ΚΕΔΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου -Ομιλίες & πρόγραμμα (live)

Η συνταγματική αναθεώρηση αλλά οι αλλαγές που επέφερε ο «Κλεισθένης Ι» είναι στο επίκεντρο του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα.

Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) ενώ οι εργασίες της Ολομέλειας και των θεματικών κύκλων θα συνεχιστούν στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Η ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Ακολουθούν οι πρώτες ομιλίες:

Γ. Πατούλης: Το συνέδριό μας διεξάγεται σε μια συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες – με σημαντικότερες τον «Κλεισθένη» και τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου υπογράμμισε ότι αυτό διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς πρώτον βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και δεύτερον , σε λιγότερο από έναν μήνα, θα κληθούν οι δήμοι να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο «Κλεισθένης», το οποίο θα επηρεάσει τόσο τους δήμους, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι εκκρεμότητες όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους λόγους, σε βάρος των τοπικών μας κοινωνιών και των πολιτών, ενώ θα έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα πάμε στις εκλογές με “ήρεμα νερά”» τόνισε ο κ. Πατούλης συμπληρώνοντας: «Και μην διανοηθεί κανείς να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, γιατί θα μας βρει απέναντι. Όποιος κι αν είναι».

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του φετινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είπε ο κ. Πατούλης είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την αλλαγή του Συντάγματος.

«Πρόκειται, είπε, για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, γιατί αφορά τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κι οφείλω να επισημάνω, πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, αγνοήθηκε.

Όπως αγνοήθηκε πριν δύο χρόνια, που συνεστήθη η περίφημη αυτή επιτροπή των σοφών για να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες ποτέ φυσικά δεν είδαμε.

Διαπιστώσαμε και τότε , για μια ακόμη φορά, ότι δεν μας αγαπά η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, που συμπεριέλαβε δύο εκπροσώπους της σε αυτή την επιτροπή σοφών, για να βολευτεί προφανώς κι ένα προσκείμενο σε αυτήν πολιτικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, κι ανεξάρτητα από τον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε από το Κεντρικό Κράτος και τους θεσμικούς του εκπροσώπους, εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.

Με αφετηρία το Συνέδριο μας, θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Γ. Καμίνης: «Δούρειος ίππος» του ΣΥΡΙΖΑ ο Κλεισθένης για να διεισδύει λαθραία στις τοπικές κοινωνίες

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι οι επόμενες δημοτικές αρχές θα παραλάβουν δήμους οικονομικά υγιείς, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι σημερινές δημοτικές αρχές για να κρατήσουν όρθιους τόσο τους δήμους όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Καμίνης επέρριψε ευθύνες στο «κεντρικό κράτος» που δυσχέραινε το έργο της Αυτοδιοίκησης και πολλαπλασιάζοντας τη γραφειοκρατία, έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακόψει τη δημιουργική ορμή των δήμων και προσπαθώντας να τους καθηλώσουν στη μιζέρια.

Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» ο κ. Καμίνης τον χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» με τον οποίο «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διεισδύσουν λαθραία στις τοπικές κοινωνίες», καθώς όπως είπε, βλέποντας ότι οι κοινωνίες τους γυρίζουν τις πλάτες «ανακάλυψαν την απλή αναλογική.

Επίσης ο κ. Καμίνης είπε ότι παρά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, «εδώ επιμένουμε στον συγκεντρωτισμό», τονίζοντας ότι «το μοντέλο διοίκησης της χώρας είναι υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας».

Γ.Ιωακειμίδης, πρόεδρος ΠΕΔΑ:  Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιλαμβάνεται αμέσως τις ραγδαίες αλλαγες

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες σημείωσε ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το τελευταίο της δημοτικής περιόδου  που πραγματοποιείται σε λιγότερο από έξι μήνες ως τις δημοτικές εκλογές, γίνεται «σε μια εποχή που όλοι αισθανόμαστε ότι αλλάζει πολύ γρήγορα, αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος για το νέο που θα προκύψει, και πότε αυτό θα συμβεί».

Σημείωσε  δε ότι «η  Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που περισσότερο από τον καθένα οφείλει να αντιλαμβάνεται αμέσως τις αλλαγές και να τις λαμβάνει υπόψη στην άσκηση της καθημερινότητας της ζωής των δημοτών μας. Όποιος από εμάς δεν το αντιλαμβάνεται βλέπει άμεσα την πόρτα της εξόδου».

«Οι πολίτες, τόνισε,  δεν συγχωρούν πλέον καθυστερήσεις, ιδεολογισμούς, συμπλεγματικές συμπεριφορές, αγκυλώσεις πολιτικές ή προσωπικές. Θέλουν τις λύσεις στα προβλήματά τους από χθες. Θέλουν οι Δήμοι τους να τους δίνουν την ανάσα που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να τους δώσει».

Ο κ. Ιωακειμίδης αναφερόμενος στο ρόλο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι έχουν και οφείλουν να έχουν τα καλύτερα αντανακλαστικά, σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

« Πάνω σε εμάς και πρώτα απ’ όλους έρχονται οι αλλαγές και οι ανάγκες που εμείς πρέπει να εξυπηρετήσουμε, αν θέλουμε να αφουγκραστούμε τους δημότες. Το καταφέρνουμε;

Κατά κανόνα, ναι θα έλεγα. Απόδειξη τούτου είναι ότι χωρίς προηγούμενη παιδεία και εμπειρία, αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση που έφεραν τα μνημόνια στις κοινωνίες μας με επιτυχία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, με τις δομές που δημιουργήσαμε ο ένας μετά τον άλλο σε ολόκληρη τη χώρα, με μειωμένους πόρους, χωρίς καμία βοήθεια από το Κράτος, ζαλισμένοι και οι ίδιοι από τις βίαιες αλλαγές που ήρθαν, εντούτοις τα καταφέραμε» .

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια είπε:

«Αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας και είμαστε εμείς, μετά τον ιδιωτικό τομέα, που τρέχουμε ταχύτερα απ’ όλους, για να ενσωματώσουμε στις λειτουργίες μας τα νέα δεδομένα των έξυπνων πόλεων. Η ΚΕΔΕ με το Μαραθώνιο καινοτομίας και τις άλλες δράσεις που κάνει νομίζω ότι εδώ παίρνει άριστα.

Δεν έχουμε πάει καλά στο θέμα της ανακύκλωσης, και δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα. Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και κάποιες λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Σίγουρα, η καθυστέρηση είναι και της Πολιτείας και των Περιφερειών, όμως πρέπει να δουλέψουμε εντατικά σε αυτό το θέμα στο προσεχές μέλλον. Απέχουμε πολύ από τις υποχρεώσεις που έχουμε σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο στα ενεργειακά θέματα. Η ατζέντα του 2020, είναι σίγουρο ότι δεν θα επιτευχθεί στους περισσότερους από τους Δήμους της χώρας. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι προλαβαίνουμε έστω τη νέα ατζέντα του 2030.  Βεβαίως για όλα αυτά έχουμε πολύ σοβαρές δικαιολογίες γιατί δεν τα καταφέραμε. Μια από αυτές είναι οι μειωμένοι πόροι κατά 65% και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Αν εξαιρέσουμε τις 9.000 προσλήψεις που έγιναν στην Καθαριότητα, όλο το υπόλοιπο προσωπικό μας είναι ελλιπές και γερασμένο, καθώς με την απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μόνον συνταξιοδοτήσεις.

Η νέα εποχή θέλει νέους επιστήμονες και νέους ανθρώπους για να μπολιάσουν το υπάρχον προσωπικό και εμάς για να τρέξουμε γρήγορα. Δεν είμαι όμως ποτέ απαισιόδοξος. Όποιος δεν πιστεύει στο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης πάει στο σπίτι του. Οι τοπικές κοινωνίες δεν ανέχονται κουρασμένους ανθρώπους. Μας θέλουν μπροστάρηδες και δυνατούς κάθε στιγμή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους.

Πρέπει να αποδεικνύουμε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα και κάθε μέρα ότι είμαστε παρόντες και βελτιώνουμε τις πόλεις μας. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ή ακόμα καλύτερα: μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε η ελπίδα των πόλεών και των πολιτών μας για ένα καλύτερο αύριο που εμείς θα δημιουργήσουμε».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ιωακειμίδης στις δράσεις της ΠΕΔ Αττικής όπως:

-Ενημέρωση για το νέο τοπίο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε με τον Κλεισθένη.

-Ενημέρωση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

-Συνέδριο για την πολιτική επικοινωνία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Χαιρετισμοί

Στο συνέδριο ήδη ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί που μεταξύ άλλων θα κάνουν: Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης  Χαρίτσης, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά,  ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος  Καμίνης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο  Γιώργος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αττικής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών εκπροσωπώντας τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α, ο Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., ο Ανδρέας Βύρας, Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας, ο  Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου,  ο Anders Knape, Πρόεδρος Σώματος Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ο Γιάννης Σελίμης, Επιθεωρητής – Ελεγκτής, Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ, ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Την κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπροσώπησε η κ. Εριέτα Ζερβουδάκη.

Παρόντες στο συνέδριο είναι:

Η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Κ. Βαρλαμίτης Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την Βουλή εκπροσώπησε ο Αντώνης Συρίγος, ενώ την Κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο Γεωργίου Γεώργιος.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήσεις αναμένονται από τους εξής επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων: Γιώργο Κωτσό, Δήμαρχο Μουζακίου, Εκπρόσωπο παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Απόστολο Κοιμήση, Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»,  Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Δημήτρη Μπίρμπα, Δήμαρχο Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Αναστάσιο Κανταρά, Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών, Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις Προέδρων και εκπροσώπων των Π.Ε.Δ.

Δείτε περισσότερα:

Χαρίτσης: Ανακοίνωσε δύο αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη Ι»

Γεννηματά -Συνέδριο ΚΕΔΕ: Θα ανατραπεί ο «Κλεισθένης»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!