Σητεία: Σχεδιάζει την κατασκευή εκπαιδευτικού αστεροσκοπείου ο δήμος

Αστεροσκοπείο στο Μυστρί σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Σητείας, «εκπαιδευτικό και όχι ερευνητικό», όπως αναφέρει σε συνέντευξη της η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Γουλιέλμου.

Όπως λέει η κα Γουλιέλμου στην «Ελευθεροτυπία» η περιοχή που δημιουργηθεί βρίσκεται στα 754 μέτρα, εύκολα προσβάσιμη από τη Σητεία, με έτοιμο οδικό δίκτυο, με πολύ χαμηλούς δείκτες φωτορύπανσης, και ήδη υπάρχοντα κτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις υποδομές – έχουν γίνει τα προσχέδια για θόλο τηλεσκοπίου, ξενώνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, εκθετήριο, πλανητάριο, αστρομαρίνα. «Ολη η δομή θα καλύπτει διδακτικές ανάγκες μαθητών παρέχοντας εκπαιδευτικό έργο σε σχολεία της χώρας και της Ευρώπης. Τις ημέρες με νέφωση το αστεροσκοπείο θα παρέχει εκπαίδευση μέσω του πλανηταρίου με προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, θα είναι προσβάσιμο και ανοιχτό στο κοινό», προσθέτει.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν χρήματα αφού ανέφερε ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, τόνισε: «Μόνο μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα (εναλλακτικού – εκπαιδευτικού τουρισμού), στο οποίο ευελπιστούμε να ενταχθεί, περιμένουμε χρηματοδότηση. Μακάρι να υπήρχαν μεγάλοι χορηγοί, που να τους ενδιέφερε και να τους ενέπνεε το όραμά μας» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «το έργο αυτό θα ενταχθεί στο ΝΠΔΔ του καλλικρατικού Δήμου Σητείας (ΔΟΚΑΣ), ώστε να παρακαμφθούν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί η μελέτη και η βιωσιμότητα του έργου».

Την προσπάθεια, σύμφωνα με την δημοτική σύμβουλο στηρίζουν- εκτός από τον δήμο Σητείας ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο Γιώργος Γραμματικάκης -ένθερμος υποστηρικτής της όλης προσπάθειας και μέλος της αντίστοιχης Δημοτικής Επιτροπής-, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παπαμαστοράκης -το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης -«η Περιφέρεια προωθεί αυτό το εκπαιδευτικό έργο εναλλακτικού τουρισμού, προτείνοντας ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα»-, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σειραδάκης  και «φυσικά όλη η τοπική κοινωνία».

 Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΗΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση