ΚΕΔΕ: Πέντε αντίπαλοι, με κυριαρχία ΝΔ -Ποιος προηγείται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
2
Φεβρουάριος
Back

ΚΕΔΕ: Πέντε αντίπαλοι, με κυριαρχία ΝΔ -Ποιος προηγείται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Σε πέντε αναμένεται να ανέλθουν οι (βασικές) παρατάξεις που, στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αύριο Πέμπτη 28/11, πρόκειται να διεκδικήσουν τις 30 (σ.σ. η 31η ανήκει exoficcio στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη) θέσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σώμα αποτελείται από 528 εκλέκτορες (332 δημάρχους, 178 δημοτικοί σύμβουλοι και 18 πρώην μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ) με τον καθένα από αυτούς να έχει το δικαίωμα έως 30 σταυρών.

Ποιες όμως είναι οι πέντε παρατάξεις. Πρόκειται για:

– Την «γαλάζια» παράταξη που από «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» το 2014 μετονομάστηκε σε «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» το 2019, η οποία αναμένεται να έχει από 300 έως 340 εκλέκτορες  και μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων να εκλέξει 18 έως 20 μέλη στο νέο ΔΣ. Καθώς, δε, όπως είναι εύκολα αντιληπτό η παράταξη της ΝΔ είναι απόλυτα κυρίαρχη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εσωκομματική «μάχη» μεταξύ του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος αποτελεί το νέο «αίμα» και τοποθετείται στην κεντροδεξιά και τον «παλιό» δήμαρχο Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος τοποθετείται στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Όπως έχει συμφωνηθεί, νέος πρόεδρος θα αναδειχθεί εκείνος που θα λάβει περισσότερες ψήφους. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο κ. Παπαστεργίου φαίνεται να προηγείται σημαντικά σε Αττική, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και λιγότερο σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, ενώ ο αντίπαλός του έχει σημαντικό προβάδισμα σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη. Με δεδομένο, δε, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, και οι δύο υποψήφιοι ζητούν από τους εκλέκτορες εφόσον βάζουν σταυρό στον έναν να μην “σταυρώνουν” και τον άλλον, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι «καθαρό», προκύπτει, μέχρι στιγμής, «καθαρό» προβάδισμα του δημάρχου Τρικκαίων.

-Το «πράσινο» «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με δημάρχους από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά την αποχώρηση του Παύλου Γερουλάνου έχει μείνει χωρίς επικεφαλής και ακολουθεί, πλέον, κι εκείνο το μοντέλο της ΝΔ: Δηλαδή, επικεφαλής θα αναδειχθεί όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους. Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις, οι «πράσινοι» αιρετοί αναμένεται να έχουν από 90 έως 120 εκλέκτορες και να εκλέξουν 5-7 μέλη στο νέο ΔΣ.

«Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εκλέξει 2 με 3 μέλη στο νέο ΔΣ (35 με 50 εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση).

«Νέα Αυτοδιοίκηση» από το χώρο της κεντροαριστεράς, του δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, η οποία αναμένεται να εκλέξει, επίσης 2 με 3 μέλη στο νέο ΔΣ (35 με 50 εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση).

-Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που έχει λιγότερους από 17 εκλέκτορες (σ.σ. το μέτρο) και δεν αναμένεται (όπως και το 2010 και 2014) να εκλέξει μέλος στο νέο ΔΣ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!