Συντάξεις αιρετών: Την επόμενη εβδομάδα η λύση από το υπουργείο Εργασίας

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να λυθεί οριστικά το θέμα  με τις συντάξεις των αιρετών που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση πρόκειται να διευθετηθεί είτε με εγκύκλιο είτε με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατέχουν θέσεις ευθύνης χωρίς αμοιβή ή έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους εξαιρούνται από τη διάταξη του Άρθρου 20 του νόμου 4387/16 και δεν υφίστανται καμία απολύτως περικοπής της σύνταξής τους».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση αφήνεται ανοιχτό το «παράθυρο» για ρύθμιση, καθώς προστίθεται ότι «το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντιμετωπίζει με δίκαιες ρυθμίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει. Υπό την έννοια αυτή διευκολύνει και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκτέλεση δημόσιων κοινωφελών έργων με την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τους όρους που έχει ήδη ορίσει κάνοντας αποδεκτή την υπ’ αρ. 215/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι από τη στιγμή που πρόκειται για άμισθη θέση του αιρετού στον οποίο δίνονται μόνο οδοιπορικά, τότε δεν υφίσταται θέμα περικοπής της σύνταξης.

ΚΕΔΕ: Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε για λύση

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης αλλά και δημάρχων από όλη την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «ο αρμόδιος υφυπουργός αντιμετώπισε το αίτημα της ΚΕΔΕ θετικά και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του υπουργείου, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ ζητά να εξαιρεθούν οι αιρετοί συνταξιούχοι από την εφαρμογή συγκεκριμένου άρθρου του ασφαλιστικού νόμου, το οποίο προβλέπει τη διακοπή της καταβολής σύνταξης σε όσους αιρετούς ορίζονται ακόμη και σε μη αμειβόμενες θέσεις, είτε ως Αντιδήμαρχοι χωρίς αντιμισθία, είτε ως μέλη Δ.Σ Νομικών Προσώπων των Δήμων.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η εξαίρεση αυτή είναι επιβεβλημένη και δίκαιη για τρείς λόγους:

  1. Για να μπορούν οι Δήμοι να αξιοποιούν το σύνολο του πολιτικού τους προσωπικού, ιδίως όσων διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία, χωρίς άδικους κι αδικαιολόγητους αποκλεισμούς.
  2. Για να έχουν το δικαίωμα οι συνταξιούχοι αιρετοί να καταλαμβάνουν χωρίς καμία αμοιβή ή αντιμισθία θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι ή μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δήμων), αλλά και χωρίς ταυτόχρονα να χρειάζεται να στερηθούν τη μόνη πηγή εσόδων που τους εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους.
  3. Γιατί η εξαίρεση αυτή δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση στους δημοτικούς ή τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, κατά τη συνάντηση η ΚΕΔΕ έθεσε στον κ. Πετρόπουλο το θέμα που σχετίζεται με την ανάκληση των χορηγηθεισών επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφ’άπαξ τέως Δημάρχων, ζητώντας να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες προκειμένου να μην επιστρέφονται συντάξεις τέως Δημάρχων που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης με βάση σχετικές αποφάσεις με τις οποίες εξαγοράσθηκε χρόνος θητείας Προέδρου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΕΔΕ, ΑΙΡΕΤΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!