κουσουρνάς-αντισταθμιστικά-για-δήμο-281638
ΔΗΜΟΙ | 23.07.2012 | 16:27

Κουσουρνάς: Αντισταθμιστικά για δήμους από τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των δήμων στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων ζητά με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας, οι οποίοι στα όρια των δήμων τους έχουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του η οποία βασίζεται και σε σχετική απόφαση του δ.σ. Ρόδου  ο  δήμαρχος του νησιού  πρέπει να τεθούν οι παρακάτω δύο στόχοι:

1)    Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού να μετέχουν με εκπρόσωπο τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου.

2)   Να προβλεφθεί νομοθετικά η παροχή αντισταθμιστικών ωφελειών με την κατασκευή έργων υποδομής στις περιαεριλιμενικές ζώνες με την καταβολή πόρων στους Ο.Τ.Α.

α) ποσοστού επί του κύκλου εργασιών του φορέα διαχείρισης

β) ποσοστού επί του τέλους εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων

«Τα διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου – εξόδου καθώς επίσης τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ενώ διατηρούν μία υψηλή προστιθέμενη αξία για όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Στρατηγικά η οποιαδήποτε μετεξέλιξη των περιφερειακών αεροδρομίων επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό και την πορεία εξέλιξης των τοπικών μας κοινωνιών και της τοπικής μας οικονομίας», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κουσουρνάς.

Προσθέτει δε ότι «οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν θέση σ’ αυτήν την εξέλιξη. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων των διοικήσεων των αεροδρομίων».

Μάλιστα, ο κ. Κουσουρνάς αναφέρεται και στην “πρώτη δυνητική λίστα αυτών των αεροδρομίων” που είναι:

 

1.         Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης ‘Μακεδονία’

2.         Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου ‘Διαγόρας’

3.         Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου ‘Ν. Καζαντζάκης’

4.         Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας Ι. Καποδίστριας

5.         Κρατικός Αερολιμένας Κω ‘Ιπποκράτης’

6.         Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης ‘Δημόκριτος’

7.         Κρατικός Αερολιμένας Μυτιλήνης ‘Οδ. Ελύτης’

8.         Κρατικός Αερολιμένας Λήμνου ΄Ηφαιστος΄

9.         Κρατικός Αερολιμένας Χανίων ΄Ι. Δασκαλογιάννης΄

10.       Κρατικός Αερολιμένας Κεφαλληνίας

11.       Κρατικός Αερολιμένας Ζακύνθου ‘Δ. Σολωμός’

12.       Κρατικός Αερολιμένας Σάμου ΄Αρίσταρχος ο Σάμιος΄

13.       Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας ‘Μ. Αλέξανδρος’

14.       Κρατικός Αερολιμένας Καλαμάτας Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος

 

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.