η-αξιολόγηση-δεν-είναι-social-media-1615530
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 22.07.2026 | 18:32

Η αξιολόγηση δεν είναι… social media

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ενδιαφέρον το κύριο άρθρο της σημερινής (22/7) «Καθημερινής» με τίτλο «Βαθμολογώντας το κράτος». Και ακόμη πιο ενδιαφέρον το μήνυμα που στέλνει σε όσους ενοχλήθηκαν από την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εφημερίδα το λέει ξεκάθαρα: οι πλατφόρμες όπου οι πολίτες αξιολογούν το Δημόσιο δεν είναι social media. Δεν είναι χώρος για likes, τρολ και διαδικτυακούς καβγάδες. Είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες αποκτούν φωνή απέναντι στη δημόσια διοίκηση.

Και προσθέτει κάτι που στην Ελλάδα συχνά ξεχνάμε: ακόμη κι αν τα κριτήρια δεν είναι τέλεια ή η ηλεκτρονική διαδικασία έχει αδυναμίες, αυτά διορθώνονται. Εκείνο που δεν μπορεί να αγνοείται είναι η άποψη του πολίτη.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το καρφί προς όσους αντιμετωπίζουν κάθε κριτική με… διοικητική ευθιξία. Οι δημόσιοι φορείς, σημειώνει η Καθημερινή, δεν δικαιολογείται να αντιδρούν αμυντικά ή φοβικά επειδή αξιολογούνται.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν το μήνυμα αυτό θα φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες, αντί η κυβέρνηση να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν οι παρατηρήσεις των πολιτών, επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στην υπεράσπιση του ίδιου του συστήματος αξιολόγησης.

Και όμως, το ζητούμενο δεν είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι η πλατφόρμα λειτουργεί. Το ζητούμενο είναι να αποδείξει ότι ακούει όσους τη χρησιμοποιούν.

Γιατί, όπως εύστοχα επισημαίνει η Καθημερινή, ο σκοπός δεν είναι να συγκεντρώνονται βαθμολογίες, αλλά ο λόγος των πολιτών να ενσωματώνεται στις πρακτικές της διοίκησης, σπάζοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι… επικοινωνία.

Διονύσης Παπατριανταφύλλου

Ο Διονύσης Παπατριανταφύλλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη δημοσιογραφία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά αναφορικά με το ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα. https://www.linkedin.com/in/dionysis-papatriantafyllou-4a4282335?utm_source=share_via&utm_content=profile&utm_medium=member_android