Συνεχίζεται ο "εμφύλιος" στον Πειραιά για το ΣΜΑ Σχιστού - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
20
Ιανουάριος
Back

Συνεχίζεται ο “εμφύλιος” στον Πειραιά για το ΣΜΑ Σχιστού

Συνεχίζεται η κόντρα των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναφορικά με την υπόθεση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Απαντώντας στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Γιάννης Μώραλης, η οποία εμπεριείχε μάλιστα και προσωπική επίθεση στο Χρήστο Βρεττάκο, ο ίδιος ανέφερε ότι:

“Ο δήμαρχος Πειραιά προχώρησε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία μου επιτίθεται προσωπικά. Προφανώς και δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι Δήμαρχοι, όταν διαφωνούν, δε διαφωνούν για προσωπικά ζητήματα, αλλά γιατί προσπαθούν να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των δημοτών τους.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας φιλοξενούμε την επιστολή του Δημάρχου Πειραιά (εδώ: https://keratsini-drapetsona.gr/index.php/el/keratsini-drapetsona-news-gr/keratsini-drapetsona-annoncements-gr/item/9762-dhlesh-mwralh). Προσυπογράφοντας ένα μεγάλο κομμάτι των δηλώσεων του, σημειώνω τα εξής:
Ναι, συμφωνούμε ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να έχει – αφού αυτό θεωρεί σωστό – Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για δική του χρήση. Αρκεί αυτός ο σταθμός να βρίσκεται στα δικά του όρια.
Ναι, συμφωνούμε ότι η περιοχή του Σχιστού είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη γιατί θεωρούνταν για πολλά χρόνια «η πίσω αυλή όλης της Αττικής». Το γεγονός ότι ο μοναδικός Σ.Μ.Α στην Αττική που εξυπηρετεί πάνω από 5.000.0000 πολίτες βρίσκεται στο Σχιστό, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Ωστόσο, το επιχείρημα που λέει ότι, αφού είναι επιβαρυμένη η περιοχή ας την επιβαρύνουμε κι άλλο, δεν είναι αποδεκτό απ’ τους ανθρώπους της πόλης μας, που αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για μία καλύτερη ποιότητα ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Προφανώς και δεν έχω καμία διάθεση και πολύ περισσότερο αρμοδιότητα να πω σε οποιονδήποτε Δήμο τι θα κάνει με τις ιδιοκτησίες του. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν θα σωπάσω, όταν ο οποιοσδήποτε επιχειρεί να αξιοποιήσει εκτάσεις, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, αλλά βρίσκονται στην πόλη μας, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην δική μου αντίληψη είναι δεδομένο ότι αν ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είχε στην ιδιοκτησία του εκτάσεις εντός των ορίων οποιουδήποτε άλλου Δήμου, πριν προβεί σε οποιασδήποτε αξιοποίηση τους, θα διαβουλευόταν με την τοπική δημοτική αρχή και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί όντως έχουμε μπροστά μας τεράστια ζητήματα, που πλήττουν εξίσου τους κατοίκους όλων των δήμων της περιοχής, να συνεργαζόμαστε με όλους τους Δημάρχους. Βασική προϋπόθεση για την καλή συνεργασία είναι να σέβεται ο καθένας από εμάς τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων που εκπροσωπεί ο άλλος.”

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Γιάννης Μώραλης:

«Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος προσπαθεί δημόσια να καταστήσει τον Δήμο Πειραιά, ως έναν Δήμο που λειτουργεί εις βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων του.

Δυστυχώς για αυτόν και παρά την επίμονη προσπάθειά του, τους τελευταίους μήνες να τσακωθεί με τον Δήμο Πειραιά, χωρίς να του έχω απαντήσει μέχρι σήμερα, είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική συνεργασία και στήριξη του Δήμου Πειραιά προς τον Δήμο αλλά και τους Πειραιώτες κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Αν δε αυτό αμφισβητηθεί, είμαστε εδώ να εξηγήσουμε αναλυτικά τι εννοούμε σε σχέση με τους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για δικές του υπηρεσίες, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και όχι μόνο.

Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Βρεττάκο να είναι λιγότερο επιθετικός απέναντι στον Δήμο Πειραιά, δείχνοντας σεβασμό στις ιστορικές και διαχρονικά καλές σχέσεις των δυο Δήμων και κυρίως των κατοίκων τους, αλλά και αναλογιζόμενος ότι η καλή συνεργασία αποφέρει οφέλη προς όλους, ενώ οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν απώλειες και για τους δυο, λιγότερες ή περισσότερες για τον καθένα.

Όσον αφορά όμως στο θέμα της αντιπαράθεσης, το οποίο προήλθε από την απολύτως λογική και θεμιτή επιθυμία του Δήμου Πειραιά να ενταχθεί, όταν κλήθηκε, όπως και άλλοι πολλοί Δήμοι, στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να αδειοδοτήσει τον ΣΜΑ στο Σχιστό σε έκταση ιδιοκτησίας του, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:

Στο Σχιστό και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του ΕΣΔΝΑ μεταφορτώνουν ήδη εδώ και χρόνια τα απορρίμματά τους 19 Δήμοι!!!

Τον ΣΜΑ που ο Δήμος Πειραιά επιθυμούσε να αδειοδοτήσει είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου !!!! από τον συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΣΜΑ.

Μικρό παιδί λοιπόν καταλαβαίνει ότι ΚΑΜΙΑ απολύτως επιβάρυνση δεν θα είχε η περιοχή από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πειραιά, καθώς αυτά όπως και των υπολοίπων 18 Δήμων, μεταφορτώνουν εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό.

Επίσης για να γίνει κατανοητό σε όσους ίσως παρασύρθηκαν από τις ψευδείς απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Βρεττάκου ότι ο Πειραιάς θέλει να μετατρέψει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε σκουπιδότοπό του, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης.

Με απόλυτη ακρίβεια σημαίνει ότι τα μικρά απορριμματοφόρα πηγαίνουν στο Σχιστό και αδειάζουν τα απορρίμματα απευθείας σε μεγαλύτερα φορτηγά, τα οποία κατευθείαν οδηγούνται στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό ή στη Φυλή, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες σε εργατοώρες, καύσιμα, βλάβες, ανταλλακτικά και λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση.

Αν αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά επιχειρεί να μετατρέψει σε σκουπιδότοπο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η επιστήμη, η λογική και κυρίως η αλήθεια, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φυσικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 18 Δήμοι έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπό τους τον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας.

Για αυτούς δε τους 18 Δήμους, ο κ. Βρεττάκος δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί. Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι 19 Δήμοι μεταφορτώνουν στο Σχιστό, αλλά για κάποιο μαγικό, ανεξήγητο λόγο ο κ. Βρεττάκος έχει πρόβλημα μόνο για τη μεταφόρτωση του Δήμου Πειραιά στην ίδια περιοχή 1000 μέτρα πιο κάτω.

Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι το οικόπεδο του Δήμου Πειραιά δεν είναι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά του Δήμου Περάματος.

Ο κ. Βρεττάκος δήλωσε ότι είτε χωρίς νόμο είτε με νόμο, θα εμποδίσει την αδειοδότηση του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά. Αντίθετα εμείς δηλώνουμε ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, έστω και αν διαφωνούμε, γιατί η εφαρμογή των νόμων δεν αποτελεί επιλογή και μαγκιά, αλλά υποχρέωση.

Βέβαια θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Πειραιά και των κατοίκων του.

Είναι πάντως άξιο απορίας γιατί ο κ. Βρεττάκος επιλέγει, για ένα θέμα χωρίς απολύτως καμία μα καμία ουσία για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τους κατοίκους του, τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν όμορο Δήμο με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιώκει τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες.

Είναι πραγματικά εξωπραγματική η επιθυμία και η αγωνία του να εμφανίσει ότι πέτυχε κάποια δήθεν νίκη, επιχειρώντας να στερήσει από τον Δήμο του Πειραιά και τους κατοίκους του αυτά που δικαιούνται.

Ίσως η ανάγκη του να είναι μεγάλη γιατί έρχονται μεγάλα διλήμματα και πιθανοί συμβιβασμοί, ίσως γιατί κάποια άλλη άγνωστη σε εμένα ανάγκη τον οδηγεί.

Είμαι βέβαιος ότι στο προσεχές διάστημα όλα θα τεθούν, όλα θα εξηγηθούν και καμία απορία δεν θα μείνει τελικά αναπάντητη.

Λυπάμαι ειλικρινά για τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν συνάδελφο Δήμαρχο και μάλιστα όμορου Δήμου και πραγματικά προβληματίστηκα ιδιαιτέρως για το αν θα έπρεπε να του απαντήσω. Νομίζω όμως ότι ο κάθε αντικειμενικός αναγνώστης, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, θα συμφωνήσει ότι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του και μάλιστα με απαράδεκτο ύφος δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να μην απαντά ποτέ.

Τέλος, εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος της Αττικής είναι απαραίτητο να διαθέτει αδειοδοτημένο ΣΜΑ.

Να υιοθετήσει τις απόψεις όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ και του προέδρου της ΠΕΔΑ, οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά για όλα τα υπό αδειοδότηση ΣΜΑ και ανάλογα να πράξει».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!