ούτε-από-δημόσιες-τουαλέτες-πάμε-καλά-240914
ΔΗΜΟΙ | 18.11.2013 | 14:42

Ούτε από δημόσιες τουαλέτες πάμε καλά!

Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας η 19η Νοεμβρίου και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα αποτελεί αρνητικό παράδειγμα και στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Δημόσιας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Παρότι στο δυτικό κόσμο κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον περίπου αυτονόητο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνους που στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις μεγάλων αστικών κέντρων του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, αφού λίγοι γνωρίζουν για την ημέρα αυτή, ενώ οι περισσότερες πόλεις είτε δεν διαθέτουν δημόσιες τουαλέτες ή όπου υπάρχουν η κατάσταση τους δεν είναι και η καλύτερη.

Στο δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, ανακύκλωσης και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού Ανδρέα Βαρελά λειτουργούν 27 δημόσιες τουαλέτες. «Συνολικά υπάρχουν 27 τουαλέτες στην περιοχή, 19 αυτοπλενόμενες και 8 κτιστές. Αυτές βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος, στη Βαρβάκειο αγορά, στην πλατεία Ψυρρή, Μοναστηρακείου, αλλά και στην πλατεία Αμερικής», λέει.

Παλαιότερα υπήρχαν περισσότερες, αλλά με το χρόνο έχουν καταστραφεί. Όπως είπε ο κ. Βαρελάς οι αυτοπλενόμενες συντηρούνται μηχανικά, ενώ για τις χτιστές υπάρχουν εργαζόμενοι του δήμου που φροντίζουν για την υγιεινή τους.

Στο μέλλον, επισήμανε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς υπάρχει κονδύλι 150.000 ευρώ για τον δήμο της Αθήνας, που προορίζεται για την ανακαίνιση των υπαρχουσών, αλλά και για τη δημιουργία νέων.

Όσον αφορά την ύπαρξη τουαλετών στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της εταιρείας ΣΤΑΣΗ ΑΕ, Δημήτρης Τσιούφος, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στους σταθμούς του μετρό υπάρχουν τουαλέτες, αλλά δεν είναι ανοιχτές για το κοινό, για λόγους ασφαλείας.

«Αν κάποιος χρειαστεί την τουαλέτα, μπορεί να το ζητήσει από κάποιο υπάλληλο του σταθμού και αυτός θα κρίνει αν θα του ανοίξει» επισήμανε ο κ. Τσιούφος.

Επισημαίνεται ότι ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6 με 8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο και περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση, δηλαδή 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Επιπλέον η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και στην κύστη, ενώ για να αποφύγει κάποιος τη διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ