Κακοποίηση γαιδάρου: Ευθύνες σε Π.Ηπείρου, Δ.Ζίτσας για την κατάσταση στους στάβλους του αντιδημάρχου - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
4
Δεκέμβριος
Back

Κακοποίηση γαιδάρου: Ευθύνες σε Π.Ηπείρου, Δ.Ζίτσας για την κατάσταση στους στάβλους του αντιδημάρχου

Στην τοποθέτησής της η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου Τίνα Ζέκα, ανέφερε ότι η επερώτηση γίνεται με αφορμή το αποτρόπαιο συμβάν κακοποίησης όνου στο Γραμμένο γιατί «κανένας ιδιοκτήτης εκμετάλλευσης δεν ξεκινά να κακοποιήσει ένα ζώο όταν σε όλο τον προηγούμενο εργασιακό του βίο σέβεται και φροντίζει το ζωικό του κεφάλαιο»
Και συνέχισε: «Η εικόνα των σταυλικών εγκαταστάσεων του ιδιοκτήτη του όνου που προβλήθηκαν στα πανελλαδικά δίκτυα αποδεικνύει το αντίθετο. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα αν είχε άδεια για τη συγκεκριμένη σταυλική εγκατάσταση, τι υπάρχει στο μητρώο της επιτροπής σταυλισμού. Υπάρχει έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας; Ελέγχτηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι με τους οποίους αδειοδοτήθηκε ;
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ψόφια ζώα για σκυλιά που έτρωγαν υπολείμματα άλλων ζώων κλπ Έγινε έλεγχος για την τήρηση του μητρώου εκμετάλλευσης απ την κτηνιατρική; Ομοίως στον τύπο γίνεται λόγος για βρώμικες εγκαταστάσεις. Ειδοποιήθηκε η Δ/νση Δημοσιας Υγείας να ελέγξει το χώρο για μετάδοση ασθενειών;
Από την έρευνα που κάνουμε προκύπτει ότι το 2018 υπήρξαν καταγγελίες για την ίδια εκμετάλλευση οι οποίες αγνοήθηκαν . Ομοίως τον Ιούλιο του 2022 ο Δήμος Ζίτσας δέχτηκε καταγγελίες για την εκμετάλλευση οι οποίες αφορούσαν ανεπιτήρητα ζώα, εγκλεισμό άρρωστων ζώων σε οικόπεδα, για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και παρουσία ψύλλων. Ο Δήμος Ζίτσας, με υπογραφή του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο οποίος είναι προϊστάμενος του τμήματος στο οποίο χρεώθηκε η καταγγελία, αντί να προωθήσει το έγγραφο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ζήτησε τη διερεύνηση μόνο των καταγγελιών για τους ψύλλους επισυνάπτωντας το αρχικό εγγραφο των καταγγελιών προς επιβεβαίωση όσων ζητά.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος κατέληξε: Τι έγινε με αυτές τις καταγγελίες που θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες της εκμετάλλευσης για τις ευθύνες τους και δυνητικά να αποτρέψουν το αποτρόπαιο γεγονός που κατέληξε με την ευθανασία του ζώου;
Ο Περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στο συμβάν της κακοποίησης του γαϊδάρου τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εκπαίδευση τη στιγμή που «ακόμα και για να μαζεύεις σκουπίδια στο δρόμο χρειάζεσαι απολυτήριο γυμνασίου». Για το χειρισμό του συγκεκριμένου συμβάντος από την Περιφέρεια έκανε μνεία στην επιστολή του Κτηνιατρικού Συλλόγου ο οποίος παρείχε κάλυψη στις ενέργειες της κτηνιατρικής, ενώ τέλος ενημέρωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να μην δημοσιοποιήσουν στοιχεία μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα του Εισαγγελέα.
Σε σχέση όμως με τις καταγγελίες του Ιουλίου ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για το θέμα των ψύλλων και ούτε είχε κάποια υποχρέωση να ελέγξει καταγγελίες που τυχόν αναφέρονταν στο έγγραφο που επισύναπτε ο προϊστάμενος του Δήμου. Για την άδεια του σταύλου ενημέρωσε ότι ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να βγάλει άδεια μέχρι 31-12-2023 και τέλος ενημέρωσε ότι για την ίδια εκμετάλλευση είχε διαβιβαστεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στις 25-9-2019 έκθεση προς την εισαγγελία χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο στοιχείο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!