κατά-της-παραχώρησης-του-ολπ-οι-αιρετο-105230
ΔΗΜΟΙ | 29.06.2016 | 23:52

Κατά της παραχώρησης του ΟΛΠ οι αιρετοί του Πειραιά πλην του Γ. Μώραλη

Αντίθετοι στη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην Κινεζική Cosco εμφανίστηκαν κατά τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή οι αιρετοί της περιοχής πλην του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι «ήμασταν εναντίον της πώλησης των μετοχών, αλλά υπέρ σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας και αφού μελετήσαμε προτείναμε τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πρόταση που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όπως και μετά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά την ψήφιση της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε την πώληση των μετοχών, τον Αύγουστο του 2015 από 260 βουλευτές, μπήκαμε στη διαβούλευση με σκοπό να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τους πέντε άξονες που έθεσε και ειδικότερα:

– Αντισταθμιστικό τέλος για τον δήμο, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

-Να έχει λόγο ο δήμος στις επενδύσεις ώστε να υπάρχει κοινή αναπτυξιακή λογική και προοπτική μεταξύ λιμανιού και πόλης.

-Μόνιμη παρουσία του δημάρχου στο ΔΣ.

-Ξεκαθάρισμα ιδιοκτησίας γης και αποζημίωσης του δήμου Πειραιά.

-Να υπάρξει πρόβλεψη για εργασιακά θέματα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στην περιοχή.

Ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά κανενός είδους κομματική αντιπαράθεση, παρά τον αφορά να γίνει συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης και «να δούμε το μέλλον». Πρόσθεσε πάντως ότι ενώ οι δήμοι δεν λάμβαναν κανένα αντισταθμιστικό όφελος από τον δημοσίου χαρακτήρα ελληνικό ΟΛΠ επί δεκαετίες, σήμερα μπορεί να εκληφθεί ως κάτι θετικό το 3% και παρότι η αξίωση είναι για ποσοστό 5%. «Δεν πανηγυρίζουμε ότι θα λάβουμε από εδώ και στο εξής» είπε ο δήμαρχος Πειραιά, αλλά -εξήγησε – εφόσον αυξηθεί ο τζίρος του ΟΛΠ και θα φτάσει εύκολα τα 150 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό 3% του ανταποδοτικού τέλους – αν εξαιρεθεί η χρηματοδότηση της ΔΑΛ – το ποσό για τους δήμους και τους πολίτες θα φτάσει τα 5.000.000 ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και στέλεχος της ΛΑΕ, Γιώργος Γαβρίλης, υποστήριξε πως με τη συμφωνία αυτή, αντικαθίσταται το κρατικό με ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και εκτίμησε ότι το τίμημα είναι χαμηλό. Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος είπε πως το πρώτο λιμάνι της χώρας θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, επίσης, ανέφερε ότι το λιμάνι με δημόσιο χαρακτήρα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου ζήτησε να παραμείνουν όλοι ενωμένοι για να «δούμε τι μπορούμε να γλιτώσουμε και να κερδίσουμε από την επενδυτή».