θεσσαλονίκη-στο-πόδι-μαθητές-γονεί-167756
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 12.05.2015 | 16:10

Θεσσαλονίκη: Στο “πόδι” μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για υπολείμματα αμιάντου κοντά σε πέντε σχολικές μονάδες

Την άμεση απομάκρυνση του σπασμένων πλακών αμιάντου, που βρίσκονται εκτεθειμένες στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου, στην περιοχή της Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά (δίπλα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου), δημιουργώντας εστία ρύπανσης, απειλητική για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τη σχολική κοινότητα της περιοχής, ζητούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το εγκαταλειμμένο βιομηχανικό κτίριο.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου και του 13ου Νηπιαγωγείου, του 4ου Δημοτικού, του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Πολίχνης θα συγκεντρωθούν, αύριο το πρωί (8:30πμ) μπροστά από 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης, σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσουν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που εμπλέκονται στο θέμα.

“Τα παράθυρα του σχολείου είναι σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τον νότιο τοίχο του εργοστασίου, δεν υπάρχει καμία κάλυψη, έχει πέσει ο αμίαντος από τη στέγη, εδώ και 4-5 χρόνια περισσότερα από 500 παιδιά, οι γονείς και καθηγητές τους, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής σε ακτίνα 500-1.000 μέτρων, με κάθε αεράκι αναπνέουν την επικίνδυνη σκόνη και τη μεταφέρουν σπίτι τους” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Πολίχνης Κώστα Πίσας.

“Ζητούμε να παρέμβουν, δημόσιοι φορείς και ιδιώτες, αναλαμβάνοντας ο καθένας τη δική του ευθύνη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πίσα, σε έκθεση που κατάρτισε η υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι “η είσοδος στο οικόπεδο είναι ανοιχτή, έχει παντελώς καταστραφεί η στέγη τού πρώην εργοστασίου, σε όλη την έκταση του κτιρίου υπάρχουν διάφορα αδρανή υλικά, σπασμένες πλάκες αμιάντου, ελαστικά οχημάτων (δυνητικές εστίες κουνουπιών), γυαλιά, απορρίμματα”.

“Ο Δήμος δεν διαθέτει υπηρεσία, που να έχει την αρμοδιότητα και πιστοποίηση για απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, ούτε και την οικονομική δυνατότητα -υπολογίζεται ότι η επιχείριση καθαρισμού απαιτεί περί τα 40.000 ευρώ- γίνεται όμως προσπάθεια μέσω της Περιφέρειας και κάποιου προγράμματος να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, ενώ για την εξεύρεση λύσης υπάρχει εδώ και 1,5 έτος σχετική αλληλογραφία με φορείς και υπουργεία αλλά και τη διοίκηση της Alpha Bank, που έχει βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου-Μελά Σάκης Λαζαρίδης.

Από την πλευρά της Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα Γ. Ποιμενίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στο ακίνητο, πέραν του πλειστηριασμού, στον οποίο προχώρησε, όταν ο επιχειρηματίας- ιδιοκτήτης του προσημειωμένου ακινήτου δεν κατέβαλε τις οφειλές του.

“Δεν το πήρε, όμως, κανένας στον πλειστηριασμό” σημείωσε ο κ. Ποιμενίδης, διευκρινίζοντας ότι το ακίνητο δεν έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.

Επεσήμανε δε, ότι στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιας χορηγίας για τη χρηματοδότηση της απομάκρυνσης του αμιάντου από το πρώην εργοστάσιο, όμως, έπειτα και από τις ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα στη Βουλή “αναμένουμε πρώτα τις σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου (ΠΑΠΕΝ), το οποίο χειρίζεται πλέον το θέμα και το οποίο έχουμε ενημερώσει σχετικά”.