Στη Βουλή καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών

Συζήτηση για τις καταγγελίες σχετικά με το Γηροκομείο Αθηνών και την κακοδιαχείριση της περιουσίας του έγινε σήμερα στη Βουλή. Το θέμα τέθηκε με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μπάρκα. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τόνισε μεταξύ άλλων, πως αυτά που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στο Γηροκομείο ήταν τρομακτικά. «Ηλικιωμένοι άνθρωποι έλεγαν, κλαίγοντας, ότι υποσιτίζονται», σημείωσε η υπουργός, θυμίζοντας ότι το 2016 αυτοκτόνησε ηλικιωμένος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κακοδιαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, έφερε σε δυσχερέστατη κατάσταση το Γηροκομείο Αθηνών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χρέη άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010. Ο Κ. Μπάρκας επεσήμανε ότι η διοίκησή του κηρύχθηκε έκπτωτη τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2013 έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε τρία πρώην μέλη της διοίκησης για τέσσερις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις. Ο βουλευτής ζήτησε θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση κανόνων διαφανούς διαχείρισης σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά και προστασία των εργαζομένων.

Η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει κανόνες διαφάνειας στα ιδρύματα πρόνοιας ΝΠΙΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στον κοινωνικό ρόλο τους και να μπει τέλος σε φαινόμενα κακονομίας και κακοδιαχείρισης. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο, ο οποίος δεν θα προσκρούει μεν, σε συνταγματικές επιταγές, αλλά θα εκσυγχρονίζει και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς διαφανές, με σαφείς κανόνες λειτουργίας εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης, αξιολόγησης και με έλεγχο όλων των ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να μπει σε διαβούλευση τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.   Χαρακτηριστικό της τροπής που έλαβε η κακοδιαχείριση του Γηροκομείου Αθηνών,,το οποίο ανήκει στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών, είναι το γεγονός ότι ενώ το 2004 λειτουργούσαν στο Γηροκομείο έντεκα περίπτερα με 400 φιλοξενούμενους, το 2016 είναι ανοιχτά τρία περίπτερα με 110 φιλοξενούμενους. Το 2004, από την τεράστια περιουσία του Γηροκομείου, που ίσως είναι η τρίτη ή τέταρτη σε μέγεθος μετά την περιουσία της Εκκλησίας στο ελληνικό κράτος, ήταν μισθωμένα 300 ακίνητα από περίπου 500 που έχει. Το 2016 είναι μισθωμένα 190 ακίνητα και δεν εισπράττονται από αυτά χρήματα, διότι μέσα από διάφορους ελέγχους που κάνει η νέα διοίκηση του Γηροκομείου όλη η ιστορία έχει εγκαταλειφθεί.

Η κα. Φωτίου ενημέρωσε, επίσης, ότι προχωρά η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και συντονισμού, ο οποίος θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα στο υπουργείο, για δεκατρείς περιφέρειες και για 254 κέντρα κοινότητας. Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν τρία αρχεία, ένα για τους ωφελούμενους των ιδρυμάτων, ένα δεύτερο για όλα των ιδρύματα που θα εγγραφούν σε αυτό το αρχείο και θα πιστοποιηθούν εκ νέου, και ένα τρίτο αρχείο με όλα τα προγράμματα που θα τρέχουν στο κράτος.

«Έχουμε τεράστια χρέη του Γηροκομείου αυτήν τη στιγμή», είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως αυτά που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στο Γηροκομείο Αθηνών ήταν τρομακτικά. Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών «είναι ακραία, μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστική για ένα καθεστώς κακονομίας, κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας που, εν πολλοίς, οφείλεται σε ολιγωρία του κράτους».

«Το κράτος δεν μπορεί να παραπέμπει την ευθύνη όλης της κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες ιδρύματα, τα οποία δεν ελέγχει. Ξαναλέω ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών είναι μία περίπτωση από 1.500 ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν ελέγχονται και λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης κατάστασης, όπου θεωρούν ότι το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου των σωματείων, τα οποία έχουν ιδρύσει τα ιδρύματα», ανέφερε η Θ. Φωτίου.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από το 2013 ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς ποινική δίωξη κατά του τέως προέδρου και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για απιστία και για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.   «Σήμερα, ως υπουργείο, ανταποκρινόμενοι μεταξύ των άλλων στα αιτήματα της νέας διοίκησης του Γηροκομείου, της προσωρινής, υποσχεθήκαμε ότι θα αναλάβουμε τη διατροφή των ηλικιωμένων -δωρεάν προφανώς- και με όρους υγιεινής και, βεβαίως, με νέους όρους σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η κα. Φωτίου σημείωσε ότι η νέα προσωρινή διοίκηση, στους ελέγχους που ξεκίνησε για την κατάσταση της περιουσίας του ιδρύματος, ήρθε αντιμέτωπη με δυσάρεστα ευρήματα, «με οικήματα, τα οποία ή είναι ενοικιασμένα σε επώνυμους Έλληνες ή δεν αποφέρουν τίποτα ή είναι άδεια ή είναι επενοικιασμένα ή υπάρχει ένα συγκλονιστικό καθεστώς κακοδιαχείρισης».

«Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη νέα διοίκηση και την εξέλιξη πλέον του Γηροκομείου Αθηνών. Δεν θα συνεχιστεί η κατάσταση όπου ένα Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί μία Γενική Συνέλευση 30 κληρονόμων του προηγούμενου καθεστώτος. Είναι αυτό που λέω ότι εδώ έχουμε τη Φρειδερίκη ακόμα ζωντανή σε όλα τα ιδρύματα της χώρας», πρόσθεσε η Αναπληρώτρια υπουργός.

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΗ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΗ, ΦΩΤΙΟΥ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΜΠΑΡΚΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!