Σκοτινιώτης: «Συγκεκαλυμμένος έλεγχος σκοπιμότητας» από αποκεντρωμένες διοικήσεις - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
16
Οκτώβριος
Back

Σκοτινιώτης: «Συγκεκαλυμμένος έλεγχος σκοπιμότητας» από αποκεντρωμένες διοικήσεις

Την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων ζήτησε, μέσω δήλωσής του, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, καταγγέλλοντας «συγκεκαλυμμένο έλεγχο σκοπιμότητας» από γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων, απόρροια της μη συγκρότησης ακόμη των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ και του διορισμού των Ελεγκτών Νομιμότητας. Αφορμή για τη δήλωση, η ανάληψη καθηκόντων από τους νέους γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

«Είκοσι μήνες από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης τουΚαλλικράτη”, δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας των ΟΤΑ, πρώτου και δευτέρου βαθμού, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ούτε έχει προχωρήσει ο διορισμός των Ελεγκτών Νομιμότητας, με τα αυξημένα προσόντα και τις εγγυήσεις που προβλέπονται. Αυτό έχει ως συνέπεια να διατηρείται ακόμη το καθεστώς του ελέγχου νομιμότητας από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο οποίος μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, διολισθαίνει σε συγκεκαλυμμένο έλεγχο σκοπιμότητας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ
Η χθεσινή ορκωμοσία των νέων Γενικών Γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (σ.σ.: την περασμένη Δευτέρα) φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για κατάργηση του θεσμού. Πολλώ μάλλον που μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια τα όρια λειτουργίας των συγκεκριμένων διοικητικών δομών και η προοπτική τους.

Για την Αυτοδιοίκηση, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ενώ έχουν περάσει 20 μήνες από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ούτε έχει προχωρήσει ο διορισμός των Ελεγκτών Νομιμότητας, με τα αυξημένα προσόντα και τις εγγυήσεις που προβλέπονται. Αυτό έχει ως συνέπεια να διατηρείται ακόμη το καθεστώς  του ελέγχου νομιμότητας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο οποίος μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, διολισθαίνει σε συγκεκαλυμμένο έλεγχο σκοπιμότητας.

Πιστεύουμε πως είναι πλέον επιβεβλημένη η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου μεταρρύθμισης στο διοικητικό σύστημα της χώρας που θα έχει ως κεντρικό στόχο τον περιορισμό του κράτους σε επιτελικό ρόλο. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία πολύ περισσότερο σήμερα, αφού αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι στη ρίζα του κακού που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν βρίσκεται τόσο η οικονομία, όσο η αδυναμία του συστήματος διακυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές. Επισημαίνουμε, άλλωστε, ότι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί πολιτική δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού στο Ζάππειο ΙΙ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τύχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αξίωση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί η άμεση συγκρότηση των Υπηρεσιών Εποπτείας των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και ο άμεσος ορισμός των Ελεγκτών Νομιμότητας. Αποτελεί, μάλιστα, πεποίθησή μας πως θα πρέπει γρήγορα να ακολουθήσει και το επόμενο βήμα, δηλαδή η υπαγωγή των Υπηρεσιών Εποπτείας των ΟΤΑ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η διοικητική και πολιτική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κομματικό και διοικητικό σύστημα.

Δυστυχώς τα αυτονόητα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένουν ακόμη ζητούμενα για τη χώρα μας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!