Πόθεν Έσχες: Μεγάλη έρευνα της aftodioikisi.gr σε δήμους & περιφέρειες - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
20
Μάρτιος
Back

Πόθεν Έσχες: Μεγάλη έρευνα της aftodioikisi.gr σε δήμους & περιφέρειες

Η περιουσία του κάθε πολίτη, φυσικά και είναι δική του υπόθεση, όσο μεγάλη κι αν είναι μπορεί να παραμένει και μυστική. Το πώς μπορεί να την έχει αποκτήσει βέβαια, είναι άλλη υπόθεση… Όμως η περιουσία δημοσίων προσώπων, όπως υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών κ.α, πρέπει να δημοσιοποιείται. Όχι, κυρίως, για να γνωρίζουν οι πολίτες τι διαθέτει ο καθένας ή τι δεν διαθέτει. Αλλά για να γνωρίζουν πώς και πότε τα απέκτησε. Αν το πρόσωπο που επιλέγουν να τους εκπροσωπήσει “κέρδισε” ή “έχασε” από την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Έτσι λοιπόν, η aftodiokisi.gr, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, προχωράει στη δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες όλων των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων της χώρας μας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ίδια τη Νομοθεσία, και, μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr στο παρελθόν, ορισμένοι αιρετοί δεν την τηρούν, μη δημοσιοποιώντας τα σχετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα της περιφέρειας ή του δήμου τους.

Η νομοθεσία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 4 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) «..ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος (σ.σ. αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιφέρειες) και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου». Κατά το άρθρο 1, παράγραφος 2, του Ν.3213/31.12.2003, «η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους».

Διαφάνεια παντού

Ακολουθώντας, λοιπόν, το γράμμα αλλά, κυρίως, το πνεύμα του νόμου που θεσμοθέτησε ένας πρώην δήμαρχος (σ.σ. ο Γιάννης Ραγκούσης), η aftodioikisi.gr  ρίχνει άπλετο φως στο πόθεν έσχες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Όχι για να τους χωρίσει σε “πλούσιους” και “φτωχούς” και να επηρεάσει τους ψηφοφόρους (άλλωστε κάποιοι προτιμούν τους μεν και άλλοι τους δε για τους δικούς του λόγους ο καθένας). Αλλά γιατί πιστεύει ότι η διαφάνεια στην πολιτική ζωή και ειδικότερα στην Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. Ειδικά σε μια εποχή που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Σε μια εποχή που οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, τους «Πάτσηδες», τις «γαλαντόμες» χρηματοδοτήσεις  υπουργών σε φίλους τους, τα «ποτάμια» εκατομμύριων στα ταμεία της «Κιβωτού», με τα όρια του «νόμιμου» με το ηθικό να έχουν «χαθεί» στη …μετάφραση, η κοινωνία και κυρίως η πολιτική ζωή του τόπου έχουν ανάγκη από το «οξυγόνο» της διαφάνειας.

Εμπιστοσύνη στους αιρετούς

Ειδικά σε ότι αφορά τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία από φύση και θέση βρίσκονται πιο κοντά τους πολίτες και την κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή «σκιά». Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση την αξιοπιστία της. Μια αξιοπιστία που για τον τόσο «νευραλγικό», πρώτο και δεύτερο βαθμό διοίκησης της χώρας στα πλαίσια του ευρύτερου πολιτικού συστήματος αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να εμπιστευτεί ο λαός και πάλι τα κοινά. Ώστε να πάψουν οι πολίτες να θεωρούν τους ΟΤΑ ως κέντρα διαφθοράς 

Λίγο πριν από την είσοδο στο 2023 που αποτελεί χρονιά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η aftodioikisi.gr προχωρά στην δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες δημάρχων και αιρετών ως ένα πολύ μικρό «λιθαράκι» στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αιρετών.

Εκκίνηση με Προέδρους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Ξεκινάμε λοιπόν με το Πόθεν Έσχες του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και του προέδρου της ΕΝΠΕ, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όσον αφορά στον κ. Παπαστεργίου, έχει εισόδημα πάνω από 1 εκατ. ετησίως μαζί με τη σύζυγό του και συγκεκριμένα 1.086.545 ευρώ.

Το κοινό πόθεν έσχες περιλαμβάνει μισθούς, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες, διαμερίσματα, οικόπεδα, οχήματα, επαγγελματική στέγη κ.α.

Ο ίδιος, επίσης έχει συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στο πόθεν έσχες του:

-Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι κοντά στις 560.000 ευρώ,

-4 εγγραφές οχημάτων (μικρού και μεσαίου κυβισμού)

-8 εγγραφές συμμετοχής σε επιχειρήσεις (ως επί το πλείστον, κατασκευαστικές),

ενώ μισθώνει και τραπεζικές θυρίδες.

Δείτε αναλυτικά, παρακάτω:

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει κοινό πόθεν έσχες μαζί με τη σύζυγό του. Δηλώνει  εισοδήματα άνω των 809.094 ευρώ.

Οι καταθέσεις σε τράπεζες ξεπερνούν τις 792.000 και δηλώνει 70 ακίνητα.

Δηλώνει επίσης δυο οχήματα 1.500 κυβικών, ενώ μαζί με τη σύζυγό του δηλώνουν συμμετοχή σε πάνω από 9 επιχειρήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!