Θεσμοί-Γαβρόγλου: «Μπλόκο» στις 20.000 προσλήψεις, συμφωνία στις απολύσεις ιδωτικών εκπαιδευτικών

Stop στις 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία που είχε εξαγγείλει ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έβαλαν οι θεσμοί κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν προχωράει και θα εξεταστεί αργότερα, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, προσθέτοντας ωστόσο  η σημασία της συμφωνίας για το τριετές πλάνο, το οποίο χαρακτηρίζουν «αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης» και το οποίο είναι εκείνο που θα οδηγήσει στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν και προσλήψεις στο μέλλον, είναι σημαντική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης βρέθηκε, πάντως, λύση στο θέμα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το ζήτημα λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη. Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.

Μετά το πέρας των συζητήσεων λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη, και μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.

Έτσι, μετά το τριετές πλάνο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «έκλεισε» και το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων, ένα «αγκάθι» που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε φέρει σε αδιέξοδο τη χθεσινοβραδινή συνάντηση.

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!