περιφερειάρχες-στόχος-μας-η-ανάπτυξη-267026
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 14.02.2013 | 00:15

Περιφερειάρχες: Στόχος μας η ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση

Ξεκινά στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, το διήμερο 10 Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των 13 περιφερειών της χώρας (Γ. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Γ. Μαχαιρίδης, Ν. Γιακαλής, Γ. Δακής, Α. Καχριμάνης, Κλ. Περγαντάς, Π. Τατούλης, Στ. Αρναουτάκης, Α. Τζιτζικώστας, Α. Γιαννακίδης, Σπ. Σπύρου), των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των 257 μελών της γενικής συνέλευσης της ΕΝΠΕ, καθώς και πολλών περιφερειακών συμβούλων που θα παραβρεθούν ως παρατηρητές.

Τι θέλουν να «εκπέμψουν» μέσα από το Συνέδριό του οι αιρετοί της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στην aftodiokisi.gr, περισσότερη περιφερειακή ανάπτυξη για την έξοδο από την κρίση, περισσότερους πόρους για τη σωστή λειτουργία του θεσμού, και καθόλου κρατική παρέμβαση. Άλλωστε, αυτό λέει και το σύνθημα της ΕΝΠΕ για το 1ο Τακτικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό: «Δημιουργούμε ισχυρές Περιφέρειες εξασφαλίζουμε το αύριο της Ελλάδας».

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, η κοινωνική Πολιτική σε Περιφερειακό Επίπεδο, η Αναπτυξιακή πολιτική των Περιφερειών, είναι μερικά από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους αιρετούς άρχοντες, κατά το Συνέδριό τους.

Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε και με τους 13 περιφερειάρχες και ζήτησε την απάντησή τους στο ερώτημα ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να στείλει προς την κυβέρνηση, το 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ.

Aναλυτικά οι δηλώσεις των 12 (πλην του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλ. Περγαντά ο οποίος ήταν “άφαντος”):

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΠΕ

Το κεντρικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο προσεχές Συνέδριό μας είναι να αφήσει η Κυβέρνηση πίσω τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις των περασμένων δεκαετιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση την προτρέπει και το σύνολο της Ευρώπης και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα. Ας πάρουν παράδειγμα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ: σε αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες λειτουργίας του εργάστηκε ως μια συμπαγής ομάδα, αφήνοντας μακριά τις κομματικές καταβολές και τις προτιμήσεις μας. Επίσης, πρέπει επιτέλους η Κεντρική Διοίκηση να δώσει στις Περιφέρειες τις αρμοδιότητες και τους χρηματικούς πόρους που τους αναλογούν. Και τί έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κεντρική Διοίκηση; Όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει το θεσμό, αλλά έχει κάνει μέχρι σήμερα τα πάντα για να τον απαξιώσει και να τον αποδυναμώσει.

ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Το συνέδριο εναπόκειται σε εμάς. Το συγκροτούμε εμείς και γι αυτό πρέπει να έχουμε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το συνέδριο πρέπει να δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου και την αξιοπιστία του θεσμού, έτσι όπως διαμορφώνεται στη νέα πραγματικότητα. Θεωρώ ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να είναι καταλυτικό. Πρέπει να είναι ουσιώδες. Δεν επιτρέπεται να είναι μία επικοινωνιακή παράγκα. Οι παλινωδίες που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι απαξιώνει την ιστορική διαδρομή του θεσμού.

ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Θεωρώ ότι θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει εμάς τους αυτοδιοικητικούς, γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών και θα σημειωθεί αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική στην ελληνική περιφέρεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και για την πορεία της αιρετής περιφέρειας ως νέου θεσμού. Έχουμε αποκτήσει μία συσσωρευμένη εμπειρία τα δύο πρώτα χρόνια της εμπειρίας μας, γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις παθογένειες του νέου θεσμού αλλά και τις νέες ευκαιρίες που έχει δώσει στην ελληνική περιφέρεια. Θεωρώ ότι αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να δώσει μία ώθηση στο θεσμό. Η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πρέπει να κατανοήσουν ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας μπορούν σε περιόδους κρίσης να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή. Να στηρίξουν έμπρακτα την κοινωνία και να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή στο χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το συνέδριο γιατί αποτελεί το πρώτο που πραγματοποιείται, έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα εξετάσουμε το σχεδιασμό προοπτικής του τόπου. Σε μία περίοδο γενικότερης απαξίωσης, οι αιρετές περιφέρειες απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών και σε μία περίοδο που παράγονται ελλείμματα και χρέη, εμείς ως θεσμικός παράγων λειτουργούμε ως πρότυπο διαχείρισης παρά τη μεγάλη μείωση των πόρων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ  – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Είναι το πρώτο συνέδριο. Έχουμε χαμηλά τον πήχυ γιατί είμαστε στην εποχή της κρίσης. Μέχρι σήμερα οι περιφέρειες αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε στηριχθεί όπως πρέπει γιατί οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα είναι οι περιφέρειες και κανένας άλλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εύχομαι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα ωφελήσει το θεσμό. Να ακουστούν όλες οι απόψεις προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρές Περιφέρειες, ικανές να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης,  που είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της περιόδου. Eμείς θέλουμε να γίνει καταρχάς ένα ξεκαθάρισμα με τις Αποκεντρωμένες. Να συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία. Θέλουμε περισσότερα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, γιατί το 2013 είναι ένα έτος αφιερωμένο στα έργα, όπως καταστρώσεις δρόμων, αποχιονισμοί, συντηρήσεις κτλ. Παράλληλα πληρώνουμε από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας, διατροφικά επιδόματα, ΟΣΔΕ, κωνοποκτονία, δακοκτονία κτλ. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Παλαιότερα όλα αυτά τα πλήρωναν οι δήμοι και τώρα εμείς με μειωμένο μάλιστα προϋπολογισμό. Το κράτος λοιπόν οφείλει να μας δώσει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να κάνουμε το χωροταξικό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό. Πρέπει οι γκρίζες ζώνες του «Καλλικράτη» να διαλευκανθούν.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Έπειτα από αρκετή καθυστέρηση πραγματοποιείται αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο. Είναι χρήσιμο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας δημοκρατικός διάλογος και να ακουστούν προτάσεις και ιδέες έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί ο θεσμός. Το εξαιρετικά ευχάριστο είναι ότι πριν το συνέδριο προηγήθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου έγινε μία πολύ θετική συζήτηση και επισημάνθηκε ότι σε αυτήν την περίοδο ο ρόλος των περιφερειών μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην κρίση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος επιχειρούμε ένα νέο ξεκίνημα.  Το όραμα των 13 αιρετών Περιφερειαρχών που συμμετέχουμε στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. είναι κοινό: Να δημιουργήσουμε ισχυρές Περιφέρειες,  διορθώνοντας τις αρρυθμίες του Καλλικράτη. Να θωρακίσουμε στην πράξη το θεσμό των αιρετών αυτοδιοικήσεων, να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αναπτυξιακά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ώστε να διαμορφώσουμε ισχυρές τοπικές κυβερνήσεις που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα του τόπου και των συμπολιτών μας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εισάγουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που αφήνει πίσω του την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική λογική της απλής γεωγραφικής συνένωσης των 7 νομών που τη συγκροτούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει σελίδα και περνά στην εποχή της Ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης, με την εισαγωγή της τομεακής διοίκησης. Επιδιώκουμε μια ισχυρή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική, με ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το συνέδριο πρέπει να βάλει τις βάσεις για την ενίσχυση της αιρετής περιφέρειας. Να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για την αποκέντρωση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ολοκλήρωση και τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μόνο μέσω της συνεργασίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στο συνέδριο εγώ θα επισημάνω τα εξής παρακάτω: Εάν πραγματικά η χώρα μας, δε θέλει να ακολουθήσει το βηματισμό της Ευρώπης, τότε ας επανέλθουμε στα ελληνικά μοντέλα όπου έχεις ένα συγκεντρωτικό κράτος, αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό και προβληματικό, έτσι ώστε να δικαιώσουμε τον Ράιχενμπαχ και όσους Ευρωπαίους μας βλέπουν καχύποπτα. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στην Περιφέρεια. Εάν θέλουμε να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Η Περιφέρεια λοιπόν διαθέτει και τα δύο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το 1ο Συνέδριο της ΕΝΠΕ είναι ασφαλώς ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, αφού θα αποκρυσταλλώσει την διετή εμπειρία του θεσμού και θα αποτυπώσει και τα επόμενα βήματα του στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της ισχυροποίησής του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν στις Αιρετές Περιφέρειες, αλλά και άλλων επιπλέον αρμοδιοτήτων είναι πλέον εφικτή: έχουμε βρει το βηματισμό μας, έχουμε οργανώσει το ανθρώπινο δυναμικό μας και έχουμε καταθέσει και τον στρατηγικό σχεδιασμό που μπορεί να οδηγήσει την Πελοπόννησο στην έξοδο από την κρίση. Αυτό θα καταθέσουμε στο Συνέδριο. Την σταθερή μας πεποίθηση ότι οι Αιρετές Περιφέρειες σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να βρουν διεξόδους από τα τέλματα που σήμερα βιώνουμε. Σε αυτήν τη διαδικασία κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια πρέπει να καταργηθούν. Ο ρόλος των αποκεντρωμένων Διοικήσεων πρέπει να αποχρωματιστεί κομματικά, να καταργηθούν οι θέσεις των διορισμένων γενικών γραμματέων  και να επανέλθουν σε ισχύ οι αποκεντρωμένες διοικήσεις με την προηγούμενη μορφή τους, αυτή των Γενικών Διευθύνσεων. Με αυτόν τον τρόπο, υψηλού επιπέδου και σημαντικής κατάρτισης στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά την αποσυγκέντρωση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των νομικών της προσώπων.