θεσσαλονίκη-πρόληψη-δημιουργίας-απο-127044
ΔΗΜΟΙ | 03.02.2016 | 06:48

Θεσσαλονίκη: Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων με το ERASMUS+

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Εκπαίδευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων» (Local Authorities Waste Prevention Training – LAWPreT) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014, και θα διαρκέσει δύο χρόνια, είναι η παροχή στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβενία της απαραίτητης επαγγελματικής κατάρτισης για την πρόληψη στον τομέα των αποβλήτων.

Σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου από τις 10.00 το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης στελεχών του δήμου, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί ο Οδηγός Πρόληψης Αποβλήτων, που δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την ανάληψη δράσεων από τους ΟΤΑ, γύρω από την πρόληψη των αποβλήτων και τη συμμόρφωση με τους στόχους που θέτει η σχετική Οδηγία Πλαίσιο.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο Δήμος εξετάζει τον Οδηγό και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει γύρω από την  πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων.

«Η πρόληψη και η εφαρμογή στην πράξη αντίστοιχων προγραμμάτων συγκαταλέγονται ήδη στους δύο βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζουμε ως Διοίκηση. Από τη μία έχουμε το στόχο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων κ.α., όπου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δομές και να προχωρήσουμε τη διαδικασία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και από την άλλη την πρόληψη για την ελαχιστοποίηση αποβλήτων» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα παρακολούθησης των αιτημάτων των δημοτών, που κατατίθενται στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Δήμου Θεσσαλονίκη, μέσω της εφαρμογής «Βελτιώνω την Πόλη μου». (http://opengov.thessaloniki.gr/imc)

Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο της αντίστροφης πυραμίδας, να ακολουθούμε δηλαδή τη διαδρομή από την ταφή, στην επεξεργασία, στην ανάδειξη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και να αφήνουμε στο τέλος την πρόληψη. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να διορθώσει αυτή τη διαδρομή. Ο Οδηγός Πρόληψης που έχουμε ετοιμάσει υπερβαίνει τις 300 σελίδες και περιέχει αναλυτικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα στελέχη της ΤΑ και να εφαρμοστούν από τον κάθε Δήμο, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Παράλληλα, οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα εμπλουτίζουν το ήδη υπάρχον υλικό».

Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, διαχειριστής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας CRE.THI.DEV., η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και εκτίμησε ότι ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και οι συνεργάτες τους διαθέτουν την απαραίτητη ανησυχία και το ανοιχτό μυαλό που απαιτείται. «Η εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων μέσω του προγράμματος, αποσκοπεί στην ενημέρωση του κόσμου. Στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες, ενώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Είναι κομβικό σημείο η αλλαγή της νοοτροπίας όλων».