σπείρα-ρομα-εξαπατούσε-ηλικιωμένους-143168
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 16.10.2015 | 14:23

Σπείρα ΡΟΜΑ εξαπατούσε ηλικιωμένους παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ

Σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, εξάρθρωσε η αστυνομία. Συνελήφθησαν 23 ΡΟΜΑ, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι επτά συνεργοί τους.

Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας, τα οποία κατοικούν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα κινούντο σε διάφορες περιοχές της Αττικής αναζητώντας θύματα για τις πράξεις τους.

Κινούντο σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ και εντόπιζαν τα θύματά τους, όταν αυτά τελείωναν τις αγορές τους και επέστρεφαν στις οικίες τους. Τις Κυριακές εντόπιζαν άτομα τα οποία επέστρεφαν στις οικίες τους από τις εκκλησίες. Τα θύματά τους είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, στην πλειοψηφία τους από 80 έως και άνω των 90 ετών, πολλές φορές με προβλήματα υγείας και κίνησης.

Μόλις οι δράστες εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τα ακολουθούσαν και λίγο πριν την είσοδο τους στην πολυκατοικία τους σταματούσαν και χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, κυρίως ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και προκειμένου να λύσουν το ηλεκτρολογικό πρόβλημα που υπήρχε στην πολυκατοικία η στο διαμέρισμα τους κατόρθωνα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να εισέλθουν στην οικία μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», εγκλώβιζαν τους παθόντες μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κ.λπ.) σε ένα δωμάτιο, κυρίως στο χώρο της κουζίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν όλα τα κοσμήματά τους σε ένα σημείο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη συνέχεια οι συνεργοί τους εισέρχονταν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους, κυρίως των υπνοδωματίων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα. Δευτερευόντως εισέρχονταν στα διαμερίσματα προσποιούμενοι τους συντηρητές ανελκυστήρων ή πωλητές λουλουδιών.

Χθες (15-10-2015) το πρωί, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 23 ημεδαποί ΡΟΜΑ, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι επτά (7) ημεδαποί ΡΟΜΑ συνεργοί τους.

Σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 46.845 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και ένα (1) πιστόλι REPLICA . Κατασχέθηκαν επίσης και τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 74 υποθέσεις, εκ των οποίων 6 ληστείες, 66 κλοπές και δύο απάτες.