πακέτο-εκατομμυρίων-στον-δήμαρχο-που-1578279
ΔΗΜΟΙ | 29.04.2026 | 21:30

Πακέτο εκατομμυρίων στον δήμαρχο που «κάρφωσε» ο Μητσοτάκης για ελλειπείς ασφαλτοστρώσεις (έγγραφα)

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του 5ου Προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ναύπλιο, ο οποίος  «έδωσε στεγνά» τον Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωσταντάρα με την παρατήρηση ότι παρατηρήθηκε ελλιπής ασφαλτόστρωση των δρόμων του ορεινού δήμου…

Η παρουσία του δημάρχου Θέρμου μάλιστα στο πάνελ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμμετείχε ως εκπρόσωπος των ορεινών δήμων με σκοπό να αναδείξει καίρια ζητήματα που απασχολούν τις ορεινές περιοχές αλλά και θέματα που αφορούν στον Δήμο Θέρμου, μεταφέροντας απευθείας στον πρωθυπουργό τις ανάγκες και τις προοπτικές της περιοχής.

Αντ’ αυτού όμως άκουσε τα εξής:

«Καταρχάς, σκεφτήκαμε να καλέσουμε Δήμαρχο εκτός Πελοποννήσου για να μην έχουμε παρεξηγήσεις…Να πω ότι για την αυτοδιοίκηση, έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση είχε τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, να κάνει έργα υποδομής, να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Έβλεπα τα στατιστικά στοιχεία για τον δικό σου Δήμο και μου έκανε εντύπωση ο αριθμός ακόμα των δρόμων που δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί, και αυτό είναι μια εκκρεμότητα την οποία πρέπει να επιλύσουμε…»

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στο Δήμο Θέρμου και γιατί έγινε το συγκεκριμένο σχόλιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τα στοιχεία μιλούν.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάρας στον απολογισμό του 2025 έκανε λόγο για μεγάλα έργα οδοποιίας και συντηρήσεων δρόμων στην περιοχή του με πόρους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ΥΠΕΣ & ΥΠΕΘΑ. Ενδεικτικά:

Ασφαλτόστρωση δρόμου Αμπέλια – Άγιος Θεόδωρος: 800.000 €

Τριανταφυλλέικα – Γέφυρα Κούρβουλα: 3.500.000 €.

Μελίγκοβα – Αμβρακιά: 1.400.000 €

Κόνισκα – Διπλατάνου: 5.500.000 €

Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι: 2.500.000 €

Ωστόσο, όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η εικόνα δεν είναι η «πρέπουσα» συγκριτικά με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί και συνεχίζουν να δίνονται για την περιοχή.

Όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο (Μάρτιος 2026) μεγάλο κονδύλι του ΥΠΕΣ για συντήρηση-προμήθεια-ανακατασκευή οδικών υποδομών για την ασφαλή οδική κυκλοφορία σε Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού», όπου ο Δ. Θέρμου  λαμβάνει 8 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση δρόμων Κόνισκα – Διπλάτανος και Αμβρακιά- Αργυρό Πηγάδι.

Και άλλα χρήματα!

Προηγήθηκαν σειρά αποφάσεων με «πακέτα» των 500 χιλ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό Δίκτυο Sub. 2 – 16631)» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, για το Δήμο είχε «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο λόγω φυσικών καταστροφών, με αντίστοιχα ποσά.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν χρήματα… χωρίς “ενιαίο” έργο. Κάτι που φαίνεται να ενόχλησε και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει σχόλια «τύπου Μενδώνη» (σ.σ. «έχετε πάρει εκατομμύρια!»), ωστόσο με το γάντι… «έσφαξε» τον προερχόμενο από τη ΝΔ Δήμαρχο Θέρμου, προς γνώση και συμμόρφωση και των υπολοίπων!

Δείτε ενδεικτικές αποφάσεις για έργα οδοποιίας στον συγκεκριμένο Δήμο:

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.