«Μπλόκο» Ελεγκτικού Συνεδρίου στις παρατάσεις συμβάσεων, καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Επείγουσα επιστολή προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου με την οποία θα ζητούνται διευκρινίσεις σε σχέση με την παράταση συμβάσεων θα στείλει η ΚΕΔΕ, την ώρα που ο δήμος Ανατολικής Μάνης προχωρούσε σε απολύσεις συμβασιουχων.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων μετά από παρουσίαση εκ μέρους του β΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη παλαιότερης (11.4.2016)  απόφασης (ΠΡΑΞΗ 105/2016) του Ι τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία δεν εγκρινόταν ένταλμα δήμου για την πληρωμή συμβασιούχων (τόσο δίμηνα όσα και οκτάμηνα) των οποίων οι συμβάσεις είχαν παραταθεί με βάση τη ρύθμιση του ν. 4325/2015 (Κατρούγκαλου).

«Η απόφαση είναι ξεκάθαρη ότι υπάρχει απαγορευτικό πληρωμής τόσο για τα δίμηνα όσο και των οκτάμηνα που έχουν παραταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι «δήμοι παίρνουν αποφάσεις για αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας πήρε απόφαση για απόλυση των συμβασιούχων. Το θέμα έχει πάρει μία νομική διάσταση που πρέπει να διερευνηθεί», πρόσθεσε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Κλείνοντας την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι υπάρχουν «δύο, τρεις Πράξεις του Ε.Σ. που ακυρώνουν τα εντάλματα», και προανήγγειλε ότι αύριο θα στείλει την επείγουσα επιστολή με την οποία, όπως είπε ο κ. Καραγιάννης πρέπει να ζητείται:

-Τι ισχύει για δίμηνα

-Τι ισχύει για τα οκτάμηνα

-Τι ισχύει για φορείς όπως ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας που προχώρησαν ήδη σε απολύσεις

«Ήδη πέραν των οικονομικών διαδικασιών υπάρχει και νομικό ζήτημα, γιατί όταν ο Επίτροπος δεν υπογράφει πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ ο Γ. Πατούλης όταν του επισημάνθηκε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστήριξε ότι «η εγκύκλιος δεν μπορεί να είναι νομοθετική πράξη. Οι Επίτροποι του ΕΣ το είπαν καθαρά. Εμείς δεν δεχόμαστε εγκυκλίους, δεχόμαστε νομοθετικές πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, η ΚΕΔΕ είχε αποφασίσει να εξετάσει  το ενδεχόμενο «προσφυγής αντισυνταγματικότητας» κατά του νόμου, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις το θέμα δεν συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις του συνεδρίου.

Να σημειωθεί πάντως ότι χθες με αφορμή την απόφαση για απολύσεις στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης υποστήριξε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ότι οι απολύσεις συμβασιούχων από ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα είναι παράνομες.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΚΕΔΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ, ΜΠΛΟΚΟ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!