Συνάντηση Μπουτάρη με ομόλογο δήμαρχο γερμανικής πόλης

Η διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Κολωνία, καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας στο εκθεσιακό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό πεδίο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον ομόλογο του Δήμαρχο της γερμανικής πόλης, Γιούργκεν Ρότερ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επίσκεψης πολυμελούς αποστολής από την Κολωνία στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης καλωσορίζοντας τον κ. Ρότερ έκανε αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία, στα κοινά χαρακτηριστικά και στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων σημειώνοντας: «Xωρίς το παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια και μέλλον σε έναν τόπο. Η σύγχρονη τεχνολογία και οι τεχνικές μπορούν να αγοραστούν, εκείνα που δεν αγοράζονται αλλά οικοδομούνται με τον καιρό είναι η καλή διάθεση και οι καλές προθέσεις».

Από τη μεριά του ο Γιούργκεν Ρότερ ανέφερε: «Οι πόλεις μας έχουν μια κοινή πορεία. Όπως η Θεσσαλονίκη συμπλήρωσε περισσότερα από 2.300 χρόνια έτσι και η Κολωνία συμπλήρωσε δύο χιλιετίες ζωής. Μέσα στο βάθος της ιστορίας έχουμε μάθει να αφομοιώνουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και πολίτες επομένως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία από την οποιαδήποτε συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο είναι ότι έχουμε κοινές θεμελιώδεις αρχές και αυτές θέλουμε και οι δύο -ως δήμαρχοι- να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας».

Η γερμανική αποστολή ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», ενώ κατά τη διάρκεια δύο συναντήσεων εργασίας που ακολούθησαν συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασιών και έγινε ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε σημαντικά τοπικά ζητήματα όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η διαχείριση του νερού.

Στην αναζήτηση κοινού τόπου στρατηγικής συνεργασίας με γέφυρα επικοινωνίας τους δύο δήμους κατέληξαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας και τα μέλη της γερμανικής αποστολής Winrich Granitzka και Barbara Moritz που μαζί με τον δήμαρχο Κολωνίας Jürgen Roters, συμμετέχουν στο εποπτικό συμβούλιο της Έκθεσης της Κολωνίας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την ΕΥΑΘ ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της μητροπολιτικής διαχείρισης της ΕΥΑΘ. Επιπλέον ζήτησε από τα μέλη της γερμανικής αποστολής να ενημερωθεί για την εμπειρία που απέκτησε ο Δήμος Κολωνίας ο οποίος ελέγχει την διαχείριση του νερού στη γερμανική πόλη. Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ ανέφερε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλονίκης και Αντιδήμαρχος του Δήμου Θέρμης, Σωκράτης Φάμελος αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων όπου εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και σημειώνεται επιστροφή στη δημοτική διαχείριση του ύδατος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΕΘ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!