Νέα σύγκρουση Καραμέρου – Πατούλη με φόντο το «δράκο του Αμαρουσίου»  

Στα άκρα φτάνει για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Γιώργου Καραμέρου. Αφορμή η επίθεση του δημάρχου κατά του αντιπεριφερειάρχη τον οποίο με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό, κατηγόρησε ότι όχι μόνο δεν έχει κάνει έργο αλλά ότι έχει στοχοποιήσει το Μαρούσι για το οποίο δεν εγκρίνει κανένα έργο. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης κατηγόρησε τον κ. Καραμέρο ότι δεν έχει «αποκαταστήσει το φωτισμό στις υπόγειες διαβάσεις που αποτελούν τομέα ευθύνης του με αποτέλεσμα να γίνουν το προηγούμενο διάστημα χώροι τέλεσης αξιόποινων πράξεων» (βλ. την υπόθεση του «δράκου του Αμαρουσίου»!)

Στην απάντηση του ο αντιπεριφερειάρχης κάνει λόγο για διάλυση του δήμου Αμαρουσίου, αποκαλύπτοντας ότι «δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, και δεν μπορεί αν κάνει μια μελέτη της προκοπής…. Πώς, λοιπόν,  είναι σε θέση να εκπροσωπεί τους Δημάρχους όλης της χώρας από την θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;», θέτει το ερώτημα ο κ. Καραμέρος.  Το κατηγορεί, δε, ότι όσες μελέτες έχει καταθέσει «για άλλα έργα στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση είναι ιδιαιτέρως προβληματικές σύμφωνα με τους μηχανικούς, μολονότι όπως μαθαίνουμε κόστισαν «χρυσάφι» στους Δημότες του Αμαρουσίου αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να το εξηγήσει ο κ. Πατούλης ως ειδικός στο χρυσό!»

Απαντώντας, μάλιστα, για την υπόθεση του «δράκου του Αμαρουσίου», λέει χαρακτηριστικά:      «Ο απών από το Μαρούσι πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου (έχει να εμφανιστεί από το σούβλισμα των αρνιών) τολμά να συνδέσει ακόμα και θανάτους από τροχαία ή άλλα εγκλήματα με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής την ώρα που δεν απαντά στις σοβαρές καταγγελίες διοικητικής αμέλειας που διατυπώνονται στο Δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, όπως αυτή σε σχέση την υπόθεση δολοφονίας Αγραφιώτου που συνέβη σε χώρο στάθμευσης του Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Χατζηαντωνίου που παρέμενε κλειστός και σκοτεινός από το 2013 μολονότι  είχε παραληφθεί σε συμφωνία δωρεάς με το υπερκείμενο σουπερμάρκετ που ο Δήμαρχος «διευκόλυνε» πριν χρόνια ανεχόμενος να κοπούν υπεραιωνόβια πεύκα, βράδυ Παραμονής Χριστουγέννων του 2009!!»

Η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου

Ο Βόρειος Τομέας της Αττικής έχει 12 Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα .

Με αφορμή τον απολογισμό του έργου της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής , που έγινε πριν από μερικές ημέρες , αλλά και το περιεχόμενο μιας σειράς συνεντεύξεων στο ίδιο διάστημα του κ. Καραμέρου, αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:

Πρώτον, το έργο που έχει να παρουσιάσει η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής , σε σχέση με το διάστημα που ασκεί διοίκηση, σαφώς και υπολείπεται των προσδοκιών που είχαν τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και οι πολίτες της Περιφέρειας. Παρά το σημαντικό πλεόνασμα που παρέλαβε η σημερινή από την προηγούμενη Διοίκηση, τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί σε όλους τους Δήμους είναι πολύ λίγα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και στο γεγονός ότι η σημερινή Διοίκησης της Περιφέρειας έσπευσε να υπακούσει στις άνωθεν κομματικές εντολές και να δεσμεύσει μεγάλο μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να στηρίξει την αποτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής σήμερα το πληρώνουν οι κάτοικοι της Αττικής.

Δεύτερον, όσον αφορά το Βόρειο Τομέα  , εδώ πραγματικά αναδεικνύεται η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου. Γιατί δεν μπορεί να θεωρεί έργο και να επαίρεται γι αυτό ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης τη χρηματοδότηση κάποιων μικρών παρεμβάσεων σε αθλητικούς  χώρους άλλων Δήμων, τη στιγμή που μπορεί να χρηματοδοτήσει πραγματικά μεγάλα έργα,  όπως  η κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στο Μαρούσι, για την οποία έχουμε ως Δήμος καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη. Δεν έχει χρήματα ή δεν έχει την πολιτική βούληση η Περιφέρεια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο;

Τρίτον,  από τον απολογισμό αποδεικνύεται  ότι δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι Δήμοι ισότιμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιλέγονται να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις σε Δήμους που πολιτικά είναι φιλικά προσκείμενοι στη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας.

Δεν είναι δυνατόν να έχει καταθέσει ο Δήμος Αμαρουσίου μια σειρά από ολοκληρωμένες μελέτες, που αφορούν έργα σε διάφορους τομείς, με πιο χαρακτηριστικά :

  • Την Κατασκευή Βρεφονηπιακού στο Ο.Τ 580 του Δήμου Αμαρουσίου –(Αριθμ. Πρωτ. Περιφέρειας 28759/09.02.2015)
  • Την Ανάπλαση πεζοδρομίων της οδού Σωρού ( Αριθμ. Πρωτ. Περιφέρειας 252731/28.12.2015)
  • Την Αναμόρφωση – διαπλάτυνση πεζοδρομίων της οδού Βύρωνος στην Π.Ε 4 Ψαλίδι στο Μαρούσι ( Αριθμ. Πρωτ. Περιφέρειας 252740/28.12.2015)
  • Τη βελτίωση προσβασιμότητας – ανασύνθεση πεζοδρομίων της οδού Νερατζιωτίσσης ( Αριθμ. Πρωτ. Περιφέρειας 252735/28.12.2015)
  • Τη Διαμόρφωση και κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου Δήμου Αμαρουσίου ( Αριθμ. Πρωτ. Περιφέρειας 252747/28.12.2015)
  • Τη χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης ομβρίων στην Π.Ε. Αγίου Θωμά

κι αυτά ( ή έστω ένα μέρος τους) να μην έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση.

Βέβαια, όταν σήμερα η Περιφέρεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ευκολότερα projects, όπως είναι ο καθαρισμός των νησίδων της Λεωφόρου Κηφισίας,  ή να αποκαταστήσει το φωτισμό στις υπόγειες διαβάσεις που αποτελούν τομέα ευθύνης της κι έγιναν το προηγούμενο διάστημα χώροι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, πως μπορούμε να περιμένουμε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε δυσκολότερα έργα;

Τα ερωτήματα που τίθενται στη σημερινή πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής είναι ξεκάθαρα. Είναι ερωτήματα που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση κι όχι την εικονική πραγματικότητα για την οποία κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν.

  1. Ποια έργα θα χρηματοδοτήσει για το Μαρούσι, στη βάση των μελετών που της έχουμε καταθέσει;
  1. είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και τις εργασίες διαμόρφωσης πρασίνου στα Χ.Ε.Υ. του Αμαρουσίου, τα οποία ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε από το ΤΑΙΠΕΔ προς όφελος της πόλης και των κατοίκων;

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου επιθυμεί μια ειλικρινή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Μια συνεργασία πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, προς όφελος των κατοίκων.

Μια συνεργασία που θα στηριχθεί στις βάσεις της ισοτιμίας και του σεβασμού του ρόλου που επιτελεί ο κάθε βαθμός Αυτοδιοίκησης.

Η ανακοίνωση της ΠΕ Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής

«Τα έχει φορτώσει στον κόκορα ο κ. Πατούλης»

Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα ο Δήμος Αμαρουσίου, βάζει λουκέτο στα εργοτάξια.

Με αφορμή μια ακόμη απρόκλητη επίθεση του κ. Πατούλη προς την Περιφέρεια Αττικής είναι ανάγκη να ενημερώσουμε τους Δημότες Αμαρουσίου για το τι πραγματικά συμβαίνει σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν ή σκοπίμως συνδέονται με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ιστορικός Δήμος Αμαρουσίου κινδυνεύει εγκαταλειμμένος διοικητικά 3 χρόνια πριν το τέλος της τρίτης θητείας της σημερινής του διοίκησης

Από όσα μάλιστα τεκμηριώνονται πιο κάτω εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την «διάλυση» στον Δήμο Αμαρουσίου ενώ είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν Δήμαρχος που διαλύει έργα, δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, και δεν μπορεί αν κάνει μια μελέτη της προκοπής, να είναι σε θέση να εκπροσωπεί τους Δημάρχους όλης της χώρας από την θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;

Συγκεκριμένα και αναλυτικά.

Για τα έργα

Η Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα σε γειτονιές του Δήμου Αμαρουσίου ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ως τώρα δημοπρατούσε και εκτελούσε ο Δήμος (Πολύδροσο, Άγιος Θωμάς, Νέα Λέσβος, Ψαλίδι, Στούντιο Α κλπ).

Οι υπόλοιπες μελέτες που έχουν κατατεθεί για άλλα έργα στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση είναι ιδιαιτέρως προβληματικές σύμφωνα με τους μηχανικούς, μολονότι όπως μαθαίνουμε κόστισαν «χρυσάφι» στους Δημότες του Αμαρουσίου αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να το εξηγήσει ο κ. Πατούλης ως ειδικός στο χρυσό.

Ως προς τα εκτελούμενα έργα η Περιφέρεια Αττικής  προβαίνει άμεσα και εμπρόθεσμα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και υποχρεώσεών της, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά και στους όρους των Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Αττικής  & Δήμου Αμαρουσίου, προκειμένου να προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες πληρωμής.

Πρόσφατα όμως ο Δήμος, απεδέχθη την διάλυση των εργοταξίων σε Στούντιο Άλφα και Ψαλίδι μετά από αίτημα του εργολάβου λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών, καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αδυναμία είσπραξης χρημάτων λόγω μη προσκόμισης Ασφαλιστικής Ενημερότητάς του.

Το ιστορικό των έργων που διέκοψε ο Δήμος Αμαρουσίου (με υπογραμμισμένα τα κρίσιμα σημεία):

  1. ΑΠΟΡΡΟΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΛΦΑ (ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ), Προϋπολογισμού 1.758.900,00 ευρώ.

Στο έργο έχει γίνει διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής του 3ου λογαριασμού, ο Ανάδοχος όμως δεν είχε εκδώσει το απαιτούμενο τιμολόγιο προκειμένου να γίνει η πληρωμή. Στην συνέχεια έγινε η έκδοση και προχώρησε η διαδικασία πληρωμής.

Έχει υποβληθεί και 4ος λογαριασμός.

Έγινε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας από τον Ανάδοχο η οποία έγινε δεκτή από τον Δήμο Αμαρουσίου.

Ειδικότερα ο 3ος & 4ος λογαριασμός της σύμβασης του Στούντιο Α είναι έτοιμοι προς πληρωμή στην Ταμειακή Υπηρεσία της Διεύθυνσης Οικονομικών  της Περιφέρειας Αττικής, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν από τον Δήμο Αμαρουσίου και στην συνέχεια να εξοφληθούν οι υποβληθέντες λογαριασμοί του Αναδόχου, διότι ο Δήμος δεν έχει προσκομίσει την απαραίτητη, για είσπραξη χρημάτων ασφαλιστική ενημερότητα, παρά και τις έγγραφες υπενθυμίσεις της Ταμειακής Υπηρεσίας (το με αρ. πρωτ. οικ 79571/22-4-2016 έγγραφο).

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΨΑΛΙΔΙΟΥ, προϋπολογισμού 726.000,00 ευρώ.

Υπήρχε εξ’ αρχής πεντάμηνη καθυστέρηση διαβίβασης των λογαριασμών, από το Δήμο προς την Περιφέρεια Αττικής.

Στο έργο έχει γίνει διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής του 1ου & 2ου λογαριασμού, ο Ανάδοχος όμως δεν είχε προσκομίσει ως όφειλε ασφαλιστήριο συμβόλαιο του έργου. Αφού το προσκόμισε, προχώρησε η διαδικασία πληρωμής των λογαριασμών.

Έχει υποβληθεί και 3ος λογαριασμός.

Υπάρχει πρόβλημα κάλυψης του κόστους της δαπάνης της αρχαιολογίας, το ύψος της οποίας έχει ανέβει πολύ λόγω της απαίτησης συνεχούς παρουσίας αρχαιολόγου καθώς η μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου δεν είχε προβλέψει ότι εκεί υπάρχουν αγωγοί του Αδριάνειου υδραγωγείου!! (ενδεικτικό των πρόχειρων και ανεφάρμοστων μελετών που προαναφέραμε). Η κάλυψη της δαπάνης σύμφωνα με τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης είναι υποχρέωση του Δήμου (άρθρο 8.2).

Ο Ανάδοχος έκανε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας στις 1/3/2016.

Ειδικότερα ο 1ος & 2ος λογαριασμός της σύμβασης του Ψαλιδίου, είναι έτοιμοι προς πληρωμή στην Ταμειακή Υπηρεσία της Διεύθυνσης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ο 3ος λογαριασμός έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Αττικής στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών για έλεγχο και έγκριση και αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών να διαβιβαστούν στην Ταμειακή Υπηρεσία της Περιφέρειας. Είναι προφανές ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής και να εξοφληθούν οι λογαριασμοί του Αναδόχου και για αυτό το έργο, πρέπει ο Δήμος Αμαρουσίου να προσκομίσει την απαραίτητη, για είσπραξη χρημάτων, ασφαλιστική ενημερότητα και δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να την έχει, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση  (επί υπουργίας Νίκου Βούτση) προχώρησε ορθώς σε ευνοϊκότατη ρύθμιση των χρεών του Δήμου προς το ΙΚΑ, ύψους 53 εκατ ευρώ!!

Συμπερασματικά.

Πώς να χρηματοδοτήσουμε έργα σε μια διοίκηση απούσα και ανίκανη να τα εκτελέσει;

Γι αυτό και τα προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά (Πολύδροσο, Άγιος Θωμάς κλπ, ) θα τα δημοπρατεί και εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής στο εξής

Για τα πάρκινγκ κλπ

Ο απών από το Μαρούσι πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου (έχει να εμφανιστεί από το σούβλισμα των αρνιών) τολμά να συνδέσει ακόμα και θανάτους από τροχαία ή άλλα εγκλήματα με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής την ώρα που δεν απαντά στις σοβαρές καταγγελίες διοικητικής αμέλειας που διατυπώνονται στο Δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, όπως αυτή σε σχέση την υπόθεση δολοφονίας Αγραφιώτου που συνέβη σε χώρο στάθμευσης του Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Χατζηαντωνίου που παρέμενε κλειστός και σκοτεινός από το 2013 μολονότι  είχε παραληφθεί σε συμφωνία δωρεάς με το υπερκείμενο σουπερμάρκετ που ο Δήμαρχος «διευκόλυνε» πριν χρόνια ανεχόμενος να κοπούν υπεραιωνόβια πεύκα, βράδυ Παραμονής Χριστουγέννων του 2009!!

Την ίδια ώρα έχει παραλύσει το κέντρο του Αμαρουσίου έχοντας κλείσει για 2 χρόνια τουλάχιστον με παραπετάσματα την πλατεία Ευτέρπης (δίπλα στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου) προκειμένου να κατασκευάσει (;) ένα πάρκινγκ 35 θέσεων που θα εκμεταλλεύεται ιδιώτης. Να επισημάνουμε ότι με το έργο της Πλατείας Ευτέρπης ουδεμία σχέση έχει η Περιφέρεια Αττικής καθώς ποτέ δεν θα υπέβαλλε σε τέτοιο μαρτύριο και σπατάλη πόρων τους πολίτες. Δεν δώσαμε δε, καμία άδεια για αυτό καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου είχε φροντίσει πριν χρόνια να πάρει από τις τότε διοικήσεις του υπουργείου Δημοσίων Έργων κάποιες άδειες.

Καλούμε τον Δήμαρχο να ανοίξει το κέντρο και να διευκολύνει την αγορά και την επιχειρηματικότητα επί της ουσίας και όχι με «λευκές νύχτες».

Αυτή είναι και η απαίτηση εκατοντάδων δημοτών που καταφεύγουν στην Περιφέρεια θεωρώντας ότι εμείς κάνουμε το έργο!

Τον καλούμε επίσης να ασχοληθεί με την δήθεν βιοκλιματική ανάπλαση και τους ποδηλατόδρομους – πάρκινγκ στις περιοχές Πολυδρόσου,  Παραδείσου και Αγίου Θωμά μαζεύοντας τα μπάζα του έργου και ρυθμίζοντας την κυκλοφορία που έχει κάνει την ζωή των κατοίκων αφόρητη αλλά και εξόχως επικίνδυνη.

Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία του Δήμου Αμαρουσίου και τις παλινωδίες όπως αυτές περιγράφονται, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους Μαρουσιώτες ότι εδώ και 2 χρόνια, όπως λέει και ο σοφός λαός ο Δήμαρχός τους «τα έχει φορτώσει στον κόκορα» όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ, ΔΡΑΚΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!