στο-δήμο-καστοριάς-20-000-τόμοι-βιβλίων-από-14228
ΔΗΜΟΙ | 02.09.2017 | 12:41

Στο Δήμο Καστοριάς 20.000 τόμοι βιβλίων από τον Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη

Είναι ελάχιστες οι φορές στο παρελθόν, που σε κλίμα θερμής συμφωνίας, εκδόθηκαν ομόφωνες αποφάσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Στην τελευταία συνεδρίαση και οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι, από όλες της παρατάξεις, μόλις τελείωσε τη σύντομη τοποθέτησή του στο σώμα ο 86χρονος πρώην βουλευτής και υπουργός, Κωσταντίνος Σημαιοφορίδης, σηκώθηκαν όρθιοι και επιδόθηκαν σ΄ ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο γηραιός πολιτικός, λίγα λεπτά νωρίτερα, ανακοίνωσε στο σώμα την πρόθεσή του να παραχωρήσει στο δήμο της δυτικομακεδονικής πόλης το σύνολο της συλλογής βιβλίων που διαθέτει.

Όπως αποκάλυψε, η συλλογή του ανέρχεται σε περίπου 20.000 τόμους βιβλίων, «έργο ζωής τα βιβλία αυτά και αποτέλεσμα του πάθους μου για το διάβασμα», όπως αναφέρει. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι αποδέχεται την προσφορά και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο δωρητής, ήταν ομόφωνη. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να προσφέρω στο δήμο, απ? όπου ξεκίνησα το 1978 ως δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια δήμαρχος την πολιτική μου διαδρομή, τα πολυτιμότερα βιβλία που με συντρόφευαν στη διάρκεια της ζωής μου», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης να είναι ανοικτό στους ερευνητές και σε όλη την δυτική Μακεδονία.

Δεινός χειριστής της ελληνικής γλώσσας, με ορθή εκφορά του λόγου, ο Κωσταντίνος Σημαιοφορίδης εκτός από την πολιτική δεν κρύβει την μεγάλη του αδυναμία στα ελληνικά γράμματα την κλασική φιλολογία, την επιστήμη της γλωσσολογίας και την Φιλοσοφία. Σπούδασε με υποτροφία στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μας υπενθυμίζει ότι ήταν ένας από τους 80 επιτυχόντες ανάμεσα σε 780 υποψήφιους που έδωσαν γραπτές εξετάσεις. «Σε κάθε έτος έπρεπε να έχω λίαν καλώς σε όλα τα μαθήματα για λαμβάνω την υποτροφία του κράτους και έτσι κατάφερα να τελειώσω το πανεπιστήμιο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αγροτόπαιδο με επτά αδέλφια, από την Πεντάβρυσο Καστοριάς, ο Σημαιοφορίδης εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρχαν χρήματα στην οικογένεια ακόμη και για την εγγραφή στο γυμνάσιο και κατάφερνε κάθε φορά μέσω της αριστείας του να εγγράφεται στην επόμενη τάξη, χωρίς να χρειάζεται ο πατέρας του να πληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ