O δήμαρχος Ασπροπύργου για το Ολικό και Εξασθενές Χρώμιο στη περιοχή

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), Νικόλαος Μελετίου, αναφορικά με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ )/ Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σχετικά με υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου,στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμη φορά, ένας φορέας που δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση και στη λειτουργία βιομηχανιών, με πιθανή επιβλαβή, τοξική και καρκινογόνα δραστηριότητα, εκδίδει μια διαπιστωτική ανακοίνωση, για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Κι αυτή, περιορίζεται σε μια μόνο διάσταση, του συνολικού προβλήματος που βιώνει ο Ασπρόπυργος και η Δυτική Αττική. Αφού, αφορά μόνο στα υπόγεια ύδατα, και δεν αποτυπώνει την, πιθανώς πολλαπλάσια, ρύπανση και μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υπεδάφους.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι, ούτε η Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», θα σημάνει την έναρξη εντατικών ελέγχων και τη λήψη δραστικών μέτρων, απ΄ την πλευρά των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας, για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και των εργαζομένων στις οικονομικές μονάδες της πόλης μου. Ωστόσο, έχω υποχρέωση να υπογραμμίσω και να προειδοποιήσω ότι, εκτός του ΕΔΣΝΑ και της έρευνας που πραγματοποίησε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη έρευνα του Δήμου Ασπροπύργου, σε συνεργασία με ειδικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ίδιο χρήσιμη, κρίσιμη και αναγκαία, με την έρευνα του «Δημόκριτου». Με τη λήξη της, θα συναντηθούμε με το σύνολο των αρμοδίων και με όλους όσοι ρυπαίνουν και μολύνουν τον τόπο μας, στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Κι εκεί, θα κληθούν να απαντήσουν, όχι απλά στις επαναλαμβανόμενες εύλογες διαμαρτυρίες μας, που απευθύνονται «εις ώτα μη ακουόντων»¨, αλλά στα αδιάσειστα επιστημονικά ευρήματα, που φωτογραφίζουν συγκεκριμένες οικονομικές μονάδες και συγκεκριμένους, απ΄ ό,τι φαίνεται κατ΄ όνομα, ¨ελεγκτικούς μηχανισμούς¨.

Ήδη, η έρευνα του ΕΔΣΝΑ περιόρισε το «κάδρο» των πιθανών εγκληματιών, αναδεικνύοντας τα Βυρσοδεψεία, τις Βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων και τις μονάδες επιμετάλλωσης, πίσω απ΄ το ολικό και το εξασθενές χρώμιο. Το ίδιο θα συμβεί και με την έρευνα που διεξάγει ο Δήμος Ασπροπύργου.

Σύντομα, λοιπόν, όσοι αδειοδοτούν και εν συνεχεία αφήνουν ανεξέλεγκτους, εκ προοιμίου ύποπτες δραστηριότητες, καλύπτοντας τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος, θα κληθούν να λογοδοτήσουν, πώς και γιατί αμελούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα καθήκοντά τους. Πώς και γιατί, συντηρούν και επαυξάνουν, παράγοντες που μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής τόσων χιλιάδων ανθρώπων. Ας μην τους παρηγορεί, λοιπόν, το γεγονός ότι, σε δύο-τρία εικοσιτετράωρα, όπως πάντα, το ζήτημα θα λησμονηθεί. Γιατί, αυτή τη φορά, θα λογοδοτήσουν συνολικά όσοι, με «επιπόλαιες» αδειοδοτήσεις, με σωρεία εγκληματικών πράξεων ή παραλείψεων, κατάντησαν το Θριάσιο πεδίο, «κρανίου τόπο» και εκατοντάδες χιλιάδες, πολίτες και εργαζόμενους στην περιοχή, αντικείμενα επιδημιολογικών μελετών. Πλησιάζει η ώρα, και των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, όπου -επιτέλους- θα αποκτήσει υπόσταση η δέσμευση, «πάνω από όλα η υγεία των πολιτών»! Κι ας μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία, που επιμελώς συλλέγουμε, για όλους ανεξαιρέτως τους φταίχτες, ήδη περιλαμβάνουν πληθώρα ονομάτων, διευθύνσεων, ιδιοτήτων και δραστηριοτήτων!»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΕΔΣΝΑ, ΧΡΩΜΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!