Ξεκινά η Β' φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

«Μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μέχρι χθες θεωρείτο ακατόρθωτο». Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, αναφερόμενος στην ολική και οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την πανηγυρική έναρξη της Β΄ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, αυτής του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Μια διαδικασία την οποία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε μοναδική καινοτομία, όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά και για το σύνολο της χώρας, και η οποία θα αποτελέσει τη βασική φιλοσοφία που θα υιοθετηθεί στην 5η Προγραμματική Περίοδο, κάτι που έχει γράψει άλλωστε και σε σχετική της δημοσίευση η aftodioikisi.gr.

Αναπτυξιακός ο χαρακτήρας του έργου
με αμοιβαία οφέλη σε εθνικό επίπεδο

«Το σχέδιό μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, αλλά και μια καινοτομία με αμοιβαία οφέλη σε εθνικό επίπεδο, γιατί ο τομέας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δεν αφορά μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε, αλλά αποτελεί και ένα νέο τομέα οικονομίας, προσφέροντας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα, ένα αναπτυξιακό εργαλείο πολύ χρήσιμο με τζίρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση,
μεγαλύτερα οφέλη, ανοιχτές τεχνολογίες

Στη συνέχεια, ο Π. Τατούλης, απευθυνόμενος στις εταιρείες που προεπιλέγησαν κατά την Α΄ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, έθεσε για άλλη μια φορά τις βασικές αρχές της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήτοι: «τήρηση των προβλεπόμενων από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, ανοιχτές όλες οι τεχνολογίες και οριστική και αμετάκλητη λύση του προβλήματος».

«Η διαδικασία που ακολουθούμε έχει δύο μεγάλες καινοτομίες για τη χώρα: αφενός, τον ανταγωνιστικό διάλογο, ο οποίος θα υποστηριχθεί από την 5η Προγραμματική Περίοδο -και γι’ αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί για μελλοντική χρήση-, και αφετέρου, τη διαδικασία της προσωρινής διαχείρισης, από τη στιγμή της επιλογής του τελικού αναδόχου», σημείωσε.

Διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και
συμμετοχή όλων των δομών στην ολοκληρωτική λύση

Εξαρχής για το θέμα αυτό υπήρξε διαβούλευση, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με όλες τις Δημοτικές αρχές και τους θεσμικούς φορείς για την επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης και συνεννόησης, αλλά και αποφασιστικότητα, σταθερότητα, οργανωμένο σχέδιο και, το κυριότερο, διαφάνεια, η οποία αποτελεί και την εγγύηση της επιτυχίας του διαγωνισμού.

Ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις και εμπιστευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «μέσα από τη διαδικασία αυτή ανοίξαμε νέους δρόμους, παρά τις δυσκολίες της χώρας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου κυρίαρχη πολιτική συνθήκη που επικρατεί στη χώρα είναι αυτή του φόβου, ως μέσο ελέγχου της κοινωνίας. Εμείς αντίθετα ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις των προηγούμενων διαδικασιών και εμπιστευόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στον ανταγωνιστικό διάλογο περιμένω από τις εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί, φρέσκιες ιδέες, καθαρές σκέψεις, αλλά και εμπλουτισμό της προσπάθειάς μας. Η πορεία του ανταγωνιστικού διαλόγου θα διευκολύνει και στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα, καθώς θα δείξει ότι μια άλλη χώρα “σκάφτεται” σοβαρά και με επιμέλεια, αποφασιστικότητα και διαφάνεια στις διαδικασίες επιτυγχάνει τη συναίνεση και τη συνεννόηση για τον τελικό στόχο της αποτελεσματικότητας».

Το σχέδιο για οριστική διαχείριση σκουπιδιών
μοντέλο στους υπόλοιπους αντίστοιχους διαγωνισμούς

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αποκάλυψε η aftodioikisi.gr σε προηγούμενη ανάρτησή της, κατά τη επίσκεψη του κλιμακίου της Task Force, υιοθετήθηκε πλήρως το σχέδιο για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως μοντέλο και ήδη αντλείται η τεχνογνωσία αυτή και στους υπόλοιπους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Η προσπάθεια αυτή παρακολουθείται εξάλλου στενά, όχι μόνο από την Task Force, αλλά και από την τρόικα από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Το σχέδιο που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Π. Τατούλη, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της και από τη δεύτερη πιο βρώμικη Περιφέρεια της χώρας μέχρι σήμερα, μετά την Αττική, θα καταστεί η περιφέρεια πρότυπο της αειφορίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!