Τροπολογία για το αποτεφρωτήριο ζητά ο Μπουτάρης από τον Κουρουμπλή

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη κέντρου αποτέφρωσης νεκρών διεκδικεί ο Γιάννης Μπουτάρης μέσα από τροπολογία που προτείνει να κατατεθεί στο επόμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε συναντήσεις για το θέμα αυτό στην Αθήνα, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να εξετάσει τη δυνατότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου σε χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

«Για να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου, θα έπρεπε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, για να ψηφιστεί και να γίνει διάταγμα το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Ωστόσο, επειδή οι διαδικασίες αυτές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρες, ζητούμε αυτήν την ειδική χωροθέτηση για το αποτεφρωτήριο μέσα από νομοθετική ρύθμιση», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Η έκταση

Το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε χώρο πλάι στα κοιμητήρια, ο οποίος κατά ένα τμήμα του είναι πλήρως αδιαμόρφωτος και κατά ένα άλλο χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.

Θα κατασκευαστεί σε μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, στο χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Το οίκημα που θα στεγάσει τις λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου θα αναπτυχθεί σε περίπου 600 τ.μ.

Η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη, αν και ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν συνέργειες με ιδιώτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης πάντως υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έως 1.500 αποτεφρώσεις γίνονται ετησίως από γραφεία τελετών της Ελλάδας στη Βουλγαρία με μεγάλο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!