Δ. Ρόδου: Έντονες αντιδράσεις για το κλειδί που δόθηκε στον Τσίπρα

Στον απόηχο του αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο, φαίνεται ότι προκλήθηκαν σοβαρές…παρενέργειες στην παράταξη του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, λόγω της συμβολικής κίνησής του στο κλείσιμο των εργασιών να απονείμει στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ως αναμνηστικό δώρο το κλειδί της πόλης!

Η κίνηση αυτή του Δημάρχου φαίνεται ότι αιφνιδίασε ακόμη και μέλη του στενού πυρήνα της Δημοτικής Αρχής μια και φέρεται να είναι καθαρά δική του απόφαση για την οποία δεν είχε ενημερώσει κανέναν (ή τέλος πάντων τους περισσότερους) προηγουμένως!

Ωστόσο, εκεί που φαίνεται ότι δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα είναι με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλη Μανδρακό ο οποίος φέρεται να είναι έντονα δυσαρεστημένος, τόσο από την κίνηση αυτή καθ’ εαυτή του Δημάρχου, όσο και από την απόφασή του να μην το συζητήσει πρώτα με τους στενούς συνεργάτες του.

Ο λόγος, βέβαια, για τη δυσαρέσκεια του Προέδρου καθώς και άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής, είναι προφανής: Και μόνο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θεωρούν ότι καθιστά απαγορευτική μία τέτοια συμβολική κίνηση η οποία, κατά τον Δήμαρχο, έγινε στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Θα πρέπει εδώ, βέβαια, να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την τιμητική διάκριση της απονομής του χρυσού κλειδιού της πόλης σε μία προσωπικότητα όπου και απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά για αναμνηστικό δώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Μανδρακός, ο οποίος υπενθυμίζεται προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι σφόδρα δυσαρεστημένος από την απονομή του κλειδιού της πόλης στον πρωθυπουργό και τη δυσαρέσκειά του αυτή, μετά το τέλος του συνεδρίου, την εξέφρασε σε συναδέλφους του στη Δημοτική Αρχή, δηλώνοντας την πρόθεσή του ακόμα και να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου!

Μετά από αρκετές συζητήσεις, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανδρακός φέρεται να κατέβασε τους τόνους. Κάποιοι συνάδελφοί του προσπάθησαν να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» κατευνάζοντας τα πνεύματα, σε άλλους βρήκε συμμάχους στη δυσαρέσκεια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι στην παράταξη που διαφωνούν με την αντίδρασή του.

Σημειώνεται ότι, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τουλάχιστον, ο κ. Μανδρακός δεν είχε εκφράσει αυτή του τη δυσαρέσκεια στον Δήμαρχο μια και ως γνωστόν ο τελευταίος απουσίαζε στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της πλειοψηφίας ώστε, παρουσία και του Δημάρχου, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να ζητήσει τη γνώμη των συναδέλφων του αλλά, κυρίως, να ακούσει αυτά που έχει να πει ο κ. Χατζηδιάκος για την κίνησή του αυτή.
Όπως και να ‘χει, τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει στο τέλος ο Πρόεδρος του δ.σ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως, υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια για την ενέργεια του δημάρχου και πιθανόν να υπάρξουν σήμερα εξελίξεις.
Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε χθες εναντίον του ο πρώην πρόεδρος του ΝΟΔΕ κ. Τάκης Μιχαήλου, ο οποίος σε σχόλιό του στο facebook, ανέφερε τα εξής:
«Μια άχρωμη και άοσμη θητεία κλείνει τον κύκλο της με τον χειρότερο τρόπο …Ο τραγικός Δήμαρχος Ρόδου παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης στον καταστροφέα της οικονομίας και όχι μόνο των ακριτικών νησιών μας …

Ο ίδιος άνθρωπος που πολέμησε λυσσαλέα την κατάργηση του Δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου …επιβραβεύει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ …

Δεδομένη ούτως η άλλως η επερχόμενη εκλογική του συντριβή …εκτός αν διαθέτει πολιτικό ένστικτο που θα τον οδηγήσει στην σοφή απόφαση να αποσυρθεί απο τις εκλογικές διαδικασίες …

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα θυμόμαστε και δεν θα μας λείψει τίποτα απο την πενταετή παραμονή του στο Δημαρχειακό Μέγαρο …

Είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που αναφέρομαι δημόσια στο πρόσωπο του …η υπομονή όμως έχει και τα όρια της …
Αναμένω από τους υποστηρικτές του που ανήκουν στην φιλελεύθερη παράταξη , αιρετούς και μη και ασκούν διοίκηση υπό την καθοδήγηση του να πάρουν θέση άμεσα …

Παραίνεση για όσους φορούν παντελόνια …αλλιώς θα συρθούν να το πράξουν σύντομα…

Να μας γράφετε κ. Δήμαρχε!»

Υποστήριξη από τον Δ. Γάκη

Απρόσμενο υποστηρικτή βρήκε ο δήμαρχος Ρόδου στο πρόσωπο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη ο οποίος σε σχόλιό του επεσήμανε τα εξής:

«Τέτοια πολιτική εμπάθεια μόνο με τη μισαλλοδοξία του εμφυλίου πολέμου μπορεί να συγκριθεί. Μια θεσμική κίνηση του δημάρχου της Ρόδου προς τον πρωθυπουργό της χώρας ενεργοποίησε τα πιο αντιδραστικά ένστικτα τοπικών παραγόντων που δυστυχώς είχαν χρηματίσει και θεσμικοί παράγοντες της τοπικής πολιτικής μας ζωής. Η πολιτική ωριμότητα σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία για την ύπαρξη και την ενότητα της πατρίδας μας. Απαιτεί από όλους σεβασμό όλων των θεσμικών παραγόντων της Δημοκρατίας μας. Σε αντίθετη περίπτωση φέρνουμε βαριά ευθύνη συλλογική αλλά και προσωπική.
Η αποθήκη του facebook δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι της ηλιθιότητας».

Επίθεση στο δήμαρχο από Χατζηευθυμίου

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Χ. Χατζηευθυμίου που αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα διακυβέρνησης η εξουσία του οποίου πηγάζει από τον λαό και εξυπηρετεί τον λαό.

Ο Σόλων ήταν ένας σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.

Ως νομοθέτης, θέσπισε πρώτος την άμεση δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα, καθιερώνοντας και εξασφαλίζοντας τη λαϊκή κυριαρχία.
Αρέσκονται πολλοί να αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκράτες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως Δημοκράτες απέχουν παρασάγγας από την εφαρμογή της.

Βασική προϋπόθεση η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων την οποία απόφαση οφείλει να δεχθεί η μειοψηφία του όποιου οργάνου.

Ο δήμος Ροδίων προκειμένου να είναι σύμφωνος με τις επιταγές της Δημοκρατικής λειτουργίας έλαβε απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα οι πολίτες θα απέδιδαν τιμητική διάκριση σε κάποιον ο οποίος με τις πράξεις του βοήθησε τη χώρα ή το Δήμο μας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Δημοτική Αρχή εισηγείται στο σώμα την πρότασή της για την απονομή της όποιας τιμητικής διάκρισης που προβλέπει ο κανονισμός προτίθεται να απονείμει σε κάποιον και βέβαια αναφέρονται σ’ αυτήν και οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η τιμητική διάκριση.

Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο διεξήχθη στην πόλη μας προ διημέρου ο κ. Δήμαρχος απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης στον κ. Πρωθυπουργό.

Πλειοψηφία έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο άρα θα μπορούσε να εισηγηθεί στο σώμα την έγκριση της απονομής της τιμητικής αυτής διάκρισης.

Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατετέθη καμία εισήγηση άρα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση για την απονομή τιμητικής διάκρισης.

Πώς ο κ. Δήμαρχος απένειμε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα και εκ μέρους του Ροδιακού Λαού το Χρυσό Κλειδί της πόλης της Ρόδου στον κ. Πρωθυπουργό;

Είναι αυτή Δημοκρατική λειτουργία του κ. Δημάρχου, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στα Δημοκρατικά του πιστεύω και τις Αρχές της;

Δεν κρίνω σήμερα το αν όφειλε ή όχι ο Ροδιακός Λαός να απονείμει τιμή στον κ. Πρωθυπουργό, όμως δεν είναι υποτιμητικό και για τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό να δέχεται τιμητική διάκριση εκ μέρους του Ροδιακού Λαού εν αγνοία του Λαού;

Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνώριζε και πιθανόν και να μην δέχονταν αυτή την τιμητική διάκριση με τον τρόπο που έγινε.

Κυκλοφόρησε ως δικαιολογία, μετά τη διαπίστωση της γκάφας που έγινε από την πλευρά του κ. Δημάρχου, ότι δεν επρόκειτο για τιμητική διάκριση αλλά για προσωπικό του δώρο προς τον κ. Πρωθυπουργό.

Τόσα δώρα θα μπορούσε να κάνει ο κ. Δήμαρχος στον κ. Πρωθυπουργό, το κλειδί της πόλης διάλεξε το οποίο αναφέρεται και στις τιμητικές διακρίσεις που το Δημοτικό Συμβούλιο απονέμει; Ας του χάριζε ένα ρολόι, ένα βιβλίο με την Ιστορία της Ρόδου, ένα αντίγραφο από την πλούσια συλλογή έργων της Ροδιακής Πινακοθήκης.

Το Χρυσό Κλειδί της Πόλης διάλεξε;

Δύσκολο πολίτευμα η Δημοκρατία.

Δεν αρκεί να δηλώνει κανείς Δημοκράτης αυτό οφείλει και να το εφαρμόζει στην εν γένει λειτουργία του ιδιαίτερα όταν υπηρετεί από θέση ευθύνης τον τόπο.
Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου»

Πηγή: Εφημερίδα «Ροδιακή»

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΚΛΕΙΔΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!