Σκάνδαλο στην Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων – Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα των ορκωτών λογιστών

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, έγινε ενημέρωση για την ΕΤΙΝ, με εισηγητή τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε στο σώμα ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση των μετόχων της ΕΤΙΝ στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα (15/12/2015) για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας και αποστολή του πορίσματος των ορκωτών λογιστών στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Γαλιατσάτος αφενός ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει ποσό 12.146,80€ για τα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΤΙΝ (ποσό ανάλογο με το ποσοστό συμμετοχής της ΠΙΝ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΙΝ) και αφετέρου ενημερώνοντας για την ουσία της υπόθεσης τους περιφερειακούς συμβούλους υπογράμμισε ότι «η ΕΤΙΝ αποτελεί τυπικό δείγμα αστοχίας εταιρείας, η οποία αντί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούσε πελατειακές σχέσεις και ανάλογες πολιτικές επιδιώξεις και προθέσεις επικοινωνιακής προβολής».

Τα 13 βασικά σημεία του σχετικού πορίσματος έχουν ως εξής:

Ακυρότητα οικονομικών καταστάσεων καθώς οι οικονομικές χρήσεις 2009-2014 δεν έχουν ελεγχθεί από ελεγκτές της εταιρείας.

Μη τήρηση βιβλίου πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης.

Μη τήρηση της νομοθεσίας για την πρόσληψη και μισθοδοσία υπαλλήλου της Εταιρίας ( η μισθοδοσία του οποίου έφτανε μηνιαίως το ποσό των 2.275,71€, κατά πολύ ανώτερο από το οριζόμενο βάσει νόμου).

Ύπαρξη υποκαταστήματος χωρίς γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές με κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Πάγια περιουσιακά στοιχεία ύψους 77.114,31€, τα οποία δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν μέσω φυσικής απογραφής τους.

Καταναλώσεις ΔΕΗ σε δύο παροχές, για τις οποίες δεν προκύπτει υποχρέωση.

Χιλιομετρική αποζημίωση μετακινούμενων με ποσό άνω του θεσμοθετημένου.

Ημερήσια αποζημίωση μετακινούμενων με ποσό κατά πολύ ανώτερο του νομίμου.

Εξοδολόγια χωρίς δικαιολογητικά

Λανθασμένη απεικόνιση των λειτουργικών εξόδων της Εταιρείας έτους 2010.

Μη υπολογισμός ΦΠΑ επί συναφθεισών συμβάσεων με συνεργάτη της εταιρίας.

Τακτοποίηση λογαριασμών διαθεσίμων – απαιτήσεων δίχως δικαιολογητικά

Θέματα διαχείρισης και διαφάνειας όπως έλλειψη κανονισμού προμηθειών, διαχείρισης, ανυπόγραφα εξοδολόγια, τιμολόγια υπηρεσιών διαφήμισης ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ χωρίς τήρηση διαδικασιών, απόκλιση στοιχείων απολογισμού 2012, ασάφεια στα πρόσωπα που ταξίδεψαν με δαπάνη της εταιρείας, οφειλή σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιβεβαίωση υποχρέωσης εκ μέρους της εταιρείας (σημειωτέον ότι το ποσό οφειλής το 2011 ήταν 3.073€, το 2012 εκτινάχθηκε στα 11.392,20€ και το 2014 έφτασε στο ποσό των 15.683,29€) κ.α.

«Ήταν μια σάπια κατάσταση που έπρεπε να πάρει τέλος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενημερώνοντας ότι ο πλήρης φάκελος με τα ευρήματα έχει ήδη αποσταλεί στη δικαιοσύνη και αναμένεται ενδελεχής έλεγχος.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι και στη συνέχεια τέθηκαν σε ψηφοφορία τόσο η πρόταση του Περιφερειάρχη για την καταβολή του ποσού για τα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΤΙΝ όσο και η πρόταση του επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θ. Γουλή να μην πληρωθούν τα χρήματα τώρα αλλά μετά την εκκαθάριση να πληρώσουν όσοι ευθύνονται.

Με την συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε την εισήγηση του Περιφερειάρχη.

Πηγή: ert.gr

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΤΙΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!