Σγουρός: Τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια να γίνονται από τις ίδιες τις Περιφέρειες

Την ανάγκη εξορθολογισμού και εν τέλει απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου «τα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια να γίνονται από τις ίδιες τις Περιφέρειες, ακόμα και αν χρειαστεί νέα ρύθμιση στο Σύνταγμα για το λόγο αυτό, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των στόχων της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας», πρόβαλε ο Γιάννης Σγουρός, περιγράφοντας το μήνυμα της διεκδίκησης ενεργού και ουσιαστικού ρόλου για τις Περιφέρειες στη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο περιφέρειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, μιλώντας σε συμπόσιο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: «Η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ως μοχλός ανάπτυξης», «είναι πεποίθησή μας, ότι, για να μπούμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουμε ως κοινωνία και να γνωρίζουμε ως κράτος και ως αυτοδιοίκηση ποιες χρήσεις γης θα επιτρέπονται και που».

Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά διατύπωσε και επισημάνσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε στο μέλλον το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας να είναι λειτουργικό και ορθολογικά δομημένο. Συγκεκριμένα,μίλησε για «μια συνολική εθνική και περιφερειακή χωροταξική πολιτική που θέτει τους βασικούς στόχους για την πορεία του τόπου», η οποία όμως θα επιτρέπει στις «Περιφέρειες να αποφασίζουν τι είδους ανάπτυξης θέλουν» και ταυτόχρονα να έχουν «λόγο για το που θα επιτρέπεται και που θα απαγορεύεται να γίνουν οι επενδύσεις». Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., απαιτείται «να υπερβούμε το στρεβλό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την χωροταξία, ως μια πολιτική ξέχωρη, διακριτή, αποσυνδεδεμένη από την αναπτυξιακή πολιτική του τόπου».

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης.

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!