στρατής Πούλος.

Ωστόσο, τα «βρώμικα» σχέδια του Δούκα Σεβαστού εξέθεσαν τον Τόλλια προεκλογικά στα μάτια των συγχωριανών του, με αποτέλεσμα να τον «μαυρίσουν» στις εκλογές και να βγει πρώτος με διαφορά στους σταυρούς ο Προκόπης ο κουρέας.

Όμως, κοινοτάρχης δεν εξελέγη ο Προκόπης, καθώς ο Δούκας, όπως αποκάλυψε, χρημάτισε κοινοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εξέλεξαν, εκ νέου, στη θέση του κοινοτάρχη τον Τόλλια.

Το σύστημα του ΄50

Να σημειωθεί ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές των αρχών του 1950, η εκλογή δημάρχου γινόταν εμμέσως από το δημοτικό συμβούλιο και όχι απευθείας από τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο σύστημα αυτό εφαρμόστηκε από το 1951 μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 1964, με εξαίρεση αυτές του 1954, οπότε οι δήμαρχοι εξελέγησαν άμεσα από τον λαό. Αν ο δήμαρχος ξεπερνούσε το όριο του 40% εξασφάλιζε την άμεση εκλογή του. Αν όχι, τότε για την εκλογή δημάρχου προβλεπόταν η διεξαγωγή τριών φανερών ονομαστικών ψηφοφοριών μεταξύ των εκλεγέντων με απλή αναλογική Συμβούλων.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος Δήμαρχος δεν πετύχαινε στις τρεις ψηφοφορίες την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε αυτομάτως ανακηρυσσόταν ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού που έλαβε τη σχετική πλειοψηφία στις εκλογές.

ΚΕΔΕ: Οι «Άγριες Μέλισσες» βγάζουν νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Οι «Άγριες Μέλισσες» βγάζουν νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Οι «Άγριες Μέλισσες» βγάζουν νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]