Μηλιές: Συνέδριο για τη «Συμβολή των πολιτισμικών αξιών στην τοπική ανάπτυξη»

Συνέδριο στα πλαίσια της δημιουργίας πρότασης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Σήματος για τους «Τουριστικούς Πολιτιστικούς Προορισμούς Βιώσιμης Ανάπτυξης» και η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πραγματοποιηθεί στις Μηλιές και τη Βυζίτσα, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 9:00 πμ, στην αίθουσα του Ευδόξιου Πνευματικού Κέντρου (πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Μηλεών).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν με βιωματικό τρόπο, οι πολιτισμικές αξίες της περιοχής, που αναδείχθηκαν μέσα από τις συναντήσεις εργασίας με τους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τους επαγγελματίες της περιοχής, η μεθοδολογία διαχείρισής τους καθώς και οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ανάδειξη τους, ώστε αυτές να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αύξηση των επισκεπτών και στη δημιουργία νέου εισοδήματος και θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας ανάμεσα σε επαγγελματίες εστίασης της περιοχής και γευσιγνωσία των εδεσμάτων.

Βασικός λόγος για την πραγματοποίηση του συνεδρίου είναι το γεγονός ότι, οι λιγότερο ευνοημένες αγροτικές περιοχές έχουν ως εργασία και ως βασική πηγή εισοδήματος τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, όπως την εκτατική γεωργία, τη δασοπονία, την κτηνοτροφία. Την ίδια στιγμή όμως οι περιοχές αυτές, κατέχουν μοναδικές πολιτισμικές αξίες (cultural values), οι οποίες στο σύνολό τους, δεν αναγνωρίζονται ως παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη συμμετέχουν στην ανάπτυξη της περιοχής, να μην υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και να διατρέχουν κινδύνους αλλοίωσης και εξαφάνισης.

Για την πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος  υιοθετήθηκαν, ως πιλοτικές περιοχές, οι  Κοινότητες Μηλεών – Βυζίτσας και Μακρυνίτσας. Άλλωστε στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί οι πολιτισμικές αξίες και οι καλές πρακτικές, στις οποίες στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η κοινή μεθοδολογία, μέσα από μια σειρά δράσεων, ώστε να συμμετάσχουν ως παράγοντες στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες βρίσκονται.

Ζητούμενο είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή να βιώσουν έναν πιο φυσικό και φιλόξενο τρόπο ζωής από αυτόν που έχουν συνηθίσει και επομένως να βρουν ένα λιγότερο μολυσμένο περιβάλλον, εξυπηρετικούς επιχειρηματίες και προσωπικό, φιλόξενους ανθρώπους και γενικά μια εναλλακτική συνολική βιοτουριστική προσφορά.

Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί βράβευση του δημοσιογράφου και γευσιγνώστη κ. Ηλία Μαμαλάκη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την πολύτιμη συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας ως πολιτισμική αξία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Κυριακή 13/10/2013

9:00

Ευδόξιο Πνευματικό Κέντρο, (πρώην Δημοτικού Συμβουλίου), Μηλιές

  • Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού Κων/νου
  • κ. Νίκος Πιτσούλης, συντονιστής δράσης SY_CULTour. Παρουσίαση των πολιτισμικών αξιών της περιοχής, καθώς και των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για την ανάδειξη τους.
  • Βράβευση του δημοσιογράφου και γευσιγνώστη κ. Ηλία Μαμαλάκη

10:00

Βιωματική εμπειρία «Ο σταθμός του τραίνου»

11.00

Βιωματική εμπειρία «Τοπική Αρχιτεκτονική»

12:30

Βιωματική εμπειρία «Τοπική Παραδοσιακή κουζίνα»Διαγωνισμός Τοπικής Παραδοσιακής ΚουζίναςΓευσιγνωσία των εδεσμάτων

14:30

Τελετή απονομής βραβείου διαγωνισμού

15:00

Συζήτηση – Συμπεράσματα – Κλείσιμο του Βιωματικού Συνεδρίου

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΑΛΛΙΑΣ, ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΗΛΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!