δούρου-για-κυβέρνηση-λίγη-και-ανεύθυν-117840
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 10.05.2020 | 15:25

Δούρου για κυβέρνηση: Λίγη και ανεύθυνη στους πολλούς, γαλαντόμα στους λίγους

Για “’λίγη’ και ‘ανεύθυνη’ απέναντι στους πολλούς, ‘γαλαντόμα’ απέναντι στους λίγους”,  κυβέρνηση “μαθητευόμενων μάγων και ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού” κάνει λόγο η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα στην κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιτζή.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου:

Ασκήσατε σφοδρή κριτική για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο… Τι αλλαγές θα φέρει στις ζωές μας;

Ο νόμος δυστυχώς πλέον του κ. Χατζηδάκη απορυθμίζει, με χειρουργικό τρόπο, κάθε δικλείδα ασφαλείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό άλλωστε και ο κατ’ όνομα πλέον υπουργός Περιβάλλοντος τον ψήφισε, άρον – άρον, χωρίς διάλογο, σε μια έρημη, λόγω πανδημίας, Βουλή, με μόνους συμμάχους τον ΣΕΒ και τον Σύλλογο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση μεγάλων και μικρών συμφερόντων σε βάρος της φύσης, των προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον τόπο – κάτι που θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά γιατί ήδη ζούμε τις ακραίες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, από τον Έβρο ως την Κρήτη, με φονικές και καταστροφικές πλημμύρες, πυρκαγιές. Όλα αυτά θα γίνονται συχνότερα και εντονότερα. Στην Αττική για παράδειγμα με την κατάργηση των φορέων προστασίας της Πάρνηθας και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, ανοίγει κερκόπορτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα με τη βούλα της ΝΔ. Για αυτό και μιλήσαμε για “οικολογικό πραξικόπημα”.

Πώς αποτιμάτε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση; 

Η υγειονομική κρίση δεν έχει δυστυχώς τελειώσει. Βρισκόμαστε στη φάση εξόδου από τους περιορισμούς, χωρίς η κυβέρνηση να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της εργασίας, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλάζοντας διαρκώς προς το χειρότερο την εκτίμησή της για την εφιαλτική ύφεση, ανοίγοντας τα σχολεία σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε γονείς, παιδιά, καθηγητές, χωρίς να ακούει τις επιφυλάξεις των επιστημόνων όπως του κ. Τσιόδρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση απέναντι στην υποδειγματική στάση ευθύνης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας και όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας που υπερέβησαν εαυτούς, κερδίζοντας την πρώτη φάση της κρίσης, συμπεριφέρθηκε αεριτζίδικα. Χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για δουλίτσες προς όφελος ημετέρων. Και δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο αυτό χρόνο, που ευσυνείδητα της προσέφεραν οι πολίτες και το ΕΣΥ, για να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβει γιατρούς, να διασφαλίσει τα διαγνωστικά τεστ για να περάσουμε με ασφάλεια στην επόμενη φάση. “Λίγη” και “ανεύθυνη” απέναντι στους πολλούς. “Γαλαντόμα” απέναντι στους λίγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τις τελευταίες μέρες να υιοθετεί μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση… Για ποιον λόγο αλλάζει στρατηγική;

Φανταστείτε για μία στιγμή αν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε ΝΔ και Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα είχε επιδείξει τη στάση ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε πλάτη από την πρώτη στιγμή στη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες προστασίας της κοινωνίας; Η εμπειρία από τον τρόπο που η ΝΔ – Αξιωματική Αντιπολίτευση αντέδρασε στο θέμα των Πρεσπών ή της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, μας δίνει την απάντηση. Ευτυχώς για τον τόπο, ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης. Παράλληλα από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν βάζουμε πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την έκτακτη ανάγκη σε κανονικότητα, κάνοντας αμφίβολης νομιμότητας μπίζνες, επιδεικνύοντας αυταρχισμό και μετατρέποντας την καραντίνα σε κρίση Δημοκρατίας. Η περίπτωση του αντιπεριβαλλοντικού, αντισυνταγματικού νόμου Χατζηδάκη, που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες προβάλλοντας βάναυσα τη Δημοκρατία, είναι χαρακτηριστική του τι έρχεται. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 26 νομοσχέδια ως τα τέλη Ιουλίου. Αν πιστεύει ότι η Δημοκρατία μπορεί να μπει σε παρένθεση, είναι βαθιά γελασμένος. Θα βρει απέναντί του, όχι ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο, αλλά την κοινωνία, στην οποία οφείλει να λογοδοτήσει.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση εκλογικό αιφνιδιασμό; Το ρεπορτάζ λέει πως ο πρωθυπουργός δέχεται τέτοιες εισηγήσεις ώστε να πλήξει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα…

Αυτή η κυβέρνηση καθημερινά μας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο αλλά για την πολιτική της επιβίωση, φυσικά με το αζημίωτο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την αρθρογραφία σε φιλικά ΜΜΕ, ότι ο στόχος δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας αλλά η… πολιτική εξόντωση του… Αλέξη Τσίπρα. Και ούτε είναι τυχαίο αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση! Αυτό έκανε π.χ. ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή όπου ασκούσε κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο ίδιος ισοπέδωνε την προστασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές, κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί. Είναι απολύτως ικανή να επιδείξει πολιτικό καιροσκοπισμό, το ίδιο έκανε και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα είναι εκλογές με απλή αναλογική και μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει κοινά σημεία με το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της απλής αναλογικής; Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις για αυτό το ενδεχόμενο… 

Το κρίσιμο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, με αριστερό, κοινωνικό, πράσινο πρόσημο. Στη βάση μιας συγκεκριμένης, αξιόπιστης, ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ειδικά σήμερα που, εξαιτίας της πανδημίας, αλλάζουν τα δεδομένα παγκοσμίως. Διαγράφεται μια νέα εποχή, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, κλιματικής βαρβαρότητας. Οι  μαθητευόμενοι μάγοι και οι “ταλιμπάν” του νεοφιλελευθερισμού που θεωρούν τα δημόσια αγαθά, όπως την υγεία, την εργασία, το περιβάλλον, την παιδεία, προϊόντα προς πώληση, και τις ασφαλιστικές δικλείδες της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις ή η στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων, περιττές “υπερυθμίσεις”, είναι η επιταχυντές της. Οι ολετήρες των ζωών μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Αυτό είναι το χρέος όλων μας, πάνω από μικροκομματικές και προσωπικές στοχεύσεις.