«Πλημμύρα» Πατούλη

Περιφέρεια Αττικής: Νέες απευθείας αναθέσεις Πατούλη ύψους 5 εκατ. ευρώ

Το υπ. Περιβάλλοντος κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα στα Γεράνεια Ορη επικαλούμενο την τεχνογνωσία της, αν και εκτός των αρμοδιοτήτων της…

Σε… πλημμύρα ασυνεννοησίας παραπέμπει χθεσινή ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη που δηλώνει ότι θα αναλάβει αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές αν και δεν είναι αρμόδιος, αρκεί η κυβέρνηση να τον διασφαλίσει ψηφίζοντας νόμο που θα επιτρέπει διαδικασίες επιτάχυνσης των αναθέσεων.

Κατά την πάγια τακτική του ο κ. Πατούλης έστειλε αναλυτικό δελτίο Τύπου έπειτα από σύσκεψη που είχε χθες με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση. Στο ενημερωτικό κείμενο ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει «δεδομένη την αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος στην εκτέλεση των έργων ορεινής υδρονομίας, αντιδιαβρωτικών, αλλά και αντιπλημμυρικών στους ορεινούς όγκους» και αναφέρει ότι στόχος της σύσκεψης ήταν «η εξέταση και η συζήτηση προτάσεων και λύσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη προστασία των πεδινών περιοχών, των οικισμών και των πόλεων της Αττικής από τον υδάτινο όγκο που θα κατεβαίνει από τα ορεινά στις πρώτες βροχοπτώσεις, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο στα Γεράνεια Ορη αλλά και των πρόσφατων σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Βόρειο Τομέα Αθηνών».

 Κάπου εκεί έρχεται και η «αποκάλυψη»: «Κατά τη συζήτηση ο γενικός γραμματέας και τα στελέχη του υπουργείου ζήτησαν από την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στα Γεράνεια Ορη, επικαλούμενοι την τεχνογνωσία της, αν και εκτός των αρμοδιοτήτων της». Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι αντιπλημμυρικά έργα σαφώς και εκτελούνται όχι μόνον από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει τη διάθεση της Περιφέρειας να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών των πυρκαγιών. Επικαλούμενος όμως την εμπειρία βάσει της οποίας «ο χρόνος που απαιτείται για τις μελέτες αλλά και τις διαδικασίες δημοπράτησης των συγκεκριμένων έργων, ακόμη και με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, είναι πάνω από 10 μήνες» ζητά επίσπευση μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στο τέλος, μάλιστα, αναφέρει ότι «ο κ. Αραβώσης υποσχέθηκε στον περιφερειάρχη πως θα συζητηθεί και θα εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο δρομολόγησης μίας νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες για την επίσπευση των έργων».

Και όχι μόνον αυτό, αλλά προσθέτει: «Σχετικά με το αίτημα του κ. Πατούλη, οι όποιες διαδικασίες ακολουθηθούν για την επίσπευση των έργων στα Γεράνεια Ορη να αποτελέσουν “πιλότο” και για τα έργα που χρειάζονται με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές, ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική».

Αν καταλαβαίνουμε καλά, δηλαδή, εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κάνει τη νομοθετική ρύθμιση, η Περιφέρεια δεν θα ξεκινήσει ποτέ τα αντιπλημμυρικά έργα;

Πηγή: efsyn.gr, Άρης Χατζηγεωργίου

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]