Σκοτινιώτης προς Χατζηδάκη: Διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού στα δημόσια έργα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
2
Δεκέμβριος
Back

Σκοτινιώτης προς Χατζηδάκη: Διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού στα δημόσια έργα

Την ανάγκη να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα το σύνολο της νομοθεσίας που διέπει το σχεδιασμό, τη μελέτη, τη δημοπράτηση και την κατασκευή των δημοσίων έργων στη χώρα μας, επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και προς την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, «είναι αυτονόητο πως σε μια χώρα με μεγάλες ανάγκες σε υποδομές, με την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει, τα δημόσια έργα μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

»Προκειμένου όμως να αξιοποιηθεί παραγωγικά και αποτελεσματικά και το τελευταίο ευρώ, είτε προέρχεται από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκούς, και να σταματήσουν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στις δημοπρατήσεις, επιβάλλεται η ριζική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας και η πλήρης διασφάλιση της διαφάνειας και των κανόνων του ανταγωνισμού στο χώρο των δημοσίων έργων. Επιβάλλεται, επίσης, η ριζική αναθεώρηση των εξωπραγματικών, σήμερα, τιμολογίων υλικών και εργασιών, ώστε ο προϋπολογισμός κάθε έργου να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα της αγοράς. Είναι πια καιρός το σύνολο της νομοθεσίας που διέπει το σχεδιασμό, τη μελέτη, τη δημοπράτηση και την κατασκευή των δημοσίων έργων στη χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

»Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να ενταθούν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να επεκταθούν και σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών όχι μόνο στα μεγάλα έργα, αλλά και σε έργα που δημοπρατούνται είτε από τις Περιφέρειες, είτε από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!